Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.06.2015.
08:30
O. Ikodinović - Vesti A

Okupacija Istoka demokratijom Zapada (2): Odmazda za prijatelje Istoka

Tenzije između Vašingtona i Moskve rastu sve više, povodom Ukrajine, BRIKS-a, sankcija i opkoljavanja Rusije od strane NATO-a, a najnovija meta destabilizacione kampanje jeste Makedonija.

Fonet
Protesti u Kijevu zbog navodne krađe na izborima

Nemiri u Makedoniji su rezultat uspostavljanja zapadnjačke obojene revolucije s ciljem destabilizacije i zbacivanja makedonske vlasti, koja je želela da sarađuje sa Rusijom i izgradi Turski tok kroz svoju državu, kažu analitičari.

Eksperti navode da ova obojena revolucija, koju su organizovali zapadne vlasti, NATO i Sorošove nevladine organizacije, ima za cilj da ukloni bilo kakvu prednost koju Rusija ima nad SAD i da potpomogne širenju svetske hegemonije. Sada se mnogi pitaju hoće li vatra iz Makedonije zapaliti i Srbiju, pa i ceo Balkan.

Opšta destrukcija

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić tvrdi da "obojeni" scenario nije moguć u Srbiji.
- Što se tiče Srbije, ne očekujem nikakvu obojenu revoluciju, a što se tiče drugih zemalja, tu se može postaviti pitanje. Čitam novine u kojima se govori da postoji hipotetička mogućnost takvih revolucija u Tadžikistanu, Kazahstanu, Kirgistanu. Neki govore da je moguće organizovati "majdan" u Moskvi - rekao je Terzić na konferenciji za štampu u Moskvi. - Praksa obojenih revolucija pokazala je apsolutnu destruktivnost. One su dovele samo da propasti tih zemalja.

Prvi kanal ruske televizije, krajem prošle godine, emitovao je analitičko-informativnu emisiju "Voskresnoe vremja", u kojoj je izneta teza da Zapad, kao odmazdu za dobre odnose sa Rusijom i odbijanje Beograda da se priključi antiruskim sankcijama, planira da organizuje obojenu revoluciju i u Srbiji.

- Pre početka ukrajinske krize, Srbija ni ceo Balkan nisu bili među prioritetima Zapada, koji je verovao da je nakon uništenja Jugoslavije čitav region pao pod njegovu punu vojnu, političku i ekonomsku kontrolu. Sada je, međutim, postalo jasno da olupine od te razbijene zemlje, iz različitih razloga, nisu ušle u EU i NATO, a formalno su zadržali mogućnost nezavisne spoljne politike, što je za Zapad sada apsolutno neprihvatljivo - navode ruski novinari.

Oni dalje tvrde da je Srbija navukla na sebe bes Zapada zbog dolaska Vladimira Putina u Beograd, održavanja vojne parade i vojne vežbe s ruskom vojskom, odbijanjem da se pridruži antiruskim sankcijama, kao i drugim srpsko-ruskim zbližavanjima. Prema dramatičnim prognozama Prvog ruskog kanala, Zapad planira rušenje Srbije po ukrajinskom receptu.

- Smatramo jako opasnim izjave država Evropske unije o mogućoj novoj krizi na Balkanu. U vezi s tim smatramo vrlo opasnim širenje korišćenja tehnologija obojenih revolucija, koje su već bile iskorišćeni u Ukrajini, i širenja istih u državama koje se tradicionalno nalaze u vrlo prijateljskim odnosima s Rusijom - izjavio je zamenik predsednika Državne dume Ruske Federacije Sergej Železnjak.

Kiril Brajnjin poredi tehnologije obojenih revolucija koje su prvi put korišćene za rušenje Slobodana Miloševića, a potom bile primenjivane u mnogim zemljama - Gruziji, Ukrajini, Egiptu, a neuspešno u Belorusiji i Hongkongu. On analitički dokazuje da iza svih nemira uvek stoje SAD i njihovi saveznici, ali i sateliti, vazali i izvršioci stvoreni u njihovim kuhinjama.

- Prva u istoriji obojena revolucija desila se u Beogradu, sada već daleke 2000. godine. Baš odatle tehnologija tzv. nenasilnog rušenja za Zapad nepoželjnih režima preseljena je u Ukrajinu, što je podrazumevalo i identične sudbine dve zemlje. I kod jednih i kod drugih otvoreni prozapadnjaci došli su na vlast prevratom, obećavši im okretanje ka Istoku. I kod prvih i kod drugih, ta obećanja nisu ispunjena. Postepeno ukidanje suvereniteta u korist Zapada, kako u Ukrajini, tako i u Srbiji, sprovodilo se pod parolom transformisanja države u nekakav most između Rusije i Evrope. Ukrajina je, pokazalo se, prva kojoj je Zapad, izgubivši strpljenje, predložio fatalan izbor "ili - ili". Rezultat je poznat. Sada, slično tome, čini se, ponovo je na redu Srbija - zaključio je Brajnjin.

Sutra - Okupacija Istoka demokratijom Zapada (3): Koliko košta građanska buna

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online