Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 30.11.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Ubice Srba i dalje na slobodi

Oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju i njegovim najbližim saradnicima, Haški tribunal je zapravo samo nastavio s ironičnom praksom po kojoj je selektivno kažnjavao zločine, posebno one počinjene nad Srbima.

Hag im oprostio "Oluju": Ante Gotovina i Mladen Markač
 

Ova presuda je usledila samo dve nedelje pošto je isti sud, na opšte zaprepašćenje, prvostepene kazne od 24 i 18 godina zatvora za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača preimenovovao u oslobađajuće.

U podrugljivom spisku sličnih, apsurdnih, oslobađajućih, ili minimalnih kazni Haškog tribunala bez sumnje je na prvom mestu oslobađajuća presuda bivšem komandantu Srebrenice Naseru Oriću od 3. jula 2008. godine kojom je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu od svega dve godine zatvora.

Zverstva bez kazne

U ponovoljenom postupku, Haradinaju su stavljeni na teret isključivo zatvaranja i mučenja u logoru OVK-a u Jablanici, mada je on komandovo celom Operativnom zonom Dukađini.
U optužnici koju je još jula 2005. godine podiglo srpsko tužilaštvo za ratne zločine protiv Antona Limaja do tančina je opisan događaj iz juna 1999. godine kada su pripadnici OVK-a kod Đakovice zaustavili svatovsku kolonu Roma.
Zarobljenike su prebacili u podrum hotela Paštrik.
"U tom podrumu sledeća četiri dana i noći zarobljenici su svirepo mučeni. Pripadnici OVK-a su ih silovali, noževima im sekli delove tela, gasili cigarete na njima...", samo je deo iz opširnog svedočenja preživelih.


Odlukom ovog suda, 2005. godine je oslobođen svake odgovornosti još jedan visoki oficir OVK-a Fatmir Ljimaj, a prethodno je to učinjeno sa grupom hrvatskih i muslimanskih oficira optuženih za zločine tokom rata u Bosni.


Tako je 2007. godine oslobođen prvi načelnik Generalštaba Armije BiH Sefer Halilović, dok je drugi načelnik GŠ Armije BiH Rasim Delić osuđen na samo tri godine zatvora.
Zbog zločina u Lašvanskoj dolini, 2004. godine su na po godinu dana osuđeni Dario Kordić i Mario Čergez. Zbog zločina u centralnoj Bosni, smanjene su kazne sa pet i dve i po na tri i po i dve Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi.

POVEZANE VESTI

Petak 30.11.2012. 12:09
Без обзира на емоције које се не смирују,време је да схватимо да је то тако од почетка.Треба наставити даље и у животу је то тако.Наши садашњи политичари воде добру конструктивну спољну политику,без обзира шта ми мислили,будимо реални.Има доста тога што им замерамо,али вероватно из незнања неких појединости.Надајмо се да ће све изаћи на добро.На крају крајева Божија награда сваком по заслузи.
Petak 30.11.2012. 18:41
Narode: Unutar EU-a, vas se ponižava do kraja. