Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.12.2014.
05:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Pad Berlinskog zida ili kraj hladnog rata (5): Zid u muškom toaletu

U kockarnici u Las Vegasu izložen je deo zida sa grafitima i pisoarima, a žene mogu da ga vide preko stakla uz pratnju obezbeđenja.

Reuters
Berlinski zid je u vreme hladnog rata bio i omiljeno mesto za političke govore američkih predsednika
 

Rušenju zida pomogao je niz slučajnih događaja koji su iznenadili podjednako Sovjete i Zapad. Naime, navala istočnih i zapadnih Berlinaca na zid, što je dovelo konačno i do pada, usledilo je pošto je član istočnonemačkog Politbiroa Gintera Šabovskog, koji je 9. novembra 1989. greškom na radiju objavio da će Nemcima iz istočne Nemačke odmah biti dopušteno da pređu na zapad. Naravno da on nije mislio da će se sve odigrati iste noći, ali je duh pušten iz boce.
 

Politička govornica

Berlinski zid je u vreme hladnog rata bio i omiljeno mesto za političke govore američkih predsednika. Džon Kenedi ga je obišao 1963. godine, Ronald Regan je poentirao 1987. godine pozivajući lidera SSSR Mihaila Gorbačova da "sruši taj zid", dok je Bil Klinton 1994. pred ostacima zida tvrdio da "nijedna barijera na svetu ne može da zaustavi snagu želje za slobodom".

Ono što je svet u vreme hladnog rata video kao Berlinski zid bile su zapravo dve betonske barijere razmaknute 140 metara, što se nazivalo još i "pojasom smrti" koji je bio prošaran osmatračnicama sa naoružanim stražarima i patrolama, reflektorima i psima tragačima. Masovna bežanija Nemaca na Zapad počela je 15 godina pre nego što je zid podignut 1961. godine. Sve do završetka gradnje Istočni Berlin je izgubio na ovaj način šestinu stanovništva.


Formalno razjedinjenje Nemačke nije se dogodilo padom Berlinskog zida. Zapravo, to se dogodilo tek 3. oktobra 1990. godine, skoro godinu dana posle pada zida koji je i sam konačno srušen tek 1992. godine.


Delovi ozloglašenog zida zavredeli su svetsku slavu. Tako je kontrolni punkt "Čarli" bio jedan od glavnih prelaza između istoka i zapada, a često je korišćen za razmenu špijuna zarobljenih na obe strane.


Danas se delovi srušenog zida nalaze u privatnim kolekcijama ljudi širom sveta. Malo mesto Šengen u jugoistočnom delu Luksemburga, izložilo je deo zida 2010. godine, kako bi proslavilo svoje mesto u evropskoj istoriji, jer je zahvaljujući Šengenskom sporazumu počela uspešna realizacija projekta Evropa bez granica.

Pročitajte još:
1. Prva cigla pala na Balkan
2. Zid još u glavama
3. Mogu da putujem, ali nemam pare
4. Srbija najveći gubitnik

Deo zida išaran grafitima nalazi se čak i u muškom toaletu Mejn strit kazina u Las Vegasu, sa sve pisoarima ugrađenim u zid. On je zaštićen staklom, a žene mogu da ga vide na zahtev, uz pratnju hotelskog obezbeđenja.

Drugi veliki segment zida nalazi se u Vatikanskom vrtu, dekorisan je slikom iz crkve Svetog Mihaila, a poklon je bivšeg sportskog direktora Ferarija. Ako se nekome ne ide u Italiju ili SAD da vide te ostatke, može svoj komadić zida da kupe na I beju za samo 10 dolara, mada se autentičnost osporava.

Bitka za profit

Delovi Berlinskog zida poznati kao Istočna galerija uklonjeni su u martu prošle godine da bi se oslobodio prostor za izgradnju solitera sa luksuznim stanovima. Planovi da se uklone delovi zida dugi 1,3 kilometra izazvali su proteste i optužbe da investitori žrtvuju istoriju za profit.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online