Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.09.2015.
08:30
D. Dekić - Vesti A

Koliko ima srpske dijaspore (4): Zemlja bez pameti

Srbija je u 19. veku znala gde joj je pamet i kako da je vrati kući, dok danas o tome nema pojma, jer ne poseduje statističku evidenciju o emigraciji, kaže stručnjak za migracije Vladimir Grečić.

A. Čukić - Vesti
Vladimir Grečić

On alarmira da je u srpskoj dijaspori udeo visokoobrazovanih u porastu, što je, kako je ocenio, za državu više nego zabrinjavajuća činjenica, jer ne samo da u svet odlazi srpsko znanje, već i mladost.

- Odlaze oni koji su ostvarili najveća dostignuća i najveće rezultate u radu i to ne samo na evropski prostor. Atraktivni su za poslodavce: mladi su, znaju jezik zemlje domaćina, imaju relevantno profesionalnu obučenost i iskustvo, tako da se lako mogu nakon završetka studija integrisati u privredu i društvo - objašnjava Grečić.

Sve veći je broj i onih koji idu van granica odmah po završetku studija u Srbiji.

- Broj građana Srbije s doktorskom titulom samo iz oblasti prirodnih nauka i inženjerstva na univerzitetima SAD, u periodu od 1982. do 2011, premašuje 1.000. Nažalost, četiri petine ukupnog broja nastavlja da radi i živi u toj zemlji. Edukacija stručnjaka je veoma skupa, tako da Srbija gubi svoje dragocene ljudske resurse - ističe ovaj veliki problem.

Grečić ukazuje da je neverovatno da je skoro 70 odsto ukupne srpske inteligencije 19. veka obrazovano u inostranstvu, ali je država znala gde su i uspevala je sve da ih vrati u domovinu.

- To je bio rezultat usklađenih napora tadašnje zemlje da ulaže u obrazovanje. Te investicije su daleko prevazilazile današnji nivo izdvajanja za obrazovanje - pojašnjava Grečić.

Beže i naučnici i vozači

Uz visokoobrazovane idu i ostali stručni kadrovi. Među njima i dobre zanatlije, a Beogradom kruži priča da je samo u jednom od pogona Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, proteklih dana otkaz dalo 28 najboljih vozača. Oni su pronašli posao u zemljama Zapada gde su plate vozača višestruko veće.

On se poziva na podatke dr Ljubinke Trgovčević da je u 19. veku srpska vlada izdvajala 5,5 odsto godišnjeg budžeta za obrazovanje, a svega 3,7 odsto za Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Važno je istaći da je tadašnja srpska elita tačno znala gde se njeni studenti obrazuju i koliko dugo su studirali i radili u inostranstvu. Jednako je važna činjenica da su se svi srpski studenti u inostranstvu u pretprošlom veku vratili u Srbiju - ističe ovaj stručnjak za migracije.

Nasuprot ovakvoj istoriji, početak 21. veka je porazan, jer nema odgovarajuće nacionalne strategije u oblasti elitnog obrazovanja, ni zbirnih podataka o tome koliko je danas mladih ljudi u inostranstvu i koliko se njih vratilo kući nakon sticanja inostrane diplome. Posledica toga su međunarodne analize koje pokazuju da nadležni državni organi ne posvećuju dovoljno pažnje talentima koji odlaze.

- To se može zaključiti iz izveštaja Svetskog ekonomskog foruma po indikatoru "odliva mozgova". U poslednjem Izveštaju, a za protekle dve godine uvedena su dva nova indikatora: kapacitet zemlje za zadržavanje talenata, prema kojem je Srbija na 146. poziciji, i kapacitet zemlje za privlačenje talenata, gde je Srbija na pretposlednjem mestu od 148 zemalja - iznosi ovaj stručnjak poražavajuće podatke.

Sutra - Koliko ima srpske dijaspore (5): Dijaspora deli 13. platu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online