Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2015.
05:00
Z. Mirković - Vesti A

Brisel se oglušio na upozorenja

Teroristički napadi u Parizu, koji su potresli svet, i u kojima su stradali nedužni građani, plod su neozbiljne bezbednosne politike Brisela, a nekontrolisani talas izbeglica doprineo je da i građani u Austriji više ne mogu da budu bezbedni, ocenjuje Ilija Tufegdžić, jedan od naših najpoznatijih telohranitelja u Evropi koji živi u Beču.

Z. Mirković
Evropa u strahu: Ilija Tufegdžić

On je, za "Vesti", podsetio da su eksperti za terorizam sa Balkana već duže vreme upozoravali na opasnosti i ciljeve terorista, te i kampove za obuku, na šta Evropa nije na vreme reagovala kako bi zaštitila građane.

- Teroristi koji sada dolaze u Evropu već imaju tačne podatke, kao i ciljeve za izvršavanje napada. Grupa se sastoji od najviše dvojice ljudi tako da je nemoguće lako otkriti ih. Kao i sve zemlje EU, tako ni Austrija nije više bezbedna zemlja - naglasio je Tufegdžić koji je u svojoj karijeri bio i pripadnik specijalnog protivterorističkog odeljenja.

Opasnost vreba i Austriju

Prema poslednjim podacima austrijske Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), u Austriji ima oko 300 radikalnih islamista, što znači da u toj zemlji ima 300 potencijalnih eksplozivnih naprava koje mogu svakog trenutka da budu aktivirane. Tufegdžić naglašava da protiv takvih osoba država mora na vreme da reaguje, jer za ono što će se desiti odgovornost snosiće vladajuća klasa, koja bi trebalo da, pošto je kršila sve moguće zakone puštajući migrante bez kontrole da ulaze u zemlju, da prepusti oblast zaštite od terorista stručnim ljudima.

Nekontrolisanim dolaskom azilanata kojima je bila potrebna pomoć povećana je opasnost od terorističkih napada, jer su sa njima došli i teroristi, čije aktivnosti ćemo, nažalost, tek iduće godine "osetiti", uveren je on. Tufegdžić naglašava da su vodeće strukture vlasti zakazale i ostavile svoje građane na milost i nemilost ekstremista, tako da sada žitelji Evrope moraju živeti u stalnom strahu.

To koliko se Austrijanci osećaju bezbedno pokazuje statistika prema kojoj je došlo do porasta nabavke oružja, rekao je Tufegdžić ukazujući da je u poređenju sa prošlom godinom broj oružja u privatnom vlasništvu porastao za čak 10.000.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online