Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 30.08.2013.
14:20
Beta, Srna A

18 godina od NATO-vih uranijumskih bombi

Na današnji dan 1995. godine, u dva sata i dvanaest minuta, počelo je NATO bombardovanje Republike Srpske, koje je trajalo do 14. septembra.

Prema pisanju medijia, na položaje Vojske Republike Srpske bačeno je ukupno 1.026 bombi od čega 708 navođenih. Povod za bombardovanje RS bio je masakr na sarajevskoj pijaci Markale 28. avgusta 1995. godine, za šta su optuženi Srbi.

Foto: Ilustracija

U izveštaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno je da "ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja", što je potvrdio lično i Jasuši

Muslimani odgovorni za Markale

 

Mnogi su još tada tvrdili da su snage Alije Izetbegovića same izvršile napad na sopstvene civile kako bi izazvale NATO bombardovanje Republike Srpske. Moskovski istoričar Konstantin Nikiforov došao je do informacija da u avgustu 1995. godine Markale nisu gađane iz minobacača, već su, po scenariju zapadnih obaveštajnih službi, tu krvavu akciju obavili muslimani, sa jedne od susednih višespratnica.

Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan. Tadašnji komandant UNPROFOR-a general Majkl Rouz izjavio je posle incidenta da ne može da se utvrdi odakle je granata ispaljena.
 

Ruski pukovnik Andrej Demurenko, koji je bio komandant ruskog mirotvoračkog bataljona u Sarajevu i učestvovao u istrazi, izjavio je da su Srbi "nepravedno bili optuženi samo da bi Nato imao povod za napad". Demurenko je i u oktobru 2012. godine, kao prvi svedok odbrane na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, ponovio da minobacačka granata na sarajevskoj pijaci Markale nije mogla biti ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske.

"Markale nisu bile pogođene minobacačkom granatom, to je bio teroristički akt na ulicama Sarajeva", rekao je on na svedočenju.

Ali, uprkos svim dokazima i saznanjima, međunarodna zajednica je optužila Vojsku Republike Srpske i iskoristila to granatiranje kao povod za bombardovanje.

Prvog dana NATO operacije "Namerna sila" iznad Pala je protivvazdušna odbrana Vojske RS oborila francuski "miraž" čiji su se piloti spasili katapultiranjem.

Napadi su definitivno okončani 14. septembra kada je postignut dogovor da Vojska RS povuče teško naoružanje iz takozvane zone bezbednosti, što je i učinjeno do 17. septembra.
 

Kako piše agencija Srna, za bombardovanje Hadžića, Vogošće, Ilijaša, Jahorine, Pala i Bratunca, mesta koja su bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske, NATO je koristio osiromašeni uranijum, a od njegovih posledica umrlo je najviše bivših stanovnika opštine Hadžići, koji su se, posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, preselili na područje Bratunca.

Na bratunačkom groblju, samo četiri godine nakon bombardovanja, sahranjeno je oko 400 ljudi, od kojih je većina bolovala od neke vrste karcinoma. I mnogi strani vojnici, koji su boravili na ovim područjima u toku i posle bombardovanja, danas imaju slične zdravstvene probleme.

Stručnjaci iz Vinče merili radioaktivnost, nikada nisu objavili rezultate

Novinar Nedeljko Zelenović da su odmah posle bombardovanja 1995. godine u Hadžiće stigli stručnjaci iz Vinče koji su obavili merenja, ali nikad nisu objavili podatke, jer tadašnja vlast u Srbiji to nije dozvoljavala.

"Od institucija BiH tim pitanjem se 2005. godine bavila Komisija Parlamentarne skupštine BiH za istraživanje posljedica radijacije osiromašenog uranijuma, kojom je tada predsedavala Jelina Đurković, a Komisija je utvrdila da je na BiH tokom NATO bombarodavanja palo oko 3,5 tona bombi i zrna sa osiromašenim uranijumom, ali se na tome stalo", ističe Zelenović.

On je napomenuo da je stopa smrtnosti Hadžićana bila četiri puta veća nego stopa smrtnosti kod stanovnika Bratunca, gde su izbegli ljudi iz Hadžića.
 

Mada je gađana srpska teritorija, uranijum je zahvatio i delove Federacije BiH.

POVEZANE VESTI

Petak 30.08.2013. 16:55
Ратни злочин не застарева,па ако се некада неко буде осећао као Србин и патриота а уз то све буде и на власти,можда тужимо дивљаке због геноцида над српским народом! А дотле,нека се Ивица и Вучко љубакају и сликају са њима!
Petak 30.08.2013. 15:00
NATO zlocincima je apsolutno svjedno koja strana je stradala na nasim podrucjima, medjutim nesreca je da do danasnjeg dana to nisu shvatili narodi koji i dalje tu zive sa nekim novokompovanim glupim pogledima koji pre svega dele isti narod verom a tek onda pogubnom politikom. To naravno sve ide na ruku zlocincima kojima je (uspesan) interes da imaju nestabilnu i zavadjenu teritoriju na kojoj imaju apsolutnu kontrolu i uvode sisteme rada i zivota po njihovoj potrebi. Ja znam da je to momentalo iluzija, ali jedino resenje za nas (svi narodi i narodnosti) trebaju shvatiti da samo sami sebi mozemo pomoci i napraviti jedan lepsi zivot i buducnost za nasu decu. Verujte bilo ko drugi nece !
Petak 30.08.2013. 14:56
Vlada Srbije vam se zahvaljuje !!! Dodjite nam opet...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online