Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.10.2018.
17:28
Tanjug, Vestionline A

"Komšić se malo preigrao"

Aktuelni predsednik Republike Srpske i izabrani srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je Željku Komšiću, budućem kolegi tročlanog kolektivnog šefa države, da se malo preigrao jer još nije stupio na dužnost a već je, kaže, uspeo da BiH zavadi sa Hrvatskom i Srbijom.

EPA/Vladimir Stojković
Milorad Dodik

Hrvatski portal Danas.hr je to protumačio da je Dodik već stao u odbranu Hrvatske tako što je očitao bukvicu Komšiću.

- Iako još nije stupio na funkciju člana Predsedništva, već je uspeo da nas zavadi sa Hrvatskom i Srbijom, a pored njih pokušava da deli lekcije i meni, odnosno Republici Srpskoj - rekao je Dodik, navodi ovaj portal.

Komšić je, naime, u samo nekoliko dana nakon opštih izbora, koji su u BiH održani 7. oktobra, uspeo da uzburka duhove svojim izjavama. 

Najpre najavom da će BiH tužiti Hrvatsku zbog gradnje Pelješkog mosta, a potom i tvrdnjom da je za njega Kosovo nezavisna država koju bi BiH trebalo da prizna.


Komentarišući te izjave, Dodik je rekao, navodi Danas.hr, da se Komšić “malo preigrao i uživeo u ulogu političkog mesije koji susednim državama deli lekcije kako treba da se ponašaju”.

Za Komšića je Dodik rekao da je personifikacija "političkog avanturizma koja neće dprineti saradnji, a BiH će gurnuti u još veći ponor”.

- Avanturizam je kad Komšić, nakon čestitke i poziva na saradnju, koju je dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovori da je Kosovo za njega nezavisna država. Ako pretnje, uvrede i arogancija koju sada Komšić prosipa po regionu, budu stil njegove politike i u Predsedništvu BiH, bojim se da to neće voditi nikud i biće vrlo teško obezbediti komunikaciju s okruženjem - kazao je Dodik.

Inače, izborom Komšića za hvatskog člana Predsedništva BiH još se ne miri ni zvanični Zagreb, ni Hrvati u BiH, a u tri hercegovačke opštine, poručili su mu gradonačelnici, nije dobrodošao.

On je na izborima osvojio više glasova, pretežno bošnjačkih, od lidera HDZ BiH, Dragana Čović, sa kojim Dodik ima veoma dobru saradnju.

Nakon izbora hrvatski mediji su predvideli da će izbor Komšića u Predsedništvo BiH, uticati na približavanje Hrvatske Dodiku, što se u regionu tumači kao još jedan paradoksa opštih izbora u BiH.

Jedan od paradoksa je i to da je, na primer, izborne rezultate u izbornoj noći, za Komšića i njegovu Demokratsku frontu, saopštavala stranka SDA BiH, Bakira Izetbegovića, ali i da je izborni inženjering bio takav da je Komšić osvojio gotovo 13.000 više glasova od bošnjačkog kandidata, Šefika Džaferovića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online