Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 06.06.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Srce Gračanice u albanskim rukama

Oko 300 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u srcu Gračanice čiji je vlasnik društveno preduzeće Ratar, kosovska Agencija za privatizaciju je prodala za šest miliona evra, saznaju "Vesti". Reč je zemljištu koje se nalazi iznad manastira Gračanica i obodom sela se pruža između Sušice i Livađa iznad gračaničkog bazena, parceli koja se od Sušice prostire ka Janjevu, kao i o zemljištu iznad Lapljeg Sela na putu ka Livađu.

Srbi uskoro manjina i ovde: Gračanica
 

Agencija još nije ozvaničila prodaju, novi vlasnik se za sada vodi pod šifrom, ali za Srbe u Gračanici nema sumnje da je kupac Albanac, kao i da će se zemlja očas rasparčati, a na njoj niknuti nove kuće. Niko nije ni trepnuo što će ovim činom uveliko biti promenjena etnička struktura ove većinski srpske opštine.
Ovaj skandalozni potez kosovske Agencije za privatizaciju napravljen je u vreme kada se na pregovaračkom stolu u Briselu približilo pitanje privatne imovine građana i društvene i državne imovine Srbije na Kosovu.

Nasilna promena etničke strukture

Prodaja ekonomskih resursa u srpskim sredinama dovodi do promene etničke strukture jer Albanci nameravaju da to poljoprivredno zemljište pretvore u građevinsko i da ga nasele. Potez kosovske Agencije direktno udara na ekonmiju srpske zajednice za koju je taj poljoprivredni resurs dragocen, uveren je Popović.

- Čim se overi prodaja možemo da očekujemo da će novi kupac rasparčati imovinu, koju će izvesno prodavati po daleko većoj ceni i sigurno je da Srbi neće biti kupci jer nemaju taj novac. To znači da u srcu centralnog Kosova, u srcu Gračanice uskoro početi albanizacija. Dakle, uskoro ćemo postati manjina u našoj Gračanici - kaže Momčilo Trajković, nekadašnji direktor Ratara, koji već deset godina upozorava vlasti u Beogradu na ovaj scenario.


- I ovoj vlasti sam pisao, ali kao što vidimo, prodaja nije sprečena. Skandal je i što je Agencija prodala zemlju koja je pod sporom, što nigde na svetu ne može da se uradi. Akcionari koji su uneli svoje posede u zadrugu još uvek nisu završili sudske procese, što znači da je oko 200 hektara te zemlje pod sporom - dodaje Trajković.

Prodaja zemlje nije sprečena: Momčilo Trajković

O ovim sporovima na sajtu kosovske Agencije za privatizaciju nema ni reči. Umesto toga stoji da preduzeće nema obaveze ni hipoteka. Zaključno sa ovom prodajom, rasparčana je polovina zemlje Ratara i ekonomski najisplativiji deo. Prošle godine je prodato 58 hektara Ratara, od toga 50 u luksuznom naselju Ajvalija, u kojem se, kako saznaju "Vesti", planira izgradnja luksuznog naselja koje već ima naziv - Nova Priština!


Jedina nada se zaustavi katastrofa, kaže Trajković, jeste bord direktora kosovske Agencije za privatizaciju čiji bi predstavnik iz redova srpske zajednice mogao da stavi veto na prodaju zemlje.

Iskustvo Dečana

Manastir Visoki Dečani dobio je spor u kome je Euleksov sudija potvrdio vlasništvo SPC nad oko 23 hektara zemlje koja se nalazi unutar specijalne zone tog manastira i van nje. Zimus, dan posle Božića, Albanci su sa transparentima u rukama - "Ovo je naš manastir, dalje ruke od albanske zemlje" protestovali ispred manastira tražeći obaranje odluke Vrhovnog suda Kosova. Demonstrante su zaustavile jake snage Kfora i Kosovske policije.

U Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju iznenađeni su informacijom o prodaji zemljišta Ratara. Kažu da su prilikom najave prodaje tog zemljišta uputili zahteve Unmiku, Euleksu i Oebsu da to stopiraju, ali nisu dobili nikakav odgovor.
- Republika Srbija je apsolutno protiv prodaje preduzeća i privrednih subjekata u srpskim sredinama. Kosovska Agencija za privatizaciju nema nikakvo pravo to da radi, za to nema mandat Unmika, niti je to po Rezoluciji 1244 - kaže Igor Popović, šef grupe za pravosuđe u Kancelariji za KiM.


On dodaje da prodaja ovog zemljišta predstavlja direktan udarac na briselski sporazum, posebno na zajednicu srpskih opština, odnosno opštine južno od Ibra, kojima je to zemljište neophodno za ekonomski opstanak.


- Upozorićemo na štetnost te prodaje i pokušati da sprečimo realizaciju ugovora. Pisaćemo svim nadležnim organima, a eventualno i stranim ambasadama - ističe Popović.

Stojanović upozorio na posledice

Iz izvora bliskih kosovskoj Agenciji za privatizaciju, "Vestima" je rečeno da se zemljište Ratara ne bi moglo naći na prodaji bez saglasnosti nadležnih organa opštine Gračanica. Do zaključenja ovog broja, "Vestima" se niko iz te opštine nije odazvao za komentar o ovoj temi. Pre nekoliko dana gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović je kazao da bi prodaja zemljišta Ratara bila "nečuvena" i da bi se time napravila trajna šteta svim građanima Kosova.


- Pisao sam o tome svim relevantnim faktorima, od premijera Kosova, preko zamenika premijera, svim srpskim poslanicima u skupštini Kosova, predsedniku Komisije za zajednice, Bordu direktora Agencije za privatizaciju, Ambasadi SAD, svim ambasadorima Kvinte - kazao je Stojanović za Glas Amerike.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.06.2013. 12:15
Bas lepo, svidja mi se vucic, bolji je i od tadica.
Četvrtak 06.06.2013. 12:44
Godinama gamad radi sta hoce, otimacina za otimacinom, ne znam samo kad ce ta Pravda doci!
Četvrtak 06.06.2013. 12:20
Sve će to očas da sredi Vulin, nema brige !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online