Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.11.2013.
13:20
D. Dekić - Vesti A

Iz džepa građana 15 miliona evra?

Štetu koju su prilikom reizbora sudija državi Srbiji naneli članovi bivšeg sastava Visokog saveta pravosuđa i Državnog veća tužilaca, među njima i nekadašnja čelnica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović i bivša ministarka pravde Snežana Malović, procenjenu na čak 15 miliona evra, mogli bi da plate sopstvenog džepa.

Bivša ministarka pravde Snežana Malović
 



Taj scenario stigao je od ministra pravde Nikole Selakovića koji najavljuje mogućnost tužbi za naknadu štete, a ne isključuje ni krivične prijave ukoliko za njih bude osnova. Ministar se rukovodi po onoj da kad neko pričini štetu, dužan je i da je nadoknadi.

- Naknade štete na osnovu pravosnažnih presuda delimično će se vršiti s računa Ministarstva, a delimično iz budžeta sudova i javnih tužilaštava. Odnosno, od 1. januara 2012. za plate sudija i tužilaca nadležni su Vrhovni savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT), pa će od tog datuma na njih biti preneta i obaveza isplate nastale štete - kazao je Selaković. 
 
Da li će se na kraju sve opet svaliti na leđa građana nije, kako je "Vestima" rečeno u Ministarstvu pravde, na ovom Vladinom resoru, već na sudovima u Srbiji.
 
- Ministarstvo pravde i državne uprave će kada budu donete prve pravosnažne presude za sudije koje su ostale bez posla podneti regresne tužbe protiv onih članova VSS i DVT koji su vršili taj postupak reizbora sudija i tužilaca. Sud će proceniti i doneti odluku da li se neko ogrešio o zakon i da li je svojim odlukama oštetio budžet Srbije - rečeno nam je.
 
U takav rasplet događaja ne veruje nekadašnji koministar pravde u Vladi Srbije, advokat Božo Prelević, mada ukazuje da je pravno moguć.
 
- Ako je to logika ministra, mislim da bi skoro svi članovi vlada u Srbiji u proteklih pola decenije ostali bez ičega i završili u zatvoru. Za početak bivša ministarka pravde nije radila bez odobrenja Vlade, ali pustimo sud da radi - kazao je Prelević.
 

Bez pravičnog suđenja


Na krivce i niz propusta neprestano je ukazivalo Društvo sudija Srbije čija čelnica Dragana Boljević ističe da je proces reizbora bio katastrofalan.


- Mi sve vreme govorimo da nije krivica što su ta tela sprovodila reizbor jer je Ustavni sud rekao da je to ustavno, već je problem što se nisu pridržavali pravičnog suđenja propisanog i Evropskom konvencijom i Ustavom Srbije i što su sudili u nepotpunom sazivu - kazala je ona i dodala da treba razmotriti i rad drugog saziva VSS.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.11.2013. 13:26
ŠTETA koju je napravilo "pravosuđe" iznosi 15 MILIONA € ? To znači da TREBA CEO VRH DS BANDITA POHAPSITI I ODUZETI IM IMOVINU DO TREĆEG KOLENA . To je jedini način DA SE SHVATI da pravosuđe nije partijski PLEN kako su to DS BANDITI DOŽIVELI .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online