Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.12.2015.
01:44
J. Arsenović - Vesti A

Traže pravdu za Hitlerovog saveznika

U Višem sudu u Beogradu počeo je postupak pravne rehabilitacije Milana Nedića, predsednika Vlade Srbije u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Medija Centar Beograd
Reči lete, snimljeno ostaje: Milan Nedić i Adolf Hitler

Sud je prihvatio predlog advokata Zorana Živanovića, koji u ime Nedićevih potomaka traži rehabilitaciju, da u svojstvu svedoka na sledećem ročištu zakazanom za 8. februar, budu saslušani Uroš Šušterič, izbeglica iz Slovenije i Žarko Vidović, lokalni funkcioner Komunističke partije u Sarajevu.

Obojica treba da potvrde da je zahvaljujući Nedićevoj vladi više od 300.000 Srba, ali i pripadnika drugih naroda iz bivše Kraljevine Jugoslavije, našlo utočište u Srbiji i bilo spaseno smrti, pre svega od ustaškog terora.

Generalovi potomci takođe se uzdaju i u dosije koji je BIA dostavila Arhivu Srbije, a u kojem na 1.645 stranica postoje, kako veruju, podaci i dokazi da je Nedić bio samožrtvovani oficir koji je u datim okolnostima okupacije pokušao da sačuva što više života svojih sunarodnika.

Kao i u slučaju generala Draže Mihailovića, i ovaj postupak je izazvao podelu u srpskom društvu: dok jedni traže opravdanje za Nedićevu kolaboraciju, drugi su izričiti u stavu da je on kao saradnik Trećeg rajha odgovoran i za brojne zločine nad Jevrejima, Romima i Srbima antifašistima u vreme nemačke okupacije.

"Pokušaj navodne rehabilitacije Milana Nedića dokaz je povampirenja, kao i u nekim ranijim primerima, retrogradnih revanšističkih struja i pojedinaca koji se kockaju ugledom naše otadžbine i iz sebičnih pobuda nastoje da pred čovečanstvom zbrišu doprinos srpskog naroda u antihitlerovskoj koaliciji", navodi se u saopštenju SUBNOR-a.

Druga strana, međutim, insistira na ratnim okolnostima zbog kojih je general Nedić, kažu nevoljno prihvatio da bude na čelu vlade u vreme okupacije, kao i na tome da je hapšenje i likvidacija Jevreja bilo u nadležnosti esesovaca i nemačke policije.

- Niko od komunističkih vlasti se nije usudio da Nediću nametne još i odgovornost za holokaust, čak i u trenutku kada je bio poražen - podseća istoričar Bojan Dimitrijević.

Oduzeta građanska i imovinska prava

Nediću nije suđeno i ne postoji pravosnažna presuda, pa se postavlja pitanje na osnovu čega se traži rehabilitacija i da li na njoj porodica insistira zbog imovine. Potomci zapravo nastoje da sud poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.
Nedićev praunuk Aleksandar veruje i da su komunisti ubili njegovog pradedu, koji je prema zvaničnoj verziji 5. februara 1946. izvršio samoubistvo skočivši kroz prozor zatvora.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.12.2015. 01:53
Istina se treba znati kakva got jest. Zavreme bivsi komunista imali smo samo ideolosku i iskrivljenu istinu o drugom ratu. Ni njihovi unuci i nasljednici u razno raznim strankama i institucijama dan danas ne otvaraju sve arhive na uvid javnosti. Razumijem da kriju nedjela svoih oceva i djedova ali ne razumijem narod sto cuti. Vostani serbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online