Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 27.12.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Srbija u EU kao očerupana kokoš

Srbija bi trebalo da od 21. januara otpočne pregovore o ulasku u Evropsku uniju. Zvanični Beograd je prethodno, a naročito u slučaju Hrvatske, učinio sve kako bi pomogao komšijama u tom procesu, pa je za očekivanje i da će usluga biti vraćena. Međutim, sagovornici "Vesti" ne veruju u to, već tvrde da će se Srbija veoma brzo suočiti sa uslovljavanjima ne samo Hrvatske, već i drugih zemalja u regionu.

Đorđe Vukadinović: Tek ćemo da vidimo šta nas čeka
 


Politički analitičar i urednik Nove političke misli, Đorđe Vukadinović, apsolutno je siguran da nikakve iskrenosti ili dobronamernosti srpskih komšija neće biti.


- Tek ćemo sa početkom pregovora sa EU videti šta nas sve čeka i do kakvih uslovljavanja i ucena će doći, ne samo od Nemačke, već i od Hrvatske, Mađarske, Rumunije, pa čak i Bugarske. Nijedna od tih zemalja neće propustiti priliku da dobije ustupak u svakom od dosadašnjih spornih bilateralnih pitanja - izričit je Vukadinović.
Činjenica da je Srbija znatno doprinela da Hrvatska ispuni neke od ključnih uslova EU, po Vukadinoviću, neće značiti i "vraćanje usluge".

Bugari merkaju Niš, Rumuni Negotin

Bugarska ima otvorene pretenzije na "zapadnijete pokrajini", odnosno Pirot, Niš i Leskovac. Tradicionalni prijatelji Rumuni, kada vide da nas svi "čerupaju" postaviće i pitanje Negotinske Krajine, a uveliko već školuju sveštenike da u crkvama služe na vlaškom jeziku - precizira Jovanović.


- Veoma brzo će se otvoriti pitanje spornog dela granice, ali i uvoza njihovih proizvoda i otvaranja firmi u Srbiji. Istovremeno, Mađari će bez sumnje insistirati na autonomiji mađarske zajednice u Vojvodini, a Rumunija je već odavno potegla pitanje Vlaha u istočnoj Srbiji - zaključuje Vukadinović.


I nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović nije optimista.


- Kako očekivati od Hrvatske vraćanje usluge kada je i dalje aktuelna njihova tužba za genocid. Zagreb i dalje insistira da izbije na istočnu srpsku obalu Dunava kod Šarengradske ade. Nažalost, od 2000. godine vlasti u Beogradu, u želji da ostvare dobrosusedske odnose u regionu nikada nisu insistirale na reciprocitetu u rešavanju problema, i to će nam se sada vratiti kao bumerang - tvrdi Jovanović.

Loša trgovina

Prema oceni Živadina Jovanovića takozvana Vlada Kosova neće direktno kočiti ulazak Srbije u EU, ali će to u njihovo ime, činiti SAD, Nemačka i Velika Britanija.
- Odustajanjem od severa Kosova, kao poslednjeg bastiona, Srbija se faktički odrekla svoje južne pokrajine. Ostaje još samo da to učini i deklarativno. Kada je svet shvatio da je Srbija trgovala Kosovom zarad datuma u EU, onda je jasno da pitanje Kosmeta neće biti svrstano samo u poglavlje 35, već po potrebi, kako kojoj velikoj sili zatreba da uceni Srbiju - objašnjava Jovanović.


Prema njegovim rečima, Mađarska već godinama insistira na Trijanonskom sporazumu iz 1920. godine, a svaki zahtev za revizijom istorije je zapravo zahtev za prekrajanjem granica.


- Nemačka će bez sumnje intenzivirati već pokrenuto pitanje podunavskih Nemaca kojima je već počela da se vraća imovina, a onda će se otvoriti i pitanje podrške Srbije Republici Srpskoj, jer je težnja EU da dođe do suštinske reforme Dejtonskog sporazuma kojom će se RS utopiti u unitarnu Bosnu. Ako je za utehu, jug Srbije i Sandžak će se čuvati kao "aduti" za potpaljivanje vatre i dodatna uslovljavanja ukoliko Srbija pomisli da bi mogla da razmišlja svojom glavom. Srbija je brzopleto odlučila da uđe u EU i to će nam se osvetiti - ističe Jovanović.

POVEZANE VESTI

Petak 27.12.2013. 12:07
Dobro rečeno. Očerupana kokoš servirana za pečenje i proždiranje - Srbija u EU.
Petak 27.12.2013. 12:17
Svaki uslov je ispunjen..nisam video da to radni ni jedna drzava... kao neka marionetska drzava.. sramota..
Petak 27.12.2013. 12:06
živa istina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online