Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
33
Nedelja 14.07.2013.
03:21
Z. Gligorijević - Vesti A

Srbija na putu u propast (4): Postao sam Švajcarac

Ljubiša Aleksić živi u Lucernu i misli da je ponašanje našeg naroda očajno, a da se u politiku ulazi radi ličnog bogaćenja.

 

Ljubiša Aleksić je rodom iz Vranovca kod Jagodine, a živi u Cirihu. Cela porodica ima švajcarsko državljanstvo i ne planira da se vrati u Srbiju. Ljubišu je Ugostiteljska komora Srbije u saradnji sa švajcarskom komorom poslala 1967. godine u Lucern na petomesečno usavršavanje struke i jezika. Kada je po povratku hteo da uvede novine koje je naučio u Švajcarskoj, vodećoj zemlji po ugostiteljstvu i hotelijerstvu, naišao je na veliki otpor.
 

- U Švajcarskoj sam video da uz svako piće dobiješ račun. Tako sam se 1970. vratio u Lucern i nisam pogrešio. Kada bih opet morao da biram, opet bih otišao. Postao sam pravi Švajcarac, jer sam apsolutno prihvatio red i disciplinu - objašnjava Ljubiša.

Bezakonje i mito


Koliko je Srbija nespremna za Evropsku uniju, govori i stanje u sudstvu, čiju je nepravdu Ljubiša osetio na svojoj koži. Kupio je lokal u tržnom centru Žir u Jagodini, ali nije mogao da dobije ključeve, jer su mu tražili da doplati 20.000 ondašnjih nemačkih maraka iako je on sve izmirio po ugovoru.
 

- Posle pet godina sudija je presudio u moju korist. Ali i dalje nisam mogao da dobijem ključeve. Sudski izvršitelj je tri puta izlazio, ali bi ga oni verovatno podmitili i ja sam opet ostajao bez ključeva. Na kraju sam morao da doplatim. Izgubio sam 40.000 maraka. Pošto sam bio veoma razočaran, prodao sam lokal. Zato se nikada ne bih vratio u Srbiju - revoltiran je Ljubiša.

U početku mu je bilo teško, jer je danima radio bez slobodnog dana. Kada je kolegu pitao zašto se toliko radi, on mu je odgovorio da su to izmislili pametni ljudi da ne bi imali vremena za glupa razmišljanja. Ljubiša se vrlo brzo privikao na takvu radnu disciplinu, naučio da govori nemački i italijanski jezik, dok je na francuskom, španskom i engleskom umeo da se sporazume. Onda se 1983. godine odlučio da postane samostalni ugostitelj. Otvorio je restoran Zonhalde (Sunčeva dolina). Pet godina je veoma uspešno vodio taj restoran sa balkanskim specijalitetima. Potom je predao ćerki, a on je otvorio kafe.

- Kada je Mira Adanja Polak radila emisiju o Švajcarskoj, prva rečenica njenog sagovornika bile je: "U Švajcarskoj su političari sasvim normalni ljudi." Oni su materijalno obezbeđeni, a ne oni koji ulaze u politiku da bi se obogatili. U Srbiju dolazim svake godine. I svaki put vidim da je situacija gora nego lane - razočaran je Ljubiša.

On smatra da Srbija nije spremna za ulazak u Evropsku uniju.

- Majke ne mogu kolicima da prođu od parkiranih vozila, a ponašanje našeg naroda je očajno. Ovde se radi u uslovima kao šezdesetih godina prošlog veka. U Švajcarskoj živi mnogo nacija, ali ako je neko napravio prestup, policajac će ga kazniti bez obzira na to o kome se radi. S druge strane, iako je tako stabilna zemlja, Švajcarska ne želi u Evropsku uniju. Tri puta je bio raspisivan referendum i sva tri puta je narod bio protiv. Švajcarac voli da zna ko mu je gazda - kaže Ljubiša za "Vesti".

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.07.2013. 03:46
Швајцарац Арчибалд Рајс описао нас је веома добро.Нема сумње да ћемо пропасти због наших ситних душа.
Nedelja 14.07.2013. 07:31
Sve je ovo istina i nebi trebali biti ljubomorni ako se covjek dobro snaso u zivotu.Iz bivse juge bi svi do jednog otisli kad bi imali tu priliku (osim lopova)i onih koe je vec navo u pocetku.
Nedelja 14.07.2013. 05:14
ima nas previse premametnih kao i ti,ostani tamo gde ti je dobro,ostavi srbiju i srpski narod njima neka odlucuju kako im odgovara,svi mi koji smo otisli vani mislimo da smo uhvatili boga za ......pa tako i ti,ako ti je dobro ostani tamo gde si iti tvoji,i ja sam vani 35 godina,nikada nisam pisao/pricao nista protiv svog naroda,kakav je takav,a ti ako si naucio sta je racun,i kako se racun dobija u kafani,i kako se nema mesta za kolica sa bebicom na parkingu,itd itd.blago tebi takav kalibar pametnjakovica jos treba dvojica takvih kao ti i srbija je onda uci u evrpu ako ih budu vodili takvi gigovi kao ti,lati se razmisljanja,malo uzmi novine stavi cvike na okice,kupi burek trazi racun od make
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online