Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.10.2013.
12:03
B. Grujić - Vesti A

Kako je rad izgubio dostojanstvo (4): Ciglama na sindikalce

"Ne radim već punih pet godina, a kod kuće žena i troje sitne dece. Ponosni sam vlasnik sudske presude u moju korist, koja je u međuvremenu postala i izvršna jer sam svojevremeno kao džukac najuren iz firme. I šta da radim s tom presudom, kad znam da novac od neisplaćenih plata nikada neću videti. Ide zima, sad će računi za struju, plin, opomene i isključenja... Do sada sam se snalazio nekako. Sad plačem", priča jedan zrenjaninski radnik, koji je samo jedan od 30.000, koliko ih je trenutno u gradu Zrenjaninu i okolnim mestima srednjobanatske regije.

Besmisleni sudski procesi: Mirko Malešev
 

Pre četvrt veka Zrenjanin je bio jedan od najvećih industrijskih centara bivše Jugoslavije i najveći prehrambeni proizvodni centar. Kombinat "Servo Mihalj" sredinom osamdesetih godina imao je robnu razmenu veću nego što danas imaju tri bivše republike SFRJ - Makedonija, BiH i Crna Gora zajedno.

Tada je u gradu Zrenjaninu, koji je s okolinom imao 135.000 duša, koliko ima i danas, bilo zaposleno 80.000 radnika, a danas ih radi oko 17.000. Zrenjanin je bio "očigledna nastava" kako se kroz takozvanu tranziciju i privatizaciju mogu opljačkati industrijska preduzeća i kako se giganti mogu bez problema gurnuti u stečaj.

Tajkunski zakoni

Ranko Hrnjez iz Nezavisnog sindikata Zrenjanina i potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije kaže da u Srbiji skoro uopšte i nema radnika:
- Tražimo promenu većine tajkunskih zakona, koji su u pojedinim momentima samo njima išli u korist. U zemlji Srbiji najvažnija je politička pripadnost, a zakoni koji su na snazi više su nego kriminalni. Da se ja pitam, ponovo bih kao u Titovo vreme uveo Goli otok, za mnoge skupštinske sazive.

Mirko Malešev, predsednik Saveta samostalnih sindikata Zrenjanina i srednjobanatskog regiona, kaže da je prema zvaničnim statistikama tržišta rada broj nezaposlenih 17.000 do 19.000, a prava istina je skoro duplo veća. Mnogi nezaposleni više nemaju novca da plate kartu za autobus i redovno se prijave na evidenciju nezaposlenih, a nakon tri meseca službe ih jednostavni brišu. Uništene su velike firme kao što su Šećerana, Industrija tepiha Proleter, BEK, IPOK, dva brodogradilišta Begej i Bomar, Naftagas montaža, zrenjaninska pivara ZIP...

Hiljade i hiljade radnika ostalo je bez ičega, pa samo je tepihara zapošljavala 1.700 radnika. Raspolažem podatkom da je samo u Zrenjaninu oko 10.000 nezaposlenih radnika koji imaju pravosnažne i izvršne presude o neisplaćenim zaradama, a na snazi je i jedna presuda međunarodnog suda…


Branislav Markuš je više godina nezaposleni radnik Jugoremedije koji sa porodicom živi na "budžetu" svog 76-godišnjeg oca penzionera. Kao koordinator udruženja građana Ravnopravnost, koje se bavi povezivanjem i edukacijom radnika i malih akcionara, veoma je skeptičan po pitanju boljitka celokupne katastrofalne situacije u Vojvodini.


- Ko god se borio za svoja radnička prava i iole pokazao zube, ostao je bez ičega. Zar nam ne govore mnogo primeri Novopazarca Zorana Bulatovića, obespravljenog radnika koji je sebi odsekao prst i trenutno živi u izbegličkom kampu u Oslu, pa Zrenjaninca Roberta Faija, kome su dok je spavao bacili ciglu kroz prozor, samo zato što se borio za svoja prava kad je dobio otkaz u Jugoremediji… Vrščanin Jon Popov, bivši radnik Vršačkih vinograda, pretučen je na ulici, a spaljena mu je roditeljska kuća u selu Margita, nadomak Vršca. A Zdravko Deurić, bivši direktor Jugoremedije, proveo je 52 dana u zatvoru i protiv njega je postupak i dalje u toku, ali krivične prijave nema.


To su konkretni primeri, suviše je velika sprega organizovanog kriminala i vlasti. Radnici su odavno izgubili svoja prava, oni su danas obeščašćeni! Ukoliko se pod hitno ne promeni zakon i uredi državni sistem, postaćemo radnici na sat, nametnuće nam sitniš, pa ukoliko mi nećemo ili nam se ne sviđa, ima onih koji hoće. Jedina alternativa je socijalni front svih grupa radnika koji su žrtve beznađa - upozorava Branislav Markuš.

Psovke televizoru

- Ako si iz Srbije, sigurno si bar jednom spario hleb od prekjuče i jeftini parizer iz "Matijevića". Ako si iz Srbije, onda misliš da tvoje psovke mogu čuti skupštinski poslanici preko TV ekrana. Ako si iz Srbije, bar jednom si dobio opomenu za neplaćene račune, ako nisi - dobićeš. Ako si iz Srbije, u decembru čekaš platu od marta. Ako si iz Srbije, sigurno imaš bar jednog prijatelja koji ima 43 godine i još uvek živi s roditeljima. Ako si iz Srbije, onda svakodnevno pratiš kretanje kursa švajcarskog franka. Ako si iz Srbije, bar jednom si poverovao u predizborna obećanja - napisao je jedan bivši radnik zrenjaninske Jugoremedije, koji je već četiri godine bez posla i bilo kakvog primanja.

Sutra - Kako je rad izgubio dostojanstvo (5): Tranzicija kao pakao

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online