Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.09.2015.
07:45
D. Dekić - Vesti A

Pored Zida plača ne paradirajte!

Uoči gej parade koja je za sutra najavljena u Beogradu, oglasilo se Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, zahtevom da se učesnicima parade ne dozvoli šetnja do Skupštine Srbije, ispred koje je postavljen "Srpski zid plača" sa fotografijama i imenima više od 2.500 civilnih žrtava, vojnika i policajaca, kidnapovanih i ubijenih tokom sukoba na KiM.

Tanjug
Mi smo ugroženiji od gejeva: Simo Spasić

Predsednik Udruženja Simo Spasić objašnjava za "Vesti" da nema ništa protiv te populacije, ali da se ne može dozvoliti da oni prolaze pored panoa sa fotografijama žrtava.

- Neka traže svoja prava i izražavaju nezadovoljstvo položajem u društvu, ali nije moralno da šetaju i smeju se pored Zida plača koji je tu već dugo i odobreno nam je da bude postavljen do 13. decembra, kaže Spasić.

U Beogradu tri skupa

Nezavisno od gej parade zakazane u podne, u Beogradu se održava i Ponos trans osoba. Jedan od organizatora Predrag Azdejković je rekao da je transrodna zajednica imala susrete sa predstavnicima države radi rešavanja njihovih problema. U 12.44 će ispred zgrade parlamenta Udruženje kidnapovanih i ubijenih na KiM održati pres konferenciju na koju su pozvani, premijer, ruski ambasador i gradonačelnik Beograda.

Naš sagovornik ističe da su porodice kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM obespravljenije od gej i od svih ostalih grupa u društvu.

- Mi smo najugroženiji i najobespravljeniji. Još uvek smo bez zakona kakav imaju Hrvatska i Bosna i Hercegovina koji reguliše status civilnih žrtava. Tako majka koja još uvek ne zna sudbinu svog deteta mora da ga proglasi mrtvim da bi ostvarila svoja prava. Država je u obavezi da reši naše goruće probleme, jer je našim članovima oteto pravo na život. Neka pomogne prvo nama, pa kada se to reši možemo prihvatiti i shvatiti rešavanje ostalih pitanja, pa i zahteva LGBT zajednice - kazao je Spasić. On podseća da je Udruženje postavilo tri cilja - rešenje statusa porodica, pravdu za ubijene Srbe i podizanje spomenika žrtvama.

Na lokaciju za spomenik se još uvek čeka, jer prema njegovim rečima, prvobitni dogovor da se podigne u blizini zgrade Vlade pao je u vodu, pošto je tamo postavljen spomenik Gavrilu Principu.

- Tražićemo lokaciju u Pionirskom parku, odnosno da spomenik bude između zgrada u kojima radi šef države i poslanici - kaže Spasić.

POVEZANE VESTI

Subota 19.09.2015. 20:39
Ma ko ste pa vi,tamo neki koji su izgubili svoje najmiliji,pa vi niste bitni našoj vlast-pedderi to je njihovo nezimče.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online