Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 19.08.2013.
12:02
D. Đorđević - Vesti A

Smrt sela u Srbiji (2): Momci ostariše neoženjeni

Sela u okolini Vranja uglavnom su prazna, mladi godinama unazad odlaze u gradove, u potrazi za poslom. Kuće čuvaju ostareli roditelji, a posle njih na vrata trošnih kuća stavlja se katanac. Vrlo malo meštana je i u zaseoku Cvetkovci. Ispred trošne kuće dočekuju nas ostareli Zarija Cvetković (70) i njegova supruga Gorica.

Olga Zdravković i laborant Jovica Cvetković 

Do njihove kuće koja se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1.300 metara, iz Vranja, što autom, što hodom, treba jedno šest sati. Kao stećci stoje u dvorištu kuće, iza koje zjapi ogromna provalija, samo se u daljini vidi jezero Barje, iz kog Leskovac crpe vodu. Sa brda puca pogled, pašnjaci na sve strane, ali prazni. Goveda, koza i ovaca nigde nema. Pogled zapne za tek po neku srušenu kuću, prizor od koga podilazi jeza.


- Još smo živi i zdravi. Da nismo, saznalo bi se. Čim se čuje lelek iz nekog zaseoka, znamo da se neko predstavio bogu. To se čuje svako malo, ali dečji plač nikako. Po kućama sve staro i kljakavo, broje poslednje dane i mole boga da ih prizove i reši starčkih muka, boleština i puste samoće - dočekuje nas Zarije.


Živi sa suprugom Goricom (73) i sinom Boškom (45).

Sve rađa: Kad ima ko da radi
 


- Najveća radost za roditelje jeste da ožene sina, da dobiju unuke. Za nas je to pusta želja. Nema devojaka u celoj klisuri. I da ima, koja bi ovde došla?! Nema puta, čkilji sijalica, nema TV signala, vode i kanalizacije. Da dođe snaja, pa da se kupa u koritu, dete da joj se razboli ne može da ode kod lekara. Ima jedan u Vlasu, ali do njega treba četiri sata hoda ili dva sata vožnje traktorom. Evo, Boško zna da ste tu, ode da čuva kravu, izgubi se u šumu, smetaju mu ljudi, navikao na samoću. Borimo se da preživimo, lebac i što se nađe, sir, krompir, pasulj... Brašno kupimo i napunimo jednu sobu - jada se nesrećni čovek.


Nije samo Boško momak u selu, ima ih još pet-šest i svi imaju više od 40 godina.
Ovaj kraj, zvani Klisura, uklešten je na tromeđi opština Vranje, Leskovac i Vučje. Razuđena sela na planini Kukavica broje tek po koje dete i nešto staraca. Do sela Studena dolazi se asfaltnim putem punim rupa, a zatim se prelazi preko mosta na Studenskoj reci do raskršća. Pravo se ide prema Leskovcu, levo prema Vučju.

Na tom mestu u pročelju je stena, levo nešto nalik na put. Dočekuje nas mlađani Miloš Marković (24) sa majkom Snežanom (45). Došao je da poseti majku, a inače je u Beogradu sa ocem Sretenom i bratom Draganom. Sreten radi u PKB kao stražar, a Dragan kao građevinac.

Propade bogatstvo

- Katastrofa, nema naroda, ne može da se živi na selu! Bilo je oko 15 i više zaseoka sa oko 60 domaćinstva početkom 60-ih godina prošlog veka. U svakom po desetak, pa vidi, oko 600 stanovnika. Nijedna kuća ispod šestoro-sedmoro dece. Pošao sam u školu 1958. godine, bilo je 54 đaka. Sada škola ne radi 11 godina. Nema đaka, momci imaju po 40 godina i više, devojaka ni za lek. Bilo je nekada mnogo stoke u Studeni. Svi su od toga živeli. Niko nije gladovao. Bilo je bogatih kuća. Danas je težak život u Studeni, ne dolazi se do para nikako, a državni troškovi su veliki i rastu - priča Zarije Mladenović.


Škola zatvorena

- Bio sam poslednji đak u nižoj osnovnoj školi u Studeni. Te 2002. godine kada sam prešao u peti razred u Vlasu, škola je zatvorena i sad samo što se nije srušila. U celom selu sad je samo troje dece, ostalo starci. Nestaće kad-tad Studena. Kada sam pre šest godina polazio za Padinsku Skelu bilo je oko 100 stanovnika i sve sam upisao po imenu i prezimenu. Ko god bi umro, precrtao bih ga. Sada ih ima 37. A ovo je selo dušu dalo za stočarstvo. Toliko ima pašnjaka i vode da se to ne može opisati. Ali, država je udarila katanac na sela u Klisuri - kaže Miloš Marković.


