Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.12.2013.
12:01
D. Đorđević - Vesti A

Maratonski sudski procesi (3): Vladika koji je apsolutno zastareo

Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju je 21. aprila 2003. godine podnelo optužni predlog kojim se okrivljenom Tomislavu Gačiću na teret stavljalo da je četvoricu dečaka, N. I, S. R, K. M. i T. M, seksualno zlostavljao neutvrđenog dana tokom leta 1999. godine, odnosno 2000, 2001. i 2002. godine. Na suđenju u Vranju vladika Pahomije je u dva slučaja oslobođen odgovornosti, dok je u odnosu na druga dva nastupila apsolutna zastarelost.

Peticija Vranjanaca protiv Pahomija
 

Pred Opštinskim sudom u Vranju postupak je vođen dve godine, tokom kojih je odbrana koristila svaku priliku da suđenje odloži za kasnije. Vladika se, naime, naprasno razbolevao dan ili dva pred zakazani termin, a u međuvremenu, prema iskazima Vranjanaca, bio "veoma živahan", da je držao liturgije, putovao po eparhiji, prisustvovao sednicama Sinoda i izljubio Koštunicu tri puta kada je ovaj otvarao fabriku u tom kraju...

Crkveni sud

Krajem 2007. godine o zlostavljanju dečaka svedočio je u medijima sveštenik Goran Arsić, koji je nakon svedočenja na sudu protiv Pahomija raščinjen.
- Nas sedmoro smo svedočili na sudu o onome što su nam deca ispričala. Crkveni sud vladike Pahomija pokušao je da nas zaplaši, ali bezuspešno.

I kad su iscrpljena skoro sva proceduralna sredstva za otezanje i kada je glavni pretres priveden kraju, odbrana je zatražila izuzeće svih sudija ovog suda, a tužilac je, na opšte čuđenje, taj zahtev podržao tražeći sopstveno izuzeće, navodno zbog velikog pritiska javnosti. Posle više meseci skanjeranja, Vrhovni sud Srbije je zahtev uvažio i predmet preneo u nadležnost niškog opštinskog tužioca, što je značilo vraćanje postupka na početak.


Glavni pretres je započet sredinom 2005. godine, kompletan dokazni postupak je ponovljen. Oštećeni su ponovo morali da ispričaju šta se, kada i kako dogodilo, morali su ponovo da odgovaraju na provokativna pitanja odbrane, da ponovo budu optuživani da su potplaćeni...
 

Detektor laži

Sveštenik B. P. ispričao je na sudu da mu je vladika priznao da je 1995. godine u tri navrata seksualno zlostavljao R. S, tada maloletnog učenika Bogoslovije:
- Svi moji razgovori s vladikom Pahomijem bili su početkom 1996. godine posle Božića, kada mi je rekao da R. S. pravi probleme u eparhiji. Od vladike sam zatražio i dobio odobrenje da R. S. potražim i ispitam. Dečak je kod mene u parohijskom domu proveo tri dana. O onome što mu se dogodilo s vladikom ispričao mi je u normalnom razgovoru, a ne u okviru svete tajne ispovesti. O razgovorima sam obaveštavao Pahomija, a svojoj supruzi sam rekao kako verujem da je tačno ono što je dečak rekao - svedočio je B. P. pred niškim sudom. On je ispričao da je rekao vladici da će dečaka voditi na detektor laži ako mu ne kaže istinu. Vladika mu je rekao: "Dok u grob ne legneš, ne možeš biti siguran šta će ti se dogoditi."

Sudsko veće Opštinskog suda u Nišu, kojim je predsedavala sudija Katarina Ranđelović, 6. marta 2006. godine oslobodilo je vladiku vranjskog Pahomija optužbi za protivprirodni blud zloupotrebom službenog položaja nad četvoricom maloletnih dečaka. Sudija Ranđelović je u obrazloženju svoje odluke između ostalog navela:

"Kako je zamenik OJT u Nišu, na glavnom pretresu 3. marta 2006. godine odustao od krivičnog gonjenja protiv okrivljenog za krivična dela pod tačkom 1. i 2. optužnog predloga, a usled nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, to je sud doneo presudu kojom se optužba odbija za ta krivična dela..."


Advokat odbrane Aleksandar Stojković oslobađajuću presudu vladici Pahomiju tretirao je kao režiju ljudi iz nekadašnje vlade Vojislava Koštunice i njihov uticaj na pravosuđe.

- Opštinski sud u Nišu je svesno odugovlačio sa suđenjem Pahomiju i zbog toga je postupak za dva dela zastareo. Za ostala dva dela sudija Katarina Ranđelović je donela oslobađajuću presudu. A da je suđeno po zakonu, činjenično stanje u predmetu je bilo takvo da bi i rođeni brat Pahomija proglasio krivim - smatrao advokat Stojković.


On je kod Republičkog javnog tužilaštva inicirao da ova institucija protiv presude oba niška suda podnese Vrhovnom sudu Srbije zahtev za zaštitu zakonitosti.


- Republičko javno tužilaštvo je prihvatilo moje obrazloženje i podnelo pomenuti zahtev. Vrhovni sud Srbije je doneo presudu kojom je utvrdio da su u postupcima, što znači i u presudama, učinjene povrede u korist okrivljenog, a na štetu oštećenih. Međutim, on nije mogao da menja niške presude. Zato je za oštećene i njihove zastupnike presuda Vrhovnog suda satisfakcija, ali i Pirova pravna pobeda - izjavio je advokat Aleksandar Stojković.

Retrospektiva događaja i procesa

- Oktobra 2002. majka jednog od dečaka vladiku prijavljuje policiji, a zatim još trojica oštećenih
- 12. januara 2003. SUP Vranja podnosi krivičnu prijavu
- 14. januara 2003. Opštinsko tužilaštvo u Vranju podnosi zahtev za sprovođenje istrage
- 31. januar 2003. zakazano prvo saslušanje pred istražnim sudijom, ali se on nije pojavio
- februara 2003. Sinod SPC slučaj naziva bezbožnom hajkom, progonom i blaćenjem Crkve
- februara 2003. Pahomiju oduzet pasoš
- aprila 2003. podignut optužni predlog
- 1. aprila 2004. održano prvo suđenje
- marta 2005. predmet se prebacuje iz Vranja u Niš
- 3. marta 2006. prvostepena oslobađajuća presuda
- novembra 2007. Vrhovni sud presuđuje da je zakon prekršen na štetu žrtava
- 7. oktobra 2011. Pahomije dobija orden Belog anđela

Sutra - Maratonski sudski procesi (4): Sudimo se 13 godina

POVEZANE VESTI

Utorak 17.12.2013. 12:32
Kod Gospoda Boga ne postoje grehovi koji su zastareli. Neko izbegava ovozemaljski Sud ali nece moci izbeci Nebeski Sud.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online