Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 10.10.2015.
08:08
D. Dekić - Vesti A

Sluga okupatora ili žrtva politike?

Prvo ročište povodom rehabilitacije predsednika vlade u vreme Drugog svetskog rata i nacističke okupacije Srbije, generala Milana Nedića trebalo bi, kako za "Vesti" kaže njegov praunuk Aleksandar Nedić, da počne 12. decembra pred Višim sudom u Beogradu.

V. Sekulić
Preti Strazburom: Praunuk Aleksandar Nedić

Sud je dugo odbijao da započne proces, tvrdeći da ne može da bude rehabilitovan neko ko nije osuđen. Nedićev praunuk objašnjava da će podnosioci zahteva - Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić ići na osporavanje uredbe Federativne Narodne Republike Jugoslavije kojom je general bez presude proglašen ratnim zločincem.

Zahtev za rehabilitaciju inače je podnet je još 2007. godine, ali je godinama bio "razmatran".
Kad je sud taj zahtev odbacio kao "neuredan", Nedićev praunuk je aprila ove godine zapretio da će početi postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

- Procesom hoćemo da doprinesemo da se otkrije prava istina o Milanu Nediću i da je javnost konačno čuje. Pričalo se o nekakvim njegovim zločinima, ali ajde, neka ih nabroje. Tvrdim odgovorno da su netačne priče poput one o krivici za istrebljenje Jevreja koji su živeli u njegovo vreme u našoj zemlji - objašnjava Nedić. On ukazuje na to da je njegov pradeda "tragična istorijska ličnost za koju je 385 najumnijih intelektualaca tražilo da preuzme funkciju predsednika Vlade".

Ukoliko bi Milan Nedić bio rehabilitovan, naslednici bi stekli mogućnost da krene postupak restitucije njegove imovine. Porodica Nedić je pre Drugog svetskog rata, između ostalog, posedovala plac na Slaviji na kojem je zgrada Narodne banke Srbije i polovinu Zemunskog parka.

Stradanje pod čudnim okolnostima

Avgusta 1944. Nedićeva vlada je raspuštena, a on otišao u Austriju, odakle je vraćen. Nije mu suđeno jer je pod čudnim okolnostima 1946. izvršio samoubistvo skakanjem s prozora istražnog zatvora.
- Milan je imao braću Boška koji je osuđen i koga je Tito pomilovao 1957, i Milutina koji je sa Milanom krenuo u Austriju i tamo se ubio. Milutin je kao i Milan bio proglašen narodnim neprijateljem, ali mu nije suđeno, a pre dve godine je rehabilitovan - kaže Aleksandar Nedić.

Na strani Hitlera

Protivnici rehabilitacije Milana Nedića tvrde da je bio nacista i kvisling i ukazuju da ga je uoči Drugog svetskog rata regent knez Pavle Karađorđević smenio "zbog otvorenog stajanja na stranu Hitlera". Ivica Dačić je 2008. kao zamenik premijera tražio je da se Nedićev portret (koji je stajao među predsednicima vlade kroz istoriju, ukloni iz zgrade Vlade). Kao argument je izneo da je Nedić bio predsednik vlade u vreme Adolfa Hitlera.

POVEZANE VESTI

Subota 10.10.2015. 09:11
Милан Недић је био слуга окупатора,није испалио ни један метак на Немце,Италијане,Устааше .Милан Недић се састао 18 септембра 1943.год. у Берлину са Хитлером и договорили се шта даље са Балканом.Црвена армија је ушла у Србију 1944.год. да ослободи Србију од Немаца а Недић је побего у Кицбил , зашто није остао у Београду .
Subota 10.10.2015. 08:39
Ne znam mnogo o Nediću i ne bih da presuđujem . Poznsajem čoveka koji je i danas živ koji tvrdi da je Milan Nedić osnivanjem sirotišta za decu širom Srbije spasao na hiljade dece . Ako zbog ničeg drugog zbog toga zaslužije rehabilitaciju . U odnosu na današnje političare on je bio častan čovek .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online