Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 17.12.2012.
12:04
S. Đurić - Vesti A

Jugoslavija, to se mrzi (2): Ideja Hrvatska, kralj srpski

Hrvoje Klasić, istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, bio je jedan od autora izložbe o Jugoslaviji, za "Vesti" kaže da je Jugoslavija bila eksperiment koji je imao i pozitivne i negativne strane.

Hrvoje Klasić, istoričar iz Zagreba
 

- Uvek će Srbi i Hrvati i ostali narodi iz bivše Jugoslavije biti upućeni i povezani jedni s drugima, pre nego recimo sa Fincima. Neće biti zajednice, ali saradnje će biti. Jednog dana ćemo biti nezavisne države u okviru Evropske unije. Konfederacija je možda bilo dobro rešenje, ali od toga nema ništa.

Šta je uticalo na raspad Jugoslavije?
- Ima dosta toga, pre svega razlike među narodima, od kulturnih do ekonomskih. Problemi su pritiskali Jugoslaviju od 1919. godine, pre svega nerazjašnjeni odnosi. Sa hrvatske strane prigovarano je da je srpski narod dominantniji, da su na svim važnim položajima, da su u vrhu policije, vojske, Albanci su hteli svoju republiku, Slovenci su smatrali da puno više daju nego što uzimaju. Zatim smrt Josipa Broza Tita koji je na neki način bio stabilnost Jugoslavije. Kad je nestao, tog trenutka nije se stvorio novi Tito, a onaj koji je počeo nekim njegovim putem, mislim na Slobodana Miloševića, krenuo je u pogrešnom smeru. Ne mislim tu samo na Miloševića, bilo je tu još nekih ljudi. Zatim uticao je i pad komunizma i van granica Jugoslavije. Sve je to doprinelo raspadu.

 

Da li je na neki način Jugoslavija bila hrvatska tvorevina?
- Pa može se reći da je ideja hrvatska, a najviše se o jugoslovenstvu pričalo u kulturnom smislu. Hrvatski biskup Josip Juraj Štrosmajer i istoričar Franjo Rački govorili o kulturnom ujedinjenju naroda na našem području. U tom trenutku Hrvati su bili u bitno podređenom položaju, pa su mislili da im je mnogo bolje biti zajedno sa svojom braćom. S druge strane Srbi su krajem 19. veka dobili državu i Hrvatima je Jugoslavija bila spas od Mađara i puno bolje rešenje. Hrvati su bili i gubitnici u ratu, i postojao je taj strah da će Italijani uzeti deo teritorije na Jadranu i Istri. Znači najbolje rešenje je bila zajednica sa Srbijom, što je i Srbima odgovaralo.

Kako komentarišete to što Slovenci na protestima mašu jugoslovenskim zastavama?
- Nije to neka nostalgija ili želja da se ponovo bude u zajedničkoj državi. Ljude to vreme asocira na vreme kada smo se osećali dobro. Ni u Jugoslaviji nije bilo lako kada se čekalo ispred prodavnice za kafu i prašak. Nije bilo puno bolje, ali sigurnost je bila mnogo veća. To je žal za nekim sigurnim vremenima. Slovenci bi bili protiv tog nekog ponovnog ujedinjenja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.12.2012. 13:39
Mi Srbi smo pogrešili što nismo prihvatili Londonski sporazum 1915. godine. Ta greška nam je upropastila ceo 20. vek a verovatno i 21.
Četvrtak 20.12.2012. 13:47
´´Ima dosta razlike medju narodima´´, rece slavni povijesnicar Klasic.Nigde u svetu, a prosao sam dosta toga, nisam video niti sam citao da su dva naroda slicnija od Srba i Hrvata.Razlika je samo u prevelikom uticaju vere i slepom tumacenju onoga sto nam njeni lazni izaslanici govore.Tu smo isto tako slicni, a ne razliciti, jer Bog nam je jedan, a mi mu se razlicito molimo.
Četvrtak 20.12.2012. 13:40
Naravno da je Hrvatima Jugoslavija bila dobra ideja, dok su bili u govnima, i trebali su im Srbi da proliju svoju krv za njihovu slobodu, a posle im je bilo tesko da sa Srbima cekaju u redu za kafu.Za mene su supci za vek i vekova, zalim samo nase stare koji uludo ginuse verujuci da ginu za spas svoje brace.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online