Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 14.06.2015.
08:30
O. Ikodinović - Vesti A

Okupacija Istoka demokratijom Zapada (1): Plati državni puč, pa vladaj

Kraj 20. i početak 21. veka u svetskoj političkoj areni obeležen je pojavom novih metoda borbe. Nakon vojnih, Zapad je uveo nove mehanizme za rušenje legalno izabranih vlasti.

Reuters
Obojena revolucija u Srbiji

Desetine režima u istočnoj Evropi, na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, i arapskih zemalja srušeno je po istom, oprobanom receptu. Ovaj metod borbe, pod nazivom obojene revolucije, aktivno koriste Sjedinjene Američke Države za eliminaciju "nepodobnih" režima širom sveta.

Američki novinar i publicista Vejn Medsen tvrdi da su SAD širom sveta organizovale 64 obojene revolucije i prevrata, uključujući i svrgavanje predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

- Državni sekretar Džon Keri izjavljuje da SAD nisu podržavale mnogobrojne obojene revolucije po svetu. Treba mu poslati pakovanje od 64 olovke u boji - po jednu za svaku revoluciju koju je od svrgavanja Slobodana Miloševića spremao Vašington - naglasio je Medsen.

Ovaj publicista navodi i spisak zemalja u kojima je izveden državni udar uz učešće i podršku Vašingtona. To su Revolucija ruža u Gruziji, Narandžasta revolucija u Ukrajini, libanska Revolucija kedra, Revolucija maslina u Palestini, Revolucija tulipana u Kirgiziji, a na spisku su i državni udari u Jugoslaviji (tzv. buldožer revolucija), Kuvajtu, Libiji, Burmi, Tibetu, Iranu i drugim zemljama.

- U planu su bile i "revolucije" u Moldaviji, Mongoliji, Uzbekistanu, Ekvadoru, Boliviji i Belorusiji - dodaje Medsen.

Obojena revolucija se uvek odvija po jednom te istom scenariju. "Nezavisni" mediji podgrevaju socijalno nezadovoljstvo u narodu, regrutuju se i mobilišu protestno raspoloženi građani, uglavnom studenti, stvara se negativni imidž aktuelne vlasti s ciljem njihove diskreditacije, organizuju se provokacije kako bi se izazvala reakcija aktuelnog režima, stvara se pogodna klima za državni puč i u takvom ambijentu promoviše se i veliča budući prozapadni lider, a inicijatori "revolucije", SAD i njihovi saveznici, služe se strategijom kontrolisanog haosa kako bi ostvarili svoje geopolitičke i geoekonomske strategije.

Osnovne karakteristike obojenih revolucija sadržane su u činjenici da su one nenasilne - nasilje se koristi u onoj meri u kojoj je potrebno za ostvarenje cilja, a najčešće kulminiraju tokom ili neposredno po okončanju izbornog procesa.

- Po utvrđenom scenariju obojenih revolucija, obično se udarci zadaju u trenucima najveće ugroženosti političkog sistema, tj. za vreme izbora. Po pravilu, rezultate izbora opozicione snage i zapadni posmatrači proglašavaju falsifikovanim, s ciljem da se narod izvede na ulice i izazovu nemiri. Organizuju se masovne demonstracije, traži se ostavka "uzurpatora", blokiraju se saobraćajnice, zauzimaju se ključna administrativna zdanja i stvaraju se neredi sa ciljem paralisanja sistema - kaže kopredsednik ruskog pokreta Antimajdan, publicista i pisac Nikolaj Starikov. Nakon toga novo prozapadno rukovodstvo preuzima vlast, spoljne sile objavljuju pobedu demokratije i obezbeđuju informacionu podršku novom režimu. Poslednja faza se sastoji u povratku u pravno polje.

Starikov ističe da je obojena revolucija samoubistvo za državu, i razume se, za društvo. Uveren je da sve "narandžaste tehnologije" imaju niz zajedničkih crta. Pre svega, to se odnosi na neispunjavanje obećanja organizatora revolucije da će rešiti goruće probleme ljudi i manipulaciju građanima po toj osnovi. "Revolucionari" izvode narod na ulice, uz slatka obećanja, koja nikad ne ispunjavaju. Obično sledi sasvim suprotno - privreda zemlje je razbijena.

- Obećali su bezvizni režim za Ukrajinu - ništa se nije desilo. Obećali su isključivanje oligarha iz politike - oligarha je sve više. Zato je kurs grivne pao tri puta, počeo je građanski rat, a ukrajinska država je na ivici raspada - naveo je Starikov. - Geopolitičke igre SAD oko Ukrajine dovele su do građanskog rata u toj zemlji. Kako bi se održao haos u blizini ruskih granica i napetost u centralnoj Evropi, Vašington je sada pripremio i započeo uvođenje haosa na Balkanu. Mi danas živimo u svetu u kome se "narandžaste tehnologije" stalno primenjuju. Upečatljiv primer za to je Makedonija, gde je primenjen klasični obojeni revolucionarni scenario, s ciljem da se osujeti izgradnja Turskog toka.

Posledica ove veštačke revolucije je građanski rat. Kratak rat, od nekoliko dana do nekoliko meseci, kao što je to bilo u Rumuniji, ili prelazak u fazu produženog rata od nekoliko godina, kao što je to u Libiji i Siriji. Sukob u Ukrajini, koji je počeo u aprilu prošle godine, prema mišljenju nekih analitičara, mogao bi potrajati i narednih godina.

Rezultati obojenih revolucija su poražavajući za zemlje u kojima se dogodio državi udar. Do događaja na Majdanu Ukrajina je bila jedna od najvećih zemalja Evrope po teritoriji, imala je ekonomiju u razvoju, zauzimajući 53. mesto u svetu po nivou BDP. Obim izvoza je iznosio više od 70 milijardi dolara, uz dobar potencijal za rast, a nivo inflacije nije premašio 0,5 odsto. Posle "revolucije" došlo je do fragmentacije ukrajinskog društva, gubitka dela teritorije, izbijanja građanskog rata u Donbasu, a Ukrajina se sada nalazi na ivici propasti. Nivo BDP-a je pao više od 7,5 odsto. Cene komunalnih usluga su porasle nekoliko puta, zabeležen je pad nacionalne valute, a minimalna plata sada iznosi 43 dolara (1.218 grivni), što je niže nego u Bangladešu, Gani i Zambiji, navode predstavnici Antimajdana u svojoj studiji "Antimajdan - analitika". Slična situacija je i sa drugim zemljama.

Izveštaj nemačke agencije BND govori da je tokom konflikta na jugoistoku Ukrajine poginulo više od 50.000 ljudi. Iz zemlje je izbeglo oko 2.000.000 Ukrajinaca. S druge strane, profitirali su samo organizatori obojene revolucije. Nikolaj Starikov kaže da su haos i revolucija - oružje dolara.

Sponzori i političari

Sponzori iz inostranstva finansiraju nevladine organizacije i druge antirežimske pokrete koji podržavaju opozicione snage, stvarajući uslove za angažovanje međunarodnih pregovarača. Takođe, važnu ulogu u realizaciji obojenih revolucija imaju političari koji su svojevremeno bili deo vladajućih struktura, a potom prešli u opoziciju. Oni najbolje poznaju režim iznutra i na njih akteri iz inostranstva obraćaju posebnu pažnju.


Sutra -  Okupacija Istoka demokratijom Zapada (2): Odmazda za prijatelje Istoka
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.06.2015. 15:30
Te plaćene obojene revolucije po narudžbi zapada negde su završile krrvavim ratovanjem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online