Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.10.2013.
12:01
Z. Gligorijević - Vesti A

Kako je rad izgubio dostojanstvo (2): Radnici za džabe

Nedavno je obeležen 7. oktobar, Međunarodni dan dostojanstvenog rada, ali sindikati u Pomoravskom okrugu ocenjuju da se umesto dostojanstvenog rada uvodi najliberalniji kapitalizam. Prema mišljenju Miroslava Gajića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije za Jagodinu i opštine, kaže da nikada nije bilo gore i da je ovo poslednji voz za sindikate da se udruže i da pokažu oštricu.

Težak položaj radnika
 

- Nisam zagovornik izlaska na ulicu, ali ako mora, neka radnici izađu. Obmanuti smo jer Socijalno-ekonomski savet nikad nije zaživelo. Vrlo je teško da pričamo o dostojanstvenom radu u zemlji u kojoj kriza traje dve decenije, položaj zaposlenih je na niskim granama, a najavljuju još gore - ocenjuje Gajić za „Vesti".


Od 2000. godine neprestano se menja Zakon o radu pod izgovorom da je to neophodno zbog stranih investitora.
 

Poslednji sindikalni voz: Miroslav Gajić

- Zar nije dovoljno to što ulažu u zemlju u kojoj se radi za 20.000 dinara i u kojoj poslodavac može da ne isplati i po 15 zarada? Radna snaga u Srbiji jeftinija je i od one u Albaniji. Radnicima žele da oduzmu i minimalna prava, iako im je Ustavom zagarantovano da rade i primaju plate. Oni rade, plate ne primaju, a ne isplaćuju im se ni doprinosi. Kad nestane novca iz subvencija i strani investitor ode iz zemlje nemamo koga ni da tužimo. Svi nam samo obećavaju samo stezanje kaiša, a niko nema program za otvaranje novih radnih mesta. Sve mi to liči na priču o konju koga smo taman naučili da gladuje, a on je uginuo - smatra Gajić.

Koga briga za staž

- Teško nam je da nađemo predsednike sindikata jer se ljudi boje da ne izgube radno mesto. Nedavno smo ostali bez 300 radnika koji su imali po 30 godina radnog staža. Samo je paraćinska Staklara otpustila 217 radnika. A gde su novi programi? Pored toga, otpremninu isplaćuje poslednji poslodavac. Zato oni formiraju sestrinske firme kod kojih prebace radnike, pa on za deset godina radnog staža dobije 70.000 dinara. Moramo da se probudimo iz sna jer za naša prava neće drugi da se bore - poručuje Gajić.

 

Slobodan Jovanović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije za Jagodinu i opštine, kaže da dostojanstven rad podrazumeva rad zaposlenog u okolnostima koje ne narušavaju njegovo dostojanstvo. Iako zakon predviđa kazne za mobing i seksualno uznemiravanje, sindikatu se zbog toga obratilo samo nekoliko osoba.


- Uvereni smo da je to masovna pojava. Ali, radnici su svesni da bi, čak i kad bi pravdu ostvarili na sudu, ostali bez posla ili bi bili toliko šikanirani, da bi sami dali otkaz. Uostalom, nije li neuplaćivanje doprinosa direktno kršenje zakona i razaranje sistema ove zemlje? Ali, na nečiji mig nekom preduzeću je dozvoljeno da ne uplaćuje doprinose da bi isplaćivalo platu. Za kršenje zakona, nažalost, nema kazni - tvrdi Jovanović.


On smatra da Socijalno-ekonomski savet uopšte ne funkcioniše. Predstavnici reprezentativnih sindikata, udruženja poslodavaca i države, koji su socijalni pertneri u ovom telu i koji bi trebalo da daju svoja mišljenja o svakom zakonskom aktu, uopšte ne koriste to pravo. Ključni zakoni su otišli u skupštinsku proceduru pre nego što se o njima izjasnio savet, što je nedopustivo za državu koja pretenduje da uđe u društvo razvijenih zemalja u kojima se poštuje socijalni dijalog.

Sutra - Kako je rad izgubio dostojanstvo (3): U cipelama sa buvljaka

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online