Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.05.2015.
08:15
Lj. I. - Vesti A

Rasne podele ili uzgoj mržnje (5): Banana za tamnopute igrače

Iako je rasizam u fudbalu odavno označen kao važna tema o kojoj se mnogo govori, čini se da je posle višegodišnjih kampanja koje su usmerene na njegovo sprečavanje on samo potisnut u stranu, ali nikako i potpuno iskorenjen.

Tanjug
Igrač Rome iz Afrike: Žervinjo

Jedna od slika koja je obišla čitav svet je nedavni incident koji se desio u duelu Lige šampiona. Na marginama odigravanja meča dogodio se incident koji se pročuo kada se na internetu pojavio snimak u kojem navijači Čelzija sprečavaju jednog tamnoputog putnika da se ukrca u vagon metroa.

Naknadno, ovo ponašanje su osudili i vlasnik londonskog tima Roman Abramovič, trener Žoze Murinjo, kao i kapiten ekipe Džon Teri, koji se i sam pre nekoliko godina našao u centru pažnje kad je Antona Ferdinanda vređao na rasnoj osnovi.

Drugi skorašnji primer u kojem su se pristalice nekog kluba "proslavile" na sličan način desio se tokom nedavnog okršaja Fejenorda i Rome u Evropa ligi.

Naime, tokom utakmice koja je igrana u Roterdamu, pristalice holandskog tima gađale su napadača Rome Žervinja džinovskom bananom na naduvavanje. Dok su potezi navijača za svaku osudu, veće iznenađenje predstavlja ponašanje drugih aktera kao što su treneri i vlasnici timova.

Prvi primer dolazi iz Italije, a u glavnoj ulozi je čuveni strateg Arigo Saki. Trener koji je, između ostalog, poznat i po vođenju Milana, spornu izjavu je dao posle finala omladinskog Vijaređo kupa u kojem su snage odmerili milanski Inter i Verona. Saki je tada rekao kako smatra kako u mlađim kategorijama nastupa "previše crnih igrača".

Nešto ranije, tokom prošlog leta, velike turbulencije je izazvala i izjava nekadašnjeg čuvenog francuskog fudbalera, a sadašnjeg trenera ekipa Bordoa, Vilija Sanjola. On je u razgovoru sa novinarima naglasio kako igrači afričkog porekla imaju izražene fizičke prednosti u odnosu na rivala, ali da im nedostaju tehnika i inteligencija koje krase Nordijce.

Suspenzija zbog uvreda

Još jedan od izgrednika je i vlasnik Vigana Dejv Vilan, koji je u intervjuu za jedan britanski list koristio pežorativne termine govoreći o Kinezima i Jevrejima. Posle spornih izjava Engleska fudbalska asocijacija ga je suspendovala na šest sedmica u obavljanju funkcije, a prvi čovek Vigana je morao i da plati novčanu kaznu. Vilan se izvinio što je rekao da Jevreji "jure novac više nego iko drugi".

Tokom Barseloninog gostovanja Viljarealu Dani Alveš je uzvratio udarac rasističkim napadima navijača. Nakon što su ga prilikom izvođenja kornera domaći navijači gađali bananom, brazilski bek je gricnuo voćku, a kasnije se ironično i zahvalio protivničkim pristalicama zbog toga što su mu obezbedili dodatnu dozu energije na utakmici.

KRAJ
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online