Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.11.2015.
06:45
D. Dekić - Vesti A

Šta će im Tanjug kad imaju Pink

Povodom skandalozne odluke vlasti o gašenju Tanjuga, koja je Srbiju zapečatila kao jedinu zemlju bez nacionalne novinske agencije, oglasila se samo vanparlamentarna Demokratska stranka Srbije, optuživši naprednjačku vlast da po nalogu Zapada prodaje ili uništava sve srpsko.

commons.wikimedia.org/Orjen
Ubistvo nacionalnog resursa: Srbija jedna od retkih zemalja koja neće imati svoju agenciju

- Tanjug, Telekom, poljoprivredno zemljište, sve po redu, odreći se Kosova i Metohije, istorije, kulture i tradicije. To je nalog Zapada i politika ove vlade - navela je predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

Nestanak državne agencije, kako je istakla, može biti na korist samo onima čiji je cilj da gušenjem medijskih sloboda totalno tabloidizuju državu, ovladaju izvorima informacija i spreče razvoj kritičke svesti.

- Prestankom rada Tanjuga smanjiće se mogućnost obaveštavanja srpske javnosti o događajima iz srpskog izvora, a svet će o nama čuti pretežno posredstvom stranih agencija, čija je pristrasnost i neprofesionalizam mnogo puta dokazana - ukazao je DSS kako ubuduće uz vesti nemačkog DPA, francuskog Frans presa, britanskog Rojtersa i ruskog Tasa, u svet neće odlaziti i Tanjugove.

Izbrisan i srpski kratki talas

Bez mnogo pompe prošlo je i letošnje gašenje još jednog nacionalnog medija - Radio Srbije koja je na kratkom talasu izveštavala na 11 jezika i bila od velikog značaja za srpsku dijasporu i ljude koji se zadese na bilo kojoj tački sveta jer se čula i u Sahari. Ukidanje Radio Srbije je tim čudnije što je poznato da kratki talas čuvaju zemlje članice EU jer pri nestanku struje, u ratnim i sličnim uslovima, kada nema interneta i drugih komunikacija, KT jedini funkcioniše.

Taj potez vlasti, prema oceni bivšeg člana Upravnog odbora RTS-a Dragomira Antonića, predstavlja samoubistvo nacije jer, kako kaže, preostaje medijski udar koji je kao hakerski napad na dušu i mozak.

- Iseče se grana na kojoj sedimo, pa nam ostaje da vidimo da li Kristijan koji je u rijalitiju Farma treba da ide u zatvor i da gledamo klaberke koje su već postale zanimanje u Srbiji. Odnosno da nas tabloidi zamajavaju nevažnim događajima iznutra, a strane agencije spolja - objašnjava ovaj etnolog za "Vesti" kako je zacrtano u nekom kabinetu da se razbije duša građana Srbije i promeni njihova svest. Reč je, ističe on, o promeni svesti, po onoj narodnoj da ljudi od drveta ne vide šumu.

Tajna imetka agencije

Do juče 188 zaposlenih u agenciji nadali su se će biti akcionari jer niko nije hteo da kupi agenciju. Krive rukovodstvo i Upravni odbor Tanjuga koji su nastavili da rade i po isticanju mandata od avgusta 2014. da su doprineli gašenju jer do 30. septembra nije Vladi Srbije dostavljen spisak mogućih akcionara. Ne znaju ni kolike će otpremnine dobiti, ni šta će biti sa imovinom Tanjuga, zemljištem na Makišu i u Zemunu, tri stana i 50 vrlo vrednih umetničkih dela.

Naš sagovornik ističe da ni Slovenci, ni Hrvati nisu ugasili nacionalne agencije i pita srpsku vlast zašto je to samo ona učinila.

- Eto, rasprodali smo sve što smo mogli i kuće i zemlju, pa sad i dušu - zaključio je Antonić.

Četvrtak 05.11.2015. 15:01
A vas vesti-online ovo kao "zabrinjava"??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online