Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.10.2015.
08:08
D. Dekić - Vesti A

Srbija traži pravi odgovor

U Srbiju iz Makedonije i dalje svakog dana ulazi oko 5.000 hiljada migranata sa Bliskog istoka, rečeno je "Vestima" u Komesarijatu za izbeglice. Za sada u istom broju i izlaze iz zemlje i nastavljaju put preko Hrvatske i Slovenije. Na naše pitanje šta će se desiti ukoliko posle Mađarske i Slovenije zatvori svoje zelene granične prelaze, u Komesarijatu nemaju pravi odgovor.

Tanjug/AP
Nerešiv problem: Svakog dana kroz Srbiju prođe 5.000 migranata

- Pitanje je šta će se dešavati. Naš maksimalni kapacitet je sada 3.000 kreveta za izbegle, ali to za nas nije željena situacija - objašnjavaju u Komesarijatu, uz napomenu da je radna grupa izradila plan sa svim mogućim scenarijima, kao i da je Vlada Srbije spremna da, ukoliko se stanje pogorša, razmotri pitanje povećanja trenutnih kapaciteta.

Izbeglička drama na Balkanu posle odluke Budimpešte o podizanju ograde na granici sa Srbijom sve više poprima dramatične razmere.

Priliv izbeglica raste, što zemlje u regionu sve teže podnose, a promrzli migranti koji pristižu u letnjoj garderobi su sve nervozniji zbog hrvatske odluke da pojača kontrolu ulaska i uspori njihov put ka Nemačkoj. Hrvatska policija je u noći između utorka i srede puštala grupe od 50 do 100 ljudi, pa je njih oko 3.500 juče ujutru probilo kordon na granici kod Berkasova i za nekoliko minuta ušlo u Hrvatsku.

Sa obe strane tog prelaza njih blizu 1.000 prošlo i nastavilo put kroz polja i oranice. Policija u Hrvatskoj migrante vodi u prihvatni centar u Opatovcu, a potom dalje do slovenačke granice. Ljubljana, međutim, ističe da ne može da primi više od 2.500 ljudi, pa je u ovoj zemlji juče ubrzano menjan zakon kako bi se vojsci dala dodatna ovlašćena u zaštiti državne granice.

U slučaju eskalacije priliva izbeglih, slovenačke vlasti ne isključuju mogućnost zaštite granice fizičkim preprekama, što bi moglo da pogorša situaciju u Hrvatskoj, ali i više u Srbiji, čiji državni vrh ističe da neće na svojim granicama zaustavljati ljude koji beže iz ratnih područja ka EU.

Migrantima koji u Srbiju ulaze iz Makedonije u Preševu se dnevno podeli 3.500 obroka. Oni se zbog registracije zadržavaju dva do tri sata i nastavljaju put, a ističu da ih od hladnog vremena više brine kako dalje, jer su čuli da ima problema u Hrvatskoj i Sloveniji.

Britanac hvali Srbe

Fotoreporter iz Britanije Farel Aleksander Džejms, koga su napali pripadnici hrvatske policije, tvrdi da se incident dogodio na srpskoj teritoriji i da je srpska policija bila od velike pomoći njemu i njegovim kolegama. Džejms je, detaljno opisujući šta se dogodilo na granici, objasnio da su hrvatski policajci ušli na teritoriju Srbije sa namerom da pretuku novinare što ga je, kazao je, zapanjilo. Ovaj fotoreporter smatra da su time stvarno "prešli granicu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online