Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 09.11.2014.
13:15
Srna A

“Pad Belrinskog zida - početak novog oblika sukobljavanja“

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović izjavio je u nedelju da kraj postojanja Berlinskog zida nije značio i kraj hladnog rata, nego samo početak novog oblika međunarodnog sukobljavanja.

Berlinski zid kao simbol podela u celoj Evropi
 

On je naveo da je krajem Berlinskog zida, od bipolarnog sveta jedno vreme bio unipolarni svet, u kojem su Amerikanci "žarili i palili" po celoj planeti.

Popović je rekao da formiranjem BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), jačanjem Rusije i drugih snaga, svet postaje multipolaran, što je jedan od uslova da se krene ka mirnom razvoju na ovoj planeti.

On je naveo da u vreme kada se obeležava 25 godina od nestanka, ili prestanka postojanja Berlinskog zida, neki govore da je to kraj hladnog rata, neki da je pobeda Amerikanaca, po nekima je to pobeda Severnoatlantskog saveza i poraz Moskve, a neki kažu to je poraz slovenskih naroda, te naglasio da ni jedno od toga nije tačno.

"Tačno je samo da je u određenim istorijskim okolnostima nastao Berlinski zid kao posledica događaja od Drugog svetskog rata i određenih podela u Evropi da bi se stanje stabilizovalo i činjenica je da su nestali uslovi zbog kojih je bio potreban takav zid, odnosno takva podela", rekao je Popović.

On je naveo da je padom Berlinskog zida u određenim istorijskim okolnostima došlo do ujedinjenja Nemačke, ne zbog bilo kakve pobede, nego zato što su se "tako stvari posložile i takve okolnosti bile".

Popović je istakao da je u uslovima postojanja EU bitno reći da se postavlja samo jedno pitanje - da li će Nemačka biti evropska ili Evropa Nemačka.

"To je teška i osnovna dilema u Evropi i ako Nemci shvate da oni trebaju biti evropski deo i da svojim primerom pokažu svim drugim narodima kako se treba ponašati, onda ćemo imati razvoj, a u protivnom imaćemo vrlo turbulentne situacije", naglasio je Popović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.11.2014. 13:38
Запад и даље терорише читав свет.Ово што овај господин наводи важиће за неку скорију будућност,али сада је још увек запад тај који уцењује,експлоатише и терорише мале државе.Наравно велике не смеју ни да пипну јер су кукавице.
Nedelja 09.11.2014. 13:30
... A svima vlada 12 miliona židova !!!
Nedelja 09.11.2014. 15:14
Pad berlinskog zida samo za budale i pomodare je kraj hladnog rata.Nikad žešći rat do posle porušene zidine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online