Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 17.12.2013.
19:08
Beta A

Ministri EU: Pregovori 21. januara

Pregovori o članstvu Evropske unije i Srbije će početi 21. januara - Grčka je kao budući predsedavajući Evropske unije u utorak uveče u Briselu obavestila šefove diplomatija EU da planira da tog dana sazove međuvladinu konferenciju EU - Srbija, čime počinju pregovori o članstvu Srbije u EU, rekao je novinarima u Briselu evropski komesar za proširenje Štefan File.

Biće na zastavi EU mesta za još jednu zvezdicu...
 


Jedan od zvaničnika koji je prisustvovao zasedanju je rekao da je u zaključke sastanka unesena i ključna odredba da Beograd i Priština moraju da sklope "pravno obavezujući sporazum o celovitoj normalizaciji odnosa pre nego što Srbija postane članica EU".


U "Pregovaračkom okviru" koji su ministri usvojili se kaže i da će normalizacija odnosa Beograd-Priština biti obuhvaćena poglavljem 35 "u ranoj fazi pregovora" o članstvu sa Srbijom.


Doduše, navedeno je i da će ta normalizacija odnosa moći da bude uključena u druga poglavlja "u valjano opravdanim slučajevima", kao i da "Srbija mora obezbediti da njen stav prema statusu Kosova ne stvara prepreke niti utiče na primenu 'pravne tekovine' EU od strane Srbije".


Navodi se i da će, "kao deo tih napora da se usaglasi sa propisima i zakonima EU (pravna tekovina), Srbija posebno zajamčiti da usvojeno zakonodavstvo, uključujući i njene geografske razmere, ne deluje protiv normalizacije odnosa sa Kosovom".

Priznanje Kosova - da ili ne?

Na pitanje da li stav u zaključcima današnjeg ministarskog zasedanja EU da Srbija pre ulaska u EU mora da potpiše pravno obavezujući sporazum o sređivanju odnosa sa Prištinom znači da na neki način Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, predsedavajući zasedanja, litvanski ministar Linas Linkevičijus je rekao da će taj obavezujući sporazum biti neophodan u budućnosti.


On je rekao da su svi ministri povoljno ocenili proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji je doveo do istinskog napretka, pa je u zaključcima upravo tako i rečeno da budući sporazum treba da obezbedi dalji povoljan razvoj.


Linkevičijus je rekao da su svi ministri ukazali na "opipljive rezultate" u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.


File je rekao da ne vidi razlog da normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao "uporedan proces", na bilo koji način koči put Srbije ka članstvu u Uniji.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.12.2013. 19:23
HAHAHHAHAHAHAHAHAHA i OPET ništa konkretno nije rečeno... NITI JEDNA KONKRETNA rečenica nema u celom tekstu... osim, naravno, dela u kome se precizira da srbija ne sme da smeta "kosovu" na svetlom putu ? HAHAHHAHAHAHAHAH seme vam je*em podaničko da vam je*em...
Utorak 17.12.2013. 19:06
PREGOVORI U JANUARU.....ALI KOJE GODINE???
Utorak 17.12.2013. 22:09
Ko nam je dao milijardu da popunimo badzetsku rupu? Ko gura Juzni tok koji premasuje za tri puta sve strane investicije u Srbiji? Ko brani Srpsko Kosovo? RUSIJA! Ali mi neumoljivo jurimo u PROPALU EU, sa nasim politickim sljamom na celu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online