Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 21.04.2014.
08:01
Blic A

GMO se tajno gaji najviše u Mačvi, Sremu i Bačkoj

Beograd Inspektori koji kreću u kontrolu parcela već imaju mapu na kojoj se nalaze sve „crne tačke“ na kojima se već godinama gaji GM soja.

GMO predstavlja veliku opasnost za zdravlje ljudi 

Fitosanitarna inspekcija kreće u kontrolu oko 2.000 parcela zasejanim sojom, potvrđeno je „Blicu“ u Ministarstvu poljoprivrede.


Ovogodišnja kontrola biće prvenstveno sprovedena u okruzima koji su prethodnih godina bili „najproblematičniji“, odnosno u kojima je već gajena genetski modifikovana soja. Značajnije prisustvo GM soje prethodnih godina je primećeno u mačvanskom, zapadnobačkom, južnobačkom i sremskom okrugu i u okolini Beograda.


Inače, u kontroli useva fitosanitarni inspektori koriste proteinske test trake kojima mogu vrlo brzo da otkriju prisustvo GMO.


- Kada otkrijemo genetski modifikovanu soju, GPS uređajima utvrđujemo koordinate parcela na kojima se ona uzgaja kako bismo u službama katastra saznali ko su njihovi vlasnici. Kada i naknadni izveštaj laboratorije potvrdi prisustvo GMO, donosimo rešenje kojim se nalaže uništavanje useva i pokretanje kaznenih mera protiv uzgajivača - kažu za “Blic” u Fitosanitarnoj inspekciji i dodaju da sva količina GM soje mora da bude uništena pre nego što sazri i postane spremna za žetvu.


Uzgoj GM soje mogao bi ozbiljno da uzdrma domaću proizvodnju klasične soje koju tržište Evropske unije i želi. Zato proizvođači soje u Srbiji i apeluju da se kazne od 30.000 do 50.000 dinara, a koliko plaćaju oni koji gaje GMO soju, značajno uvećaju.


Onaj na čijoj njivi se otkriju GM usevi plaćaju troškove njihovog uništavanja i više nema prava ni na kakve povlastice od države, poput subvencija ili povoljnijih kredita.


Lane je u Srbiji nađena GM soja na 23 hektara, što je četiri odsto kontrolisanog uzorka. Na osnovu tog uzorka, stručnjaci procenjuju da je u Srbiji najmanje 3.000 hektara pod GM sojom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.04.2014. 08:07
"stručnjaci procenjuju da je u Srbiji najmanje 3.000 hektara pod GM sojom" Беше као увек: наставља се са убијањем Срба! Мало уранијом, мало ГМО, мало политика итд. и....
Ponedeljak 21.04.2014. 09:03
Ne valjamo ko narod(cast iskrenim rodoljubima, i velikim Srbima, ali su nazalost manjina, sljam je mnogobrojniji)mi imamo sve da budemo veliki proizvodjaci hrane, i uzgajivaci stoke, ali se neda zbog izdajnika u vlasti. steta. kad nestanemo, valjda ce ove krajeve da naseli neki vredan i posten narod, koji ce da obilno iskoristi ove Bogom date plodne zemlje Srbije.
Ponedeljak 21.04.2014. 08:49
problem je kada nas bedni seljak zaseje gmo soju,a seje je iz nuzde jer su ti takozvani nasi strucnjaci abnormno podigli cenu uzgajanja domace soje da to ziv covek ne moze da izdrzi(od semena pa do tretiranja protiv korova)A NIJE PROBLEM kada nasa drzava uvozi meso sa istekom roka trajanja iz EU,kada uvozi to isto meso iz Argentine a znamo da argentina 99% koristi GMO,tu nema inspektora i strucnjaka da kontrolisu kvalitet, jer ne smeju ni nos da promole na potencijalne adrese.SRAM TE BILO DRZAVO
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online