Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.12.2013.
12:01
J. Jelovac - Vesti A

Maratonski sudski procesi (1): Na sudu strada samo sirotinja

Građanske parnice u Srbiji znaju da traju decenijama, najduža se završila nakon pune 33 godine, čak pola miliona od ukupno pet miliona parnica traje 5-10 godina, pa po broju žalbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu očajni građani Srbije zauzimaju visoko šesto mesto.

Pravo i pravda u Srbiji su odavno odvojene kategorije, a izvestan pomak trebalo bi da obezbedi izmena Zakona o uređenju sudova, na osnovu koje od 1. januara građani Srbije mogu da tuže sud, ukoliko smatraju da njihove parnice predugo traju.

Palata pravde u Beogradu

U Ministarstvu pravde očekuju da će to rasteretiti Ustavni sud, koji ima 14.000 nerešenih žalbi, a do sada je jedini o tome odlučivao. Zvanični podaci kažu da među sudskim spisima u Srbiji prašinu skuplja oko 1,4 miliona starih predmeta, odnosno

Amanet predaka


Da nismo najgori, govori Ginisov rekord. Najduža parnica na svetu trajala je 761 godinu u Indiji. Okončana je 28. aprila 1966. u Puni, kada je Balasaheb Patlodži Torat dobio proces koji je njegov predak Malodži Torat započeo 1205. Predmet spora je bilo pravo vođenja javnih skupova i pravo prednosti na religijskim svečanostima.

onih koji traju duže od dve godine. Srpski građanin u sudnici u proseku provede šest godina. Da pravosuđe u Srbiji nije u sjajnom stanju, potvrdio je i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković. On je kao najveći problem označio upravo neažurnost sudova i sudija i rešavanje starih predmeta.


Advokat Nebojša Milosavljević za "Vesti" kaže da je ova odluka sa jedne strane dobra jer će se povećati efikasnost sudova, ali da je loša strana toga što će se opet udariti po džepu građana, poreskih obveznika, jer će sudovi morati da plaćaju odštetu.


- Činjenica je da sudski postupci u Srbiji traju nenormalno dugo. Parnični postupci traju 20 i 30 godina, imamo mnogo slučajeva gde su ljudi nepravedno procesuirani, pa u pritvoru sede po pet-šest godina. Sa druge strane, Miškovića puštaju i još mu daju pasoš da može da putuje bez problema. Inače je kod nas običaj da se teška krivična dela teško i procesuiraju, od suda stradaju samo sirotinja i narkomani. Pravosuđe nam je u potpunom haosu, pa očekujem da će od 1. januara nagrnuti ogroman broj obespravljenih koji će mahati tužbama - kaže Milosavljević.


Žalbe građana na rad sudova pljušte godinama, samo u Smederevu je u poslednjih tri godine podneto 750 pritužbi. Uglavnom zbog sporih sudskih postupaka, a svaka treća ispostavi se kao opravdana. Javljaju se i građani koji su u ovom sudu bili izloženi uvredama. Jedan od njih lokalnim medijima se požalio da ga je advokatica počastila rečima: "Budalo, ludaku i prostačino", pa ga na kraju i pljunula, a sudija nije reagovao.


Najveći broj postupaka obustavlja se zbog zastarelosti, a najteže je razvesti se i podeliti imovinu. Tako nekadašnji supružnici Darko Simić i Branka Miljuš pokušavaju da pred sudom podele stan u Mirijevu kao bračnu tekovinu već 17 godina. Od februara 1996. do danas nijedan od čak 13 sudija na više od 60 ročišta nije doneo prvostepenu presudu, zbog čega i dalje traje njihov parnični postupak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. Ima slučajeva gde se i pojedini parovi oko izdržavanja dece spore ni manje ni više nego 15 godina.


Srpskom sudstvu trebalo je tačno 21 godina da bi donelo pravosnažnu presudu u korist pacijenta kojem su 1990. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu operisani krvni sudovi na nozi, ali je zbog lekarske greške ostao bez bubrega!

Apelacioni sud u Beogradu konačno je doneo pravosnažnu presudu da je država Srbija odgovorna zbog greške lekara i obavezao je da oštećenom pacijentu isplati 1,2 miliona dinara sa kamatom (oko 12.000 evra). Suđenje lekarima zbog smrti trogodišnje Ane Grahovac, koja je preminula 2007. nakon rutinske operacije katarakte, moraće 4. put da krene ispočetka u Višem sudu u Beogradu, jer je i treći sudija prebačen na novu dužnost!


Najduži radni spor u srpskom sudstvu trajao je isto 21 godinu. Radoman Munić iz Čačka vraćen je posle dve decenije suđenja na radno mesto medicinskog tehničara u čačanskoj bolnici gde je 1992. dobio otkaz. Otpušten je odlukom Radničkog saveta, zbog navodno nesavesno obavljenog posla, što nije dokazano. Muniću će biti uplaćeni penzioni doprinosi za prethodnih 21 godinu, a zdravstveni centar je dužan da isplati sudske troškove u iznosu od 125.000 dinara, ali samo za poslednju godinu jer su zapisnici sa prethodnih suđenja izgubljeni.

Najduži ostavinski postupak traje 40 godina u Kraljevu. Janika Milošević je umrla 1955. godine, a njen suprug 1973. koji ostavlja celo imanje samo dvojici unuka. Otad traje spor koji je promenio šest sudija, jedan je u zatvoru, neki su umrli, a neki su u penziji.

Najduža parnica u istoriji Velike Britanije trajala je 15 godina, a spor se vodio između Mekdonaldsa i dvoje aktivista Grinpisa iz Londona. Oni su 1990. pokrenuli kampanju protiv ove kompanije "Šta nije u redu sa Mekdonaldsom - sve što oni ne žele da znate", optužujući ih za katastrofalan kvalitet proizvoda, loše postupanje sa životinjama i radnicima, ali i za uništavanje tropskih šuma. Kompanija ih je tužila za klevetu, postupak je trajao 15 godina, a aktivisti su se branili sami, jer nisu imali novca za advokate. Ipak, potrošili su oko 40.000 funti na sudske troškove i na kraju pobedili.


Kao jedan od najdužih sporova u Americi navodi se slučaj O-Džej Simpsona. Iako je trajalo svega devet meseci, navodi se kao najduže suđenje ikad u Kaliforniji. Koštalo je oko 20 miliona dolara, branilo ga je 11 advokata iz najuglednije advokatske kancelarije, a na sudu se pojavilo čak 150 svedoka.

Sutra pročitajte - Maratonski sudski procesi (2): Kako zapleniti imovinu invalidu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online