Subota 19.09.2015.
07:45
D. Dekić - Vesti

Pored Zida plača ne paradirajte!

Tanjug
Mi smo ugroženiji od gejeva: Simo Spasić

Predsednik Udruženja Simo Spasić objašnjava za "Vesti" da nema ništa protiv te populacije, ali da se ne može dozvoliti da oni prolaze pored panoa sa fotografijama žrtava.

- Neka traže svoja prava i izražavaju nezadovoljstvo položajem u društvu, ali nije moralno da šetaju i smeju se pored Zida plača koji je tu već dugo i odobreno nam je da bude postavljen do 13. decembra, kaže Spasić.

U Beogradu tri skupa

Nezavisno od gej parade zakazane u podne, u Beogradu se održava i Ponos trans osoba. Jedan od organizatora Predrag Azdejković je rekao da je transrodna zajednica imala susrete sa predstavnicima države radi rešavanja njihovih problema. U 12.44 će ispred zgrade parlamenta Udruženje kidnapovanih i ubijenih na KiM održati pres konferenciju na koju su pozvani, premijer, ruski ambasador i gradonačelnik Beograda.

Naš sagovornik ističe da su porodice kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM obespravljenije od gej i od svih ostalih grupa u društvu.

- Mi smo najugroženiji i najobespravljeniji. Još uvek smo bez zakona kakav imaju Hrvatska i Bosna i Hercegovina koji reguliše status civilnih žrtava. Tako majka koja još uvek ne zna sudbinu svog deteta mora da ga proglasi mrtvim da bi ostvarila svoja prava. Država je u obavezi da reši naše goruće probleme, jer je našim članovima oteto pravo na život. Neka pomogne prvo nama, pa kada se to reši možemo prihvatiti i shvatiti rešavanje ostalih pitanja, pa i zahteva LGBT zajednice - kazao je Spasić. On podseća da je Udruženje postavilo tri cilja - rešenje statusa porodica, pravdu za ubijene Srbe i podizanje spomenika žrtvama.

Na lokaciju za spomenik se još uvek čeka, jer prema njegovim rečima, prvobitni dogovor da se podigne u blizini zgrade Vlade pao je u vodu, pošto je tamo postavljen spomenik Gavrilu Principu.

- Tražićemo lokaciju u Pionirskom parku, odnosno da spomenik bude između zgrada u kojima radi šef države i poslanici - kaže Spasić.

2024 © - Vesti online