Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 19.01.2013.
12:02
Đ. Barović - Vesti A

Oskrnavili grobove i kapelu

Situacija na jugu Srbije je i dalje napeta, a dodatno ulje na vatru, u situaciji dok se čeka šta će biti sa spomenikom nekadašnjim pripadnicima OVPMB u centru Preševa, dolilo je skrnavljenje spomenika na lokalnom groblju i vulgarne poruke u kapeli crkve Svetog Jovana u etnički čisto srpskom selu Srpska Kuća kod Bujanovca.

Mada su počinioci još nepoznati, sumnja se da je reč o pokušaju Šiptara da doliju ulje na vatru na jugu Srbije
 

Ova crkva, sagrađena daleke 1904. godine na temeljima zadužbine Nemanjića, nalazi se na proplanku, uz sam magistralni put Vranje - Skoplje, a specifična je po velikom krstu koji je donacijama vernika osvetljen i noću se može videti čak do Preševa.
Protojerej Bora Veličković, starešina ove crkve kaže da su groblje kapela oskrnavljeni u noći između srede i četvrtka.


- Jedan od parohijana je prolazio i video da je kapela obijena, a dva spomenika na groblju prevrnuta. Odmah smo pozvali policiju koja je izvršila uviđaj i obećala hitnu istragu - kaže protojerej Veličković.


Oba nadgrobna spomenika su bukvalno izvaljena iz ležišta, ali je najgore prošla kapela koja meštanima sela Srpska Kuća služi i za okupljanje Crkvenog odbora.


Na mestu gde se nalaze ikone sprejom je ispisano "Kur", a slike muškog polnog organa su iscrtane na većini ostalih zidova.

Grafit "Gojko"

Na jednom od zidova je ispisano ime "Gojko" što posebno buni sve meštane jer sticajem okolnosti, ni jedan se tako ne zove.
- U selu nemamo ni jednog Gojka, a tako zovu samo jednog dečka. Međutim, popodne je moju suprugu pozvao neki čovek koji je počeo da je "propituje" o preminulom patrijarhu srpskom Pavlu, koje je civilno ime bilo Gojko.

U improvizovanoj kuhinji većina fioka je ispreturano, ali najčudnije od svega je što ništa nije ukradeno.


Milorad Milanović, jedan od meštana Srpske Kuće kaže da su svi u šoku, posebno što su jesenas završili sa uređenjem kapele.


- Ovo je užas. Ne želimo da unapred bilo koga optužujemo, posebno zbog situacije koja je trenutno oko spomenika u Preševu, ali je jako čudno da iz kapele nije apsolutno ništa ukradeno. Provalnici su ušli na sporedna vrata gde su merdevine, cevi za skele i posuđe. Čak je i deo gde se nalazi piće ostao netaknut - kaže Milanović.


Njegov komšija, Zoran Nojković smatra da to sigurno nije delo nekog iz Bujanovca, bilo da je Srbin ili Albanac.


- To može biti samo neko sa strane. Sa starosedeocima Albancima smo uvek bili u dobrim odnosima i dok je trajala kriza 2000-te godine oni su čuvali nas, a mi njih. Ne želimo da grešimo dušu i bilo koga optužimo za bilo šta, ali van svake pameti je da se ovako nešto uradi - kaže Nojković.

Srpska kuća

Selo je naziv dobilo posle Drugog svetskog rata, a prethodno se zvalo Kraljeva Kuća zato što je tu svoj letnjikovac imao kralj Milutin.
Takođe, upravo iz ovog sela, kralj Aleksandar je komandovao Kumanovskom bitkom.
Meštani sa ponosom ističu i da su jedno od retkih srpskih sela na jugu Srbije iz koga se do sada niko nije iselio.

I protojerej Bora Veličković ne želi da upre prstom u bilo koga, ali mu je čudno što su vandali na jednom zidu ispisali okrenuto latinično slovo "S".


- Državni organi bi morali što pre da pronađu počinioce upravo zbog mogućnosti da se ovaj vandalizam poveže sa napetošću u Preševu - kaže ovaj sveštenik.


I zamenik predsednika opštine u Bujanovcu, Stojanče Arsić kaže da će od policije zahtevati da što hitnije reše ovaj sluačaj upravo da bi se otklonila i najmanja sumnja.


- Mislim da ovaj incident nema veze sa događajima u Preševu, jer bi ekstremni Albanci u tom slučaju pre napali obodne delove grada. Moguće da je čak ovo delo nekih azilanata kojima je ovo jedna od tačaka na putu ka Evropi. Prošle nedelje jedan Avganistanac je umalo ostao bez nogu jer je pokušao da se uskoči u voz - smatra Arsić koji očekuje da će se situacija na jugu rešiti mirnim putem.


- Da se ne lažemo, albanski lideri su i od Ramuša Haradinaja i od Hašima Tačija, boraveći u Prištini pre nekoliko dana, dobili jasan odgovor da prestanu sa provokacijama, a sve je dodatno dogovoreno u Briselu između Ivice Dačića i Tačija. Problem juga Srbije nisu ni zastave ni spomenici već činjenica da sem državnih službi, ništa ne radi. Kada usijane albanske glave shvate da je vreme busanja u grudi prošlo, tada će i ovom kraju biti bolje - zaključuje Arsić.
 

Poziv Noletu

Meštani Srpske kuće planirali su da uskoro pozovu u goste i proslavljenog srpskog tenisera Novaka Đokovića, a tu su pronašli zanimljivu sponu.
- Znamo dobro da je Nole veliki Srbin, a rođen je 22. maja, dan pošto mi slavimo crkvenu slavu Svetog Jovana Bogoslova. Mislili smo da bi mu bilo drago da poseti jednu od samo dve Srpske kuće. Prva je na Krfu, a druga, ova naša, na jugu Srbije - kažu meštani.

POVEZANE VESTI

Subota 19.01.2013. 12:47
Samo najveće mizerije mogu oskrnaviti grobove! Takvima pomoći nema!
Ponedeljak 21.01.2013. 09:36
Citam gore na vise mesta,te spomenik srusen,te spomenik pao a ono u stvari nista od toga.Spomenik je ljudski zapakovan i pazljivo premesten.Nedostaje jos samo da bude balzamiran,a ovde vidim kako se divljaci ponasaju.Oni izgleda uistinu drugacije neznaju.Ipak smatram da je bolje sto je sa spomenikom ovako postupljeno,jer i sa tim smo pokazali kako se pravi ljudi ponasaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online