- Radio sam u PKB, šest godina pod ugovorom, došao novi gazda i postadosmo tehnološki višak. Vraćam se u Padinsku Skelu. Nemam šta ovde da tražim. Tamo smo stekli i kupili stan. Tamo je naša budućnost, ovde je propast. Nismo mogli zbog dede da napustimo porodično ognjište i majka je bila sa njim. Skoro je umro, evo biće 40 dana. Moramo da isteramo red na groblju i u kući do godinu dana, a onda videćemo - priča Miloš.


Kaže da je stavio tačku na Studenu. Selo koje je 1960. godine brojalo oko 600 žitelja, a za nekoliko godina biće ih tek desetak.

Nada, sin Goran i unuci: Selo Studena
 


Spuštamo se niže do njihovih komšija i rođaka Mladenovića. U jednom zaseku, dve kućice, dvorište zemljano, ali sve sređeno i čisto. Jedina kuća koja ima tri generacije; glavu kuće, Zarija (63) sa suprugom Nadom, sinom Goranom sa suprugom Sunčicom i decom Dušanom (11) i Nikolom (10). Drugi Zarijev sin Zoran sa suprugom Marijom je na radu u Austriji, u Klagenfurtu, od 1990. godine.


Dušan i Nikola do škole u Vlasu putuju peške do asfaltnog puta, tu čekaju lokalni autobus koji saobraća na relaciji Mijovce-Vranje. Zimi, autobus više puta ne dođe, pa pešače sedam kilomertra, često promrzli i mokri. Zariju koji je 42 godine radio u Klagenfurtu kao građevinski radnik i vratio se na kućno ognjište nalazimo pored Studenske reke, gde čuva krave. Imao je velike planove, da radi u Austriji, da jednog sina odvede, a jednog ostavi, da zarade i vrate se u rodni kraj. Hteo je Zarija da se bavi stočarstvom i da bude svoj na svome, da privređuje i lepo živi. Ali to su samo pusti snovi.


- Sve ovde rađa, bog dao ljudima, a oni pobegli. Katastrofa, ovde nikad niko iz Vranja iz bilo koje strukture vlasti nije došao. Idite i pitajte za Studenu, ne znaju ni da postoji, smejaće se imenu, glavu dajem ako nije tako - kaže Zarija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.08.2013. 15:30
Srpski sindrom. Jedan njegov segment je i besvest uzrokovana obamrlošću nacionalne a samim tim i tradicionalno ekonomske svesti. Nemac je svestan da treba da bude ponosan na svoje nauljene ruke jer prave najbolja kola na svetu, Francuz na svoje vinograde jer prave najbolje vino, Holandjanin na svoje krave jer daju tradicionalno najveci izvoz sira a jedino se Srbin stidi svoje sljive i paprike i bega sa sela u propast koju on zove gradom. Slozena je pozadina ubijanja srpske tradicije i ekonomije ali nije ovaj proces nezaustavljiv bas kao ni ovi koji nas vode u propast. Ar je jefitiniji no ikad, a desetak ari i vise no dovoljno jednoj porodici da prezivi i da prodaje. Ne zamerite ako gresim.
Ponedeljak 19.08.2013. 21:38
Razumem zašto ljudi beže s juga Srbije, pogotovo iz tako ruralnih oblasti, ali da mi neko ne zameri, svakome je svoja briga najveća i ja ovom prilikom stavljam akcenat na sremska sela koja se gase, a svako od tih sela je tek na korak od nekog grada! Onomad sam bio u Šuljmu, Bešenovu i Grgurevcima, prelepa Sremska sela sa neizvesnom sudbinom, jer svi pobegoše u SM, NS, BGD...Zemlju neće niko da radi, svi bi u državne činovnike ili za nekog gazdu u gradu koji im ne isplaćuje plate po tri meseca! Zemlja plodna, mo'š šta hoćeš da poseješ il posadiš, ali dosta njiva zaparloženo. U glavnom sokaku i po 10 napuštenih kuća,iz dvorišta viri korov. Dođoši odavno nisu u žiži, najveći problem su OĐOŠI!
Ponedeljak 19.08.2013. 15:39
jedno vrijeme su se zenili sa albankama i hvalili se kako su vrijedne i oce da rade na poljoprivredi,dok nase begaju sa poljoprivrede u grad.zasto se i dalje ne zene sa albankama da sela ne opustose i da se odrzi tradicija itd.sve se moze ako se oce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online