Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.01.2013.
12:02
N. Jokić - Vesti A

Užas sa Kvire otkrio student

"Kvira" na jugoistoku Sardinije najveći je poligon NATO-a u Evropi. Od 1956. godine služi kako za vežbe vojnih snaga Alijanse tako i za testiranje i uništavanje oružja uključujući i rakete sa torijumom i projektile sa osiromašenim uranijumom. Žitelji okolnih sela decenijama umiru u tišini. Oboljevaju od istih bolesti od kojih i italijanski veterani sa Balkana - kancera limfnih žlezda, leukemije, kancera mozga, a prečesto im se rađa potomstvo sa urođenim teškim deformitetima. Lokalni javni tužilac Domeniko Fiordalizi prvi je javni tužilac koji se usudio da otvori istragu protiv jednog poligona NATO-a, a ovih dana sudu je predstavio optužnicu protiv 20 lica među kojima i deset generala i visokih oficira. Reporter "Vesti" bio je na licu mesta.

Godine borbe za istinu: Marijela Kao i Ćezare Kontu
 


Domeniko Fiordalizi, javni tužilac iz Lanuzeija na jugoistoku Sardinije, nikada ne bi uspeo da završi istragu o Kviri, najvećem vojnom poligona NATO-a u Evropi i zatim podnese optužnicu, da mu u tome nije pomogao veliki broj građana. Jedan od njih je i Ćezare Kontu (33) iz Kaljarija. Fiordalizi ga je, izlažući optužnicu, poimenično pomenuo zahvaljujući mu.

- Sve je počelo pre šest godina kada se moja devojka razbolela od kancera limfnih žlezda (Hočkinova bolest). Oboje smo iz sela Jercu, koje ima oko 3.000 stanovnika i nalazi se nadomak vojnog poligona. Lekari su nam tada rekli da su za samo par godina u našem selu registrovali ukupno 24 pacijenta sa istom dijagnozom. To me je nagnalo da počnem da tražim objašnjenje zašto nam se to sve dogodilo - kaže Ćezare Kontu.

Ćezare je prekinuo studije i počeo da skuplja podatke o bolesnim ljudima i vojnim aktivnostima na Kviri. Postupno se upoznavao sa vojnim licima iz Kvire koji su mu otkrili da se dva puta mesečno na poligonu uništava od 70 do 80 kamiona oružja.
 

I Rusi dovozili projektile

- Čak su i Rusi tražili da se na poligonu Kvira uništi 12 specijalnih projektila. Pitam se, ako Rusi nisu hteli da ih unište na svojoj ogromnoj teritoriji, već toliko zagađenoj, zašto su želeli da ih unište ovde na Sardiniji i još da plate za to. Očigledno da su veoma otrovni - kaže Ćezare Kontu.

 

Testirane i cevi za naftovod

Prostor na Kviri, gde je spaljivano oružje, nalazio se pored Centra za testiranje materijala. To preduzeće zaštitilo je prava za naftovodne cevi koje spadaju među najbolje na svetu jer imaju strukturu košnice i znatno su otpornije na oštećenja. Prilikom njihovog testiranja vrše se probne eksplozije nakon kojih otrovne materije odlazi u atmosferu, tlo i vodu.

- Reč je o zastarelom oružju iz Bosne na primer ili drugih završenih ratova. Oružje se uništava tako što se iz kamiona izruči u velike jame koje se prekriju zemljom i zatim eksplozivom dignu u vazduh. Dešava se da se kamioni ostavljaju u velikim jamama i uništavaju zajedno s oružjem - objašnjava Ćezare.


Tragom njegovih informacija tužilac je otkrio da uzrok smrtonosnog zagađenja nisu samo vojne vežbe i eksperimenti na poligonu Kvira, već i uništavanje oružja koje je dokazano trajalo u kontinuitetu svake sedmice od 1984. do 2008. godine. Istraga je došla i do dokumenata kao što je na primer onaj iz 1986. godine koji potvrđuje postojanje železničkog konvoja od 13 vagona s oružjem, upućenog za Kviru iz regiona Pulja. Jedan drugi dokument govori o avionima koji su oružje transportovali preko Verone. Ima i indikacija da je otpad sa visokozapaljivim napalmom zakopavan u zemlju.


- Eksplozije prilikom uništavanja oružja bile su tako jake da je ka nebu kuljao plamen i dizala se dimna pečurka visoka 300 metara - kaže Ćezare. Stanovnici sela Eskalaplano, poznatog po velikom broju dece rođene sa teškim deformitetima, još se sećaju da su im se tada i krovovi zabeleli jer je nekoliko hektara prekrila bela, penasta prašina. Ćezare dodaje da su je vojnici sakupljali lopatama i odlagali u burad koja su pečaćena i odvožena ne zna se gde.


- Na taj način skidali su samo polovinu te penaste prašine, a ostalo je ostajalo u zemlji - kaže Ćezare.

Sutra: Smrt stigla sa Kosova

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.01.2013. 21:35
Нисам од оних који се радују туђој несрећи али ово може бити добра опомена свима који крше норме цивилизованог понашања!Штета је само што многи недужни испаштају због греха својих "политичара" којима су само еврићи на памети!Не заборавимо,вукови од памтивека кољу овце али је још увек у свету мање вукова а више оваца!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online