Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.03.2015.
08:15
B. Đokić - Vesti A

Serijske ubice među nama (5): Leševi u pekarskoj peći

I prostori Balkana imali su svoje serijske ubice. Slovenac Trobec sigurno je najpoznatiji jugoslovenski serijski ubica. U drugoj polovini sedamdesetih silovao je, ubio i spalio u pekarskoj peći pet žena. Trobec je rođen 1948. godine, a ubistva je počinio u roku od nekoliko meseci 1978. godine.

wikipedia.rs
Ubijen u policijskoj poteri: Vinko Pintarić

Žene koje bi upoznao u kafani dovodio je u svoju kuću u blizini Škofje Loke, gde ih je silovao, a onda davio. Neki ugljenisani ostaci pet žena bili su pronađeni u pekarskoj peći, a za vreme suđenja iznosile su se pretpostavke da je kriv i za ubistvo drugih žena koje su u to vreme nestale bez traga.

Zloglasni serijski ubica uhapšen je sasvim slučajno 1979. godine, kad je policija pretresla njegovu kuću nakon što je bezuspešno pokušao da opljačka jednog nemačkog turistu koji je zapamtio broj tablica njegovog automobila.

Osuđen je prvo na smrt, pa na 20 godina zatvora, pa na dodatnih 15 (zbog pokušaja ubistva drugog zatvorenika). Izvršio je samoubistvo u zatvoru 2006, nakon 27 godina provedenih iza rešetaka. Po ovom ubici se 80-ih godina jedan zagrebački pank bend nazvao Trobecove krušne peći.

Vinko Pintarić je ubio pet osoba za 17 godina u Hrvatskom zagorju. Ubijen je u pucnjavi sa policijom 1991. godine. Prvo likvidaciju počinio je 1973. godine, kada je razočaran što nije dobio posao u fabrici, otišao u kafanu i napio se. Pijan i u napadu ljubomore umislio je kako ga njegova supruga Katica vara sa komšijom.

Ubio ga je hicem iz puške, a potom se dao u beg. Ali, 18 dana nakon zločina ipak se predao policiji, a sudija je odredio da ode na psihijatrijsko ispitivanje u zagrebačku kliniku Vrapče. Tri meseca kasnije pobegao je iz bolnice da bi čim je došao kući ubio svoju suprugu. Posle toga je uhapšen.

Uspeo je 1982. godine da pobegne iz zatvora u Staroj Gradiški, ali je ubrzo uhapšen. Ponovo je pobegao iz zatvora 1989. godine kada je dobio slobodan dan i ubio još troje ljudi, da bi potom nakon duge potere 1991. godine bio ubijen tokom posete ljubavnici kod Velikog Trgovišća.

Ludi emigrant

Ivan Milat je možda najpoznatiji serijski ubica u istoriji Australije. Poznat kao ubica autostopera, ovaj sin emigranata iz Hrvatske je tokom 1990-ih godina ubio sedam osoba starih od 19 do 22 godine, čija su tela nađena u šumi Belango u državi Novi Južni Vels. On bi se zaustavljao auto-stoperima i odvozio u šumu Belanglo. Tamo bi ih izbo lovačkim nožem, a na nekima "vežbao" pucanje. Kada su kosti žrtava slučajno našli lokalni stanovnici, to je pokrenulo najveću istragu u istoriji australijske policije. Kada se u medijima pojavila priča o ubici koji "lovi" po australijskim putevima, policiji se javila osoba iz Velike Britanije, koja je objasnila da ga je vozač kombija napao pištoljem, ali je uspeo da pobegne. Ubrzo se istraga fokusirala na Milata. U njegovoj kući nađen je veliki broj dokaza i optužen je za ubistvo sedam auto-stopera. Osuđen je na sedam doživotnih kazni zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

KRAJ


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.03.2015. 09:10
Bas me cudi da sve kur/vati ubice? A tako fin narod!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online