Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 07.02.2014.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Panika se širi internetom

Uz nestašicu lekova, neispravnih mamografa, zastarele operacione aparature, nedovoljnom broju specijalista, na bolešljivu srpsku naciju sručio se još jedan problem - da li se vakcinisati ili ne?

Sumnje podgrejao svinjski grip: Sve više protivnika vakcinisanja dece
 

Dilema nije od juče i nije naivna, a ponovo je aktuelna i ima narastajuće obrise, jer se od 1. jula o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje uvodi obavezna vakcinacija odojčadi petovalentnom vakcinom . "Pet u jednoj", kako se slikovito naziva vakcina pentaxim, treba da bude sigurna zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa influence B. Pre nego što je pentaxim uvršćen na listu vakcina koje pokriva Fond, roditelji u Srbiji su je nabavljali o svom trošku.

Roditelji se pitaju

Pozivajući se na Zakon o zdravstvenoj zaštiti i pravima pacijenata protivnici vakcinisanja kažu da roditelj ima pravo da ne dozvoli vakcinisanje svog deteta. I Danica Salaški nam je potvrdila da zakonodavac nije predvideo kaznu za roditelja u takvom slučaju, jer za dete do 15 godina starosti roditelj odlučuje o njegovom lečenju.

Umesto da sada kada će vakcina biti dostupna svoj deci država dobije pohvale za to što se finansijski otvorila u cilju zaštite mališana, oglasili su se protivnici vakcinacije okupljeni u grupu Nevakcinisana deca zdravija su od vakcinisane.


- Viševalentne vakcine mnogo su opasnije od vakcina koje smo dosad imali. Dati jednu takvu vakcinu bebi od tri kilograma otprilike je isto kao dati 30 vakcina odraslom čoveku od 80 kilograma. Dr Džejkob Pulijel, načelnik pedijatrije u bolnici Sent Stefans u Delhiju u Indiji, upozorava na veliku opasnost od ovog tipa vakcina. Od petovalentnih vakcina već je stradalo više od 40 beba u Indiji, Pakistanu, Vijetnamu, Šri Lanki i Butanu. Zbog povećane smrtnosti i neželjenih reakcija ova vakcinacija je u tim zemljama obustavljena - tvrdi dr Slađana Velkov, jedna od rodonačelnica neformalnog pokreta protiv vakcinisanja.
 

Američke vaspitne mere

Oni koji se sablažnjavaju zavereničkom stavu prema vakcinaciji kažu da se hajki protiv vakcinisanja može stati ukraj po modelu SAD. Tamo, navodno, za dete koje nije podrvrgnuto redovnoj imunizaciji roditelj snosi celokupne troškove lečenja u slučaju da se dete razboli, ali i troškove lečenja za dete koje se zarazilo od njegovog deteta. I ne samo to, takvoj deci, navodno, može se odobriti upis u školu, vrtić, vojsku i slične državne i privatne institucije.

Svemoćni internet sa svojim blogovima, forumima i neobavezujućim komentarima dodatno je pospešio naraslo nepoverenje ljudi u vakcinaciju. Podatke sa kojima barataju teško je proveriti, a nedovoljno upućenom čoveku stvaraju dodatne dileme i strah da vakcinisanjem, umesto da jačaju, slabe zdravlje sopstvenog deteta.


- Nažalost mogu da konstatujem da je na pomolu negativan stav prema obaveznoj imunizaciji od zaraznih bolesti. U Evropi su brojne države uvele petovalentnu vakcinu i mi smo je uveli u smislu komfornijeg davanja - jedan ubod za pet različitih bolesti. Ne znam iz kojeg razloga se uznemirava javnost, ali ne bih volela da to prođe nekažnjeno - kaže dr Danica Salaški, direktorka sektora za zdravstvenu zaštitu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).


Upravo na ovo pitanje - šta je motiv protivnika vakcinisanja (?) teško je odgovoriti osim da su iskrenog uverenja da pomažu nedovoljno informisanim roditeljima. Neki su se pridružili pokretu zato što su njihova deca obolela od autoimunih bolesti za koje veruju da su izazvane vakcinama. Na drugoj strani, insistiranje na imunizaciji otvara sumnju da motiv za povećavanje liste obaveznih vakcina nije na prvom mestu zdravstvena preventiva već zarada farmaceutske industrije. Za ovu tezu dovoljno je podsetiti se afere oko svinjskog gripa za koje se naknadno ispostavilo da niti je bilo pandemije niti je bilo potrebe da se Fond izloži višemilionskom trošku za nabavku vakcina.

U Evropi od 1997. godine

Kombinovane petovalentne vakcine su prvi put u Evropi počele da se koriste 1997. godine. One se daju u tri doze u prvoj godini života, a sa primenom se započinje kad beba napuni dva meseca. U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" uveravaju javnost da sve vakcine koje su u upotrebi prolaze analizu Agencije za lekove i medicinska sredstva. Ako vakcina dobije "zeleno svetlo" ove referentne ustanove izdaje se sertifikat kojim se garantuje bezbednost medikamenta.

SUTRA: Fejsbuk protiv farmakomafije

POVEZANE VESTI

Petak 07.02.2014. 20:56
"dragi" moji , prvo internetom se NE siri panika , za tu svrhu imamo "javna" glasila koja su u sluzbi "naroda". internetom se siri istina a vas vladare boli sto internet ne mozete da kontrolisete i VAs panika hvata zbog istine. pre par godina je internet odigrao VELIKU ulugu u razotkrivanju lazi "pandemije" svinjskog gripa. i sta bi sa tom aferom u srbiji ? NIKOM NISTA!!! glavni svetski trovaci - NOVARTISAR I BAKSTER godinu dana pre pojave novog (svijnskog)gripa su imali su registrovali vakcinu. ajde vi silni lekari recite mi su oni vidoviti?ili je to sve priprema terena.Bil gates je javno rekao pre par godina da PODRZAVA PROCES STERILIZACIJE COVECANSTVA, pardon vakcinacije covecanstva da ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online