Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.08.2013.
23:46
Beta A

''Grozna špekulacija da je granata na Markalama aktivirana na tlu''

Svedok optužbe Emir Turkušić odbacio je danas kao špekulaciju sugestiju odbrane Ratka Mladića da je minobacačka granata, koja je u avgustu 1995, na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila desetine građana, mogla biti aktivirana na tlu ili bačena sa obližnje zgrade.

Odgovarajući na pitanje Mladićevog branioca Branka Lukića da li je moguće da se minobacačka granata aktivira "statički", odnosno na tlu, ili padom sa zgrade, Turkušić je odgovorio da se "teoretski, pa i praktično, sve može nagađati". Upitan da li su se istražitelji, među kojima je bio i on, bavili tom mogućnošću, svedok je uzvratio: "Mi se takvih špekulacija grozimo...Nijedan element nije ukazivao na to".

Ratko Mladić

Turkušić, tadašnji pripadnik odeljenja za kontradiverzionu zaštitu MUP BiH, izjavio je u glavnom iskazu da je minobacačka granata koja je pala ispred Markala, 28. avgusta 1995, bila ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske. Posvedočio je i da je granata, po oznakama nađenim na stabilizatoru, bila proizvedena 1993. u Krušiku u Valjevu.

Advokat Lukić sugerisao je, tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, da nije bilo moguće da, posle eksplozije, rep, odnosno stabilizator, granate odskoči u stranu 28 metara, kako je navedeno u nalazu Turkušićevog istražnog tima.

Svedok je uzvratio da je moguće da su drugi istražitelji ili građani pomerali stabilizator pre dolaska njegove ekipe, ali, isto tako, i da se rep granate mogao "odbiti kao loptica od izuzetno tvrde podloge", odnosno asfalta na kolovozu. Predočavajući fotografije, Mladićev branilac tvrdio je da su na poprištu eksplozije ili pronađena dva različita stabilizatora ili da je jednim stabilizatorom, koji je sada kao dokaz ima tužilaštvo, manipulisano.

Turkušić je rekao da ne može komentarisati tvrdnju o dva stabilizatora, niti bilo šta što su druge osobe možda radile sa jednim pronađenim repom. Svedok je potvrdio da četiri druge granate, koje su istog dana, pogodile okolinu Markala, po nalazima istrage, nisu mogle biti ispaljene sa istog mesta kao projektil koji je usmrtio i ranio
građane ispred pijace.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra, iskazom sledećeg svedoka optužbe. Optuženi nije prisustvovao današnjem zasedanju suda zbog posete porodice. General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online