Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.03.2016.
03:30
Vestionline A

Najmanje kraljevstvo na svetu koje je okupirao NATO

Južno od Kosta Smeralde na Sardiniji, nalazi se maleno ostrvo Tavolara. Na njemu nema puteva ni hotela, a jedini naseljeni deo predstavlja pojas od belog peska.

commons.wikimedia.org
Kraljevstvo koje to više nije

Upravo tamo naći ćete Antonija Bertoleonea, 83-godišnje bivšeg pecaroša koji upravlja ostrvom i poseduje jedini restoran na Tavolari. U poslednje 22 godine, Bertoleone, kojem je nadimak Tonino, upravlja minijaturnom monarhijom na 5 kvadratnih kilometara u šortsu i sandalama, piše "BBC".


- Ja sam verovatno najobičniji kralj na svetu. Jedina privilegija u kojoj uživam su besplatni obroci - kaže Tonino, gledajući u pravcu restorana.

Kraljevstvo Tavolara uskoro slavi 180 godina postojanja, a priča je počela davne 1807, kada je Đuzepe Beroleoni, Toninov čukundeda, postao prvi stanovnik tada nenaseljenog ostrva. Opisan kao “pola pastir, pola pirat”, Đuzepe se oženio dvema sestrama i spas od zakonske kazne protiv bigamije pronašao upravo na Tavolari.


Đuzepe i njegov mali harem ubrzo su shvatili da ostrvo dele sa retkom vrstom divljih koza. Ova vest ubrzo se proširila do vladara Sardinije, Karla Alberta, koji je 1836. oduševljeno otputovao na Tavolaru kako bi lovio neobične životinje. Đuzepeov sin Paolo, 24-godišnji mladić, vodio je tada lovačke ekskurzije.

- Kada se iskrcao, kralj se Paolu predstavio rečima ‘Ja sam Karlo Alberto, kralj Sardinije’, našta je mladić odgovorio ‘Ja sam Paolo, kralj Tavolare’ - kaže Tonino.

Nakon što je ubijeno nekoliko koza i priređena gozba u Paolovom domu, Karlo Alberto je bio toliko oduševljen da je rekao ‘Paolo, ti si zaista kralj Tavolare!’. Bilo da je reč o šali ili ne, Karlo Alberto potvrdio je kasnije da udaljeno ostrvo zaista nikad nije bilo deo Sardinijskog kraljevstva i potvrdio Paolu status monarha.

Novopečeni kralj je uskoro osmislio grb porodice Bertoleoni i oslikao ga na zid svoje kuće. Takođe je nacrtao kraljevsko porodično stablo i na ostrvu sagradio groblje za sebe i svoje naslednike. Želeo je da, kada umre, bude sahranjen sa krunom zacementiranom nad njegovim nadgrobnim spomenikom, onom koju nikad nije nosio za života.

U narednim godinama, vesti o samostalnom ostrvu su se proširile Mediteranom, i Tavolara je čak oformila veliki broj političkih prijateljstava, Đuzepea Garibaldija, Vitoria Emanuelea II Savojskog, kao i britansku kraljicu Viktoriju.

Nakon 126 godina, NATO je 1962. na Tavolari uspostavio bazu, okončavši time nezavisnost kraljevstva, i učinivši četvrtinu ostrva nedostupnom stanovnicima. Ipak, Tavolara nikada zvanično nije pripojena modernoj Italiji, što Tonina čini petim kraljem kraljevstva koje svet više ne priznaje.

Ovih dana, kada ne lovi lignje, njegovo visočanstvo upravlja zajednicom od 11 građana, 100 koza i nekoliko vrsta ugroženih sokolova koje žive na vrhu krečnjačke stene, visoke 565 metara.

- Moja porodica ima divnu prošlost. Ali, radimo teško i živimo skromno, baš kao i sav ostali svet - kaže Tonino.

Ostrvo opstaje pretežno zahvaljujući turizmu. Jedna je od najatraktivnijih lokacija za ronjenje, gde posetioci u podvodnim lepotama Mediterana uživaju plivajući uz kornjače, kitove i ajkule rušljoribe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online