Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.12.2012.
13:05
D. Dekić - Vesti A

Vrhovni savet zreo za smenu

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da je odluka Ustavnog suda Srbije kojom je pokrenuta smena predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović očekivana, ali i da je do toga trebalo da dođe i ranije.

- Vrhovni savet sudstva, na čijem čelu je bila Mesarovićeva, nije potpuno ispoštovao odluke Ustavnog suda, čak ni kad im je taj sud naložio vraćanje nereizabranih sudija na posao. VSS nije stavio van snage svoje odluke od 21. decembra 2009. i 14. juna 2010. o prestanku sudijske funkcije, iako mu je to USS naložio. Time je Nata Mesarović izgradila sebi alibi da su njene odluke o neizboru ostale na snazi jer formalno nisu ukinute. Početkom protekle nedelje Društvo sudija je obavestilo sve ključne ljude u državi da ova visoka pravosudna instanca ne poštuje ustavni poredak, kaže Boljevićeva.

Postoje li sankcije za nepoštovanje ustavnog poretka?

- Ako državni organ ne poštuje poredak, to je u svakoj zemlji veoma ozbiljna stvar. Oni su hteli da zabašure čitavu stvar oko reizbora sudija, a koje su sankcije, najbolje će znati krivičari. Moram da kažem i da nisu vodili računa o tome za koje su sudove sudije konkurisale, pa ni u tom delu nisu ispoštovali Ustavni sud Srbije. Svako ko je sedeo u Vrhovnom savetu sudstva je odgovoran. Najmanja sankcija je njihovo razrešenje, a za ostale sankcije treba konsultovati Krivični zakon.

EU pozdravlja pomake

 

Iz EU su u vreme prethodne vlasti stizale kritike na stanje u srpskom pravosuđu. Kako sada u Briselu gledaju na Srbiju?


- Registrovali su da ima pozitivnih pomaka, Srbija je pohvaljena za popravke učinjene od dolaska nove vlasti. Međutim, EU smatra da se još mnogo toga mora uraditi. Srbija je od 2009. reformama otišla unazad, pa stanje u pravosuđu prvo treba vratiti na nivo od pre tri godine, a onda napredovati.


Kaznili moju aktivnost

 

Vi ste bili među sudijama koje nisu bile ponovo izabrane. Da li ste vraćeni na posao?


- Vraćena sam na mesto sudije, ali u nižu instancu od one na kojoj sam bila i koju,

shodno mom radu i iskustvu, zaslužujem. Smatram da je to osveta Vrhovnog saveta sudstva za moju borbu da se pravosuđe vrati na pravi put. Rečeno mi je da je moje sadašnje sudijsko zaduženje privremeno, a da li je zaista tako, videćemo.

Hoće li uopšte doći do smene u Vrhovnom savetu sudstva?

- Tačno je da njih zakon čini nesmenjivim. Samo oni sami sebe mogu da razreše te dužnosti. Zato smo mi kao sudije i tužioci podneli ustavne žalbe Ustavnom sudu Srbije kako bismo, između ostalog, objasnili da nam je onemogućeno da i sami budemo kandidovani za tu instituciju. Očekujemo da sud poništi takvu odluku VSS-a i Skupštini Srbije naloži nove izbore za tu instituciju.


Zbog odluka VSS državu mogu da tuže i oko 600 sudija koji su vraćeni na posao, što će nas koštati najmanje 4,2 miliona evra. Da li će neko zbog toga odgovarati?


- Ne znam, ali bih volela da se to desi. Međutim, što je veće krivično delo i prouzrokovana šteta, manje je odgovornosti. Takav trend je i u Evropi pošto je u veća protivpravna dela uključeno mnogo ljudi.


Znači li to da će se izvući tajkuni i bivši ministri koji u pritvoru zbog teške korupcije?


- Nadam se da za dela koja im se stavljaju na teret ima dovoljno dokaza. Ministar pravde rekao je da su ljudi ranije na hiljade dana provodili u pritvoru koji je često korišćen kao sredstvo ucene i političkih pritiska. Verujem da toga više neće biti i da će dokazi da je neko radio protiv zakona biti validni i da će ti ljudi, po pravosnažnosti presude, završiti iza rešetaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online