Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
08:15
D. Dekić - Vesti A

Politička kumstva u Srbiji (2): Nekad svetinja, danas vajda

U srpskom narodu kumstvo se smatralo kao rod rođeni i negovalo generacijama. Ovu tradiciju poslednjih decenija sve više zamenjuje kumovanje iz vajde.

Dragomir Antonić

Naročito u politici, gde se sve više pokazuje da prestanak interesa kida te čvrste veze uspostavljene na venčanju i krštenju.

Bog na nebu, kum na zemlji, stara je srpska izreka na koju ukazuje etnolog Dragomir Antonić objašnjavajući da su kumstva bila čuvana, prenošenjem s kolena na koleno, a razmirica među onima koji su se okumili nije bilo.

- U Srba je bio zanimljiv običaj da se kum ne uzima iz istog sela, već iz drugog, pa su tako i njihova viđanja bila lepim i tužnim povodima, kao što su slave, svadbe, krštenja dece ili sahrane i pomeni. Kum je tada jako poštovan, jer je nastavljana tradicija starog kumstva od čukundede i tu nikakvog interesa nije bilo - priča Antonić za naš list.

Okumljene porodice su, ističe on, uvažavale i poštovale tu vezu i kao šire familije.

- Recimo ukoliko bi se nečija tetka udala za čoveka iz određene porodice, njihovi rođaci bi jedan drugog zvali kumašine - pojašnjava ovaj etnolog koliko je bio jak institut srpskog kumstva.

Ta viševekovna tradicija retko se gde danas može naći, jer je gotovo potisnulo okumljivanje iz interesa. Antonić kaže da se okumljuju političari, poslovni partneri i druge javne ličnosti da bi produbili svoje odnose.

Politička kumstva u Srbiji:

1. Dva kuma - dve metastaze

- Veza više nije prijateljstvo iz kumstva, već obrnuto, pa je to kao brak iz računa, odnosno sa neiskrenim pobudama. To su ta interesna ojačavanja prijateljstva, odnosno potvrda političkog, poslovnog ili nekog drugog partnerstva i to iz koristi. Onda kada se političari raziđu, na neki način se rastavlja i kumstvo i građani na delu gledaju svađe i prepucavanja, odnosno nepoštovanje tog u narodu važnog instituta - pojašnjava Antonić.

To rezultira činjenicom da neko i sam ojača uz moćnog kuma u državi, ali kada duhovni otac propadne, ubrzano beži od njega da ih neko ne bi povezao.

Opozicioni prvak

Kum crnogorskog premijera Mila Đukanovića je opozicioni prvak Andrija Mandić, koji vodi nedavno započete proteste protiv vlasti u Podgorici. Neki tvrde da Milo može da odahne, a drugi da će ga kum Mandić svrgnuti s
višedecenijske vlasti.

- To je po sistemu da se kum uzme da bi se u nečemu profitiralo recimo novcu ili statusu, a kada se ova veza time ne uspostavlja u prirodnom okruženju, već se teži moćnima, interes ruši kumstvo, pošto je motiv i bio neka vrsta zloupotrebe dotadašnjih odnosa - pojašnjava Antonić zašto kumstva danas sve lakše i brže propadaju.

Zavade, dodaje, nema ako se ljudi nisu vezali iz koristi, jer se oni posećuju, pomažu i mogu se osloniti jedan na drugog, ali razloga za svađe u tim prirodnim izborima gotovo da nema.

Suvo, mokro i šišano kumljenje

U Crnoj Gori je nekada osim mokrog kumstva, kako se zvalo kumstvo prilikom krštenja, postojalo i suvo kumstvo (na venčanju), pa šišano kumstvo, to jest kumljenje između hrišćana i muslimana, pa muhamedanke nisu krile lice pred kumovima i njihovom braćom, jer su ih smatrale članovima porodice. Kumstvo u nevolji, bio je četvrti vid u vreme turskog osvajanja kao zaštita od osvete i zuluma.

SUTRA - Politička kumstva u Srbiji (3):Sve je instant, pa i kumstvo

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online