Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.01.2014.
12:38
D. Dekić - Vesti A

"Agresivna vlast i uplašene sudije"

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ne krije razočaranost pravosudnim reformama aktuelne vlasti koja, kako kaže, kao i prethodna, nastavlja da vrši politički uticaj na sudstvo. U intervjuu za "Vesti" ona ponavlja da je bivša vlast znatno uticala na pravosuđe, ali dodaje da se takvog uticaja nije odrekla ni sadašnja.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije

Na osnovu čega to zaključujete?
- Na osnovu usvojenih zakona i Strategije reforme pravosuđa kojima je trasirano nekoliko bitnih, a manje uočljivih načina za političke uticaje na pravosuđe. U reformi pravosuđa imali su čist penal, a promašili čitav gol.


Šta je sve promašeno?
- Nažalost, propuštena je prilika da odgovaraju krivci za krah reforme pravosuđa. Time je poslata poruka da se svaka krivica oprašta, ako ste poslušni. Strah sudija je još veći, politički pritisci nastavljeni, a mogućnosti uticaja izvršne vlasti na pravosuđe ne samo da nisu isključene, već su dodate i nove. Sudije se i dalje biraju proizvoljno, pa se u više sudove biraju oni koji su tek 2010. prvi put izabrani, a odlični stručnjaci sa sudijskim stažom od 15 godina i duže, ostaju u zapećku, jer nemaju političku vezu.

Nije sve crno

- Ima i nekih pozitivnih promena. Dobro je što je napravljena nova mreža sudova, jer će ona građanima omogućiti da lakše ostvare pravnu zaštitu i rasteretiće apelacione sudove u krivičnoj materiji poveravanjem "male apelacije" višim sudovima. Pozitivno je i produžavanje roka zastarelosti za disciplinski prekršaj, kao i vraćanje nereizabranih sudija i tužilaca.

Kako je propuštena prilika da se kazne oni koji su krivi za propast reforme započete 2009?
- Vlast je imala širok konsenzus za reformu pravosuđa i entuzijazam i pomoć strukovnih udruženja, ali su prešli preko zahteva da se obezbede zakonski uslovi da za krah reforme odgovaraju i prethodni i sadašnji članovi Vrhovnog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, odakle se moralo krenuti, a na šta su ukazali i eksperti EU. Ne samo strukovna udruženja nego i većina sudova i tužilaštava, u anketi Ministarstva pravde marta 2013. izjasnila su se za njihovu odgovornost, ali su u Ministarstvu komentarisali da sudije i tužioci nisu razumeli pitanje, i s tim se stalo.

Zašto ste nezadovoljni načinom izbora sudija?
- Pravosudna akademija, praktično postaje uslov za izbor sudija. Ona je pod jakim je uticajem izvršne vlasti, jer suprotno standardima trećinu članova Upravnog odbora bira Vlada, a UO akademije bira Programski savet koji opet bira komisiju za izbor sudija.


Znači, ništa od nezavisnosti?

- Pošto će svi koji završe Akademiju biti izabrani, znači da oni koji primaju polaznike odlučuju ko će biti sudija. To je savršen, nevidljiv način uticaja na izbor sudija koje će na svom primeru shvatiti gde je prava vlast i da je nezavisnost ideal do kojeg vodi rizičan, dug i neizvestan put.

Opterećeni predmetima

- Na kraju 2012. u istrazi u osnovnim sudovima sudije imale više 700 predmeta u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, više od 900 u Sremskoj Mitrovici, a u Drugom osnovnom po sudiji je ostalo više od 1.600. U građanskom odeljenju Višeg suda u Beogradu po sudiji je bilo više od 900 u radu, dok je u istrazi u osnovnim sudovima bilo deset predmeta po sudiji u Užicu, sedam u Požarevcu i Vranju ili četiri u Negotinu. Nisu sudije krive, već neki sudovi imaju veći priliv, a neki manji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.01.2014. 12:56
Nema diktature dok sudijama ne vežu ruke . To Vučić upravo radi . Sudi se onima kojima on to odobri presude se naručuju i uvek su po volji režima . E , sad ima i onih koje Vučić štiti a to su NAJVEĆI LOPOVI I PLJAČKAŠI SRBIJE . Tu je Mišković "alibi za borbu protiv kriminala" ali njemu neće presuditi u "nedostatku dokaza" ali će mu isplatiti odštetu . Protiv ostalih LOPOVA i ne postoji optužnica jer tako hoće Vučić .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online