Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Subota 28.09.2013.
12:02
Đ. Barović - Vesti A

Bombe spremali i pre Klintona

Bil Klinton i njegova administracija su izgleda bili mala maca u svojim stavovima prema krizi u SFRJ u odnosu na Džordža Buša Starijeg koji je još početkom 1993. godine planirao bombardovanje BiH, Srbije i Crne Gore.

Jedna od planiranih meta: Artiljerija Vojske Republike Srpske bila je trn u oku Amerikancima
 

Ovo je samo deo iz upravo obelodanjenih tajnih dokumenata CIA iz kojih proizilazi da administracija Džordža Buša ne samo što nije bila nimalo neutralna, već je uveliko pripremala "Plan tri" koji je podrazumevao vazdušne napade na vojne i industrijske mete i institucije u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.


O suštini ovog Bušovog plana, Klinton je bio izvešten već u prvoj nedelji svog mandata, a o detaljima mu je referisao tadašnji načelnik Generalštaba američke vojske, general Kolin Pauel.

Živadin Jovanović

"U prvoj rundi napada mete bi bile Aerodrom Banjaluka i Aerodrom Zalužani, mornarička postrojenja u Crnoj Gori, artiljerija oko Sarajeva, postrojenja u sklopu Vladinih institucija bosanskih Srba u Palama i deo vojnih i industrijskih postrojenja u severnoj Srbiji. Drugi talas napada bi uključio taktičke mete. Gubici naših snaga bi bili minimalni, ali bi civilne žrtve bile visoke. Napadi bi rezultirali velikim talasom izbeglica. Javni protesti bi bili veliki, a naši ključni saveznici verovatno ne bi pristali učestvovati u takvoj operaciji. Rusi bi poludeli", objasnio je Pauel, a CIA zapisala u dokumentu koji je sastavljen 29. januara 1993. godine.


General Branko Krga, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SRJ i obaveštajac koji je tih godina bio angažovan u Moskvi, kaže da Rusi većinu ovih podataka tada nisu imali, ali da je to i razumljivo jer su se oni tada uglavnom bavili unutrašnjim problemima.


- I Rusi su naravno imali više mogućih scenarija i podscenarija raspleta događaja u SFRJ, ali tih godina su imali mnogo više svojih problema da bi se intenzivnije bavili našim pitanjem. Ipak, i ove dokumente CIA ne treba bukvalno čitati jer sam uveren da su "prilagođeni" za objavljivanje, odnosno iz njih je izbačeno sve ono što bi moglo da šteti interesima SAD - kaže Krga.

Rat zbog liderske pozicije

Pale priče o neutralnosti: Džordž Buš Stariji

Na sastanku državnog i vojnog vrha SAD od 5. februara 1993. godine, Klintonov savetnik Sendi Berger predlaže da "SAD čitav problem prepuste Evropljanima", uključujući i angažovanje vojnih trupa, ali Klinton je to odbio uz komentar da se to ne može uraditi "jer bi SAD izgubile svoju lidersku poziciju u svetu".


Olbrajtova tražila napad na Banjaluku

Najratobornija u svojim stavovima bila je tadašnji ambasador SAD u UN, Medlin Olbrajt koja je 14. aprila 1993. godine u pismu Klintonovom savetniku Sendiju Bergeru otvoreno zatražila bombardovanje Banjaluke.
"Treba napasti srpske strateške mete, poput energetskih objekata, komunikacija i infrastrukture u gradovima poput Banjaluke", navela je Olbrajtova.


I nekadašnji savezni ministar inostranih poslova Živadin Jovanović potvrđuje da vrh tadašnje SRJ nije znao za takve naume Amerike, ali da je svima bilo jasno da je pomaganje u raspadu SFRJ bilo deo globalne američke strategije.


- U situaciji kada ni evropski partneri SAD nisu znali za takve planove, bilo bi iluzorno da smo to mi mogli znati. Međutim, bilo nam je jasno da je u pitanju predstavljanje nove doktrine širenja Amerike prema Istoku u čemu je prebacivanju svojih vojnih potencijala na Balkan bio jedan od prvih koraka koji su Amerikanci propustili još tokom Drugog svetskog rata iskrcavanjem u Italiji i Normandiji. Bombardovanje RS i agresija na SRJ su to i pokazali - zaključuje Jovanović.

POVEZANE VESTI

Subota 28.09.2013. 12:46
Mamu im j...m, zaigrace mecka i pred njihovim vratima.
Subota 28.09.2013. 14:14
Ništa novo! Plan je napravljen još 1947. direktivom 20/1 u kojoj se pominje i razbijanje Čehoslovačke i SSSR-a prve moguće prilike, a razrađen još 1974. na sastanku sa Francom Jozefom Štrausom, na kome je bio i predstavnik posranog Vatikana. Fakultet političkih nauka u Beogradu čitao je 70-ih (studenti) analize Zapada o moguća 3 scenarija raspada SFRJ, a jedan od tih bio je i Rat. Iza toga je jasno bilo šta bi se moglo očekivati po Srbe, koji će se izjednačiti sa Rusijom i biti krivac za sve, dok bi bivše fašističke zemlje u regionu bile potpomognute sa NATO-om. Samo naše budale nisu uviđale, uljuljkane u "bratstvo i jedinstvo".
Subota 28.09.2013. 14:09
Државни тероризам и брутална и бахата примена силе има вековни континуитет у деловању САД и његове колоније ЕУ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online