Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 06.02.2014.
12:01
N. Jokić - Vesti A

Ubijaju glasine, a ne vakcine

Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, ali i Srbijom kruže glasine o navodnim eksperimentima vakcinom hepatitis b od koje je već navodno umrlo više od dve hiljade dece.

Vakcinišite decu, jer ih tako štitite
 

Roditelji su u panici zbog stravičnih priča koje su puštene kroz socijalne mreže na internetu pa su mnogi od njih odlučili da svoje bebe uopšte ne vakcinišu. Postoji čak udruženje roditelja protiv vakcine u Hrvatskoj koje broji na hiljade članova.

Saveti roditeljima

Dr Dragan Stojiljković roditeljima savetuje da decu vakcinišu jer ih tako štite.
- Hepatitis b je vakcina koju lično preporučujem i kao lekar i kao roditelj. Ja sam vakcinisan i moja deca su vakcinisana. U svakom slučaju ključno je da se ne odustaje od obaveznih vakcina jer je panika zahvatila roditelje zbog neproverenih informacija. Time bi decu izložili onome od čega strahuju - teškim i već zaboravljenim bolestima koje su u vreme ranijih generacija masovno odnosili dečje živote - kaže Stojiljković.

Panika je dobila neverovatne razmere iako vakcina protiv hepatitisa b ne spada u red obaveznih vakcina za decu kao što su polio, difterija i tetanus. Reč je o vakcini

koja se gotovo rutinski daje deci u celoj Evropi već dve decenije, najčešće tako što se pridodaje grupi obaveznih vakcina.


Pokušavajući da saznamo pozadinu ovih događaja došli smo do saznanja da je u Francuskoj pre 20 godina, kao i sada u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji, vakcina protiv hepatita b bila optužena da izaziva multiple sklerozu kod vakcinisanih mališana. Roditelji su tada takođe bili u strahu i formirana su brojna udruženja. Zanimljivo je da je ta polemika postojala samo u Francuskoj i ni u jednoj drugoj zapadnoevropskoj zemlji.


U međuvremenu u protekle dve decenije - pokazalo se da nema osnove za uverenje da ova vakcina izaziva opako oboljenje. Na sajtu "Portal za vakcinacije" čiji je partner ministarstvo zdravlja Francuske našli smo samokritičnu analizu svega što se dešavalo. Ispostavilo se da je 1993. godine "informacija o vakcinaciji razaslata lekarima, javnosti i medijima na brzinu i u izvesnoj meri na dramatičan način. Vakcinacija beba, koje su normalno prioritetne, ostala je u drugom planu".


Pod pritiskom udruženja protiv vakcina 1998. godine obustavljena je vakcinacija dece od 11 do 17 godina koja se sprovodila po školama. Francuske zdravstvene vlasti su nakon toga delimično izmenile doziranje i kalendar vakcinacija.

Bebe dobijaju tri umesto četiri doze vakcine protiv hepatita b, a revakcinacija se vrši nakon deset umesto pet godina. Francuske vlasti negiraju da su ove korekcije značile indirektno priznanje da je pre toga postojao bilo kakav rizik jer je epidemiološka studija pokazala da za to nema nikakvih dokaza.

Iskustvo iz Francuske

Iz godine u godinu, a posle burnih polemika u Francuskoj devedesetih godina prošlog veka vakcinacija odojčadi je postala sve rasprostranjenija. Dok je 2004. godine protiv hepatitisa b vakcinisano 25 odsto beba, 2012. godine vakcinisano ih je 88 odsto. Panika se povukla i trenutno niko ne protestuje zato što se novorođenčad vakcinišu protiv hepatita b u paketu sa obaveznim vakcinama protiv polia i difterije.

Dr Dragan Stojiljković, pedijatar i specijalista za dečji dijabetis u bolničkom centru

Hazenrajn u Miluzu u Francuskoj začuđen je navodima o smrti preko dve hiljade vakcinisane dece u BiH.

- Kada bi ta brojka odgovarala stvarnosti, onda bi proporcionalno broju stanovnika u Francuskoj svake godine zbog vakcinacije protiv hepatita b umrlo oko 35.000 dece - kaže dr Stojiljković u razgovoru za "Vesti".


On upozorava da bi odustajanje od obaveznih vakcina protiv polia, tetanusa i difterije zbog straha od vakcine protiv hepatita b, koja nije obavezna, moglo da ima dramatične posledice.


- Odustajanje od obaveznih vakcina moglo bi da dovede do povratka ovih opasnih i smrtonosnih bolesti koje su baš zahvaljujući vakcinama potpuno iščezle. Ako odustanete da vakcinišete dete protiv poliomielitisa (dečje paralize) rizikujete da doživite teške stvari - da vam dete legne uveče zdravo i sutra se probudi nepokretno - kaže doktor Stojiljković.

SUTRA: Strah i nepoverenje u Srbiji

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.02.2014. 14:18
Dokazano je da su inace deca koja nisu vakcinisan zdravija. I ja u vakcinisanje nemam poverenja.
Četvrtak 06.02.2014. 18:32
Dr Dragan Stojiljkoviću .. par pitanja za VAS : 1.u koje se doba imuni sistem kod dece foprmira, pa mozemo reci koliko toliko da funkcionise kako u odrasle jedinke: a). po rodjenju b). posle godinu dana c). posle tri godine d). posle 5godina e).7 f).12 godina 2. koji metali se ubacuju u vakcine i cemu sluze. 3. neka nam objasni kako je to ziva i aluminium toliko korisna stvar u nasem organizmu, kada se zna da je prvi veoma otrovan! a drugi JE imunosupresor. 4.zasto u vakcinama imatkiva drugih zivotinjskih vrsta, da li znate kako je nastala mononukleoza kao bolest kod dece 5. koliko vrsta vakcina hepatitisa b se na zapadu proizvodi, koju verziju daju svom stanovnistvu a koju verziju vakcine
Nedelja 23.02.2014. 20:48
Kada bude na vakcini pisalo da ce Farmaceutska kompanija snositi odgovornost i obezbediti mi lecenje detetu u slucaju da se razboli od vakcine,tada mozemo da pricamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online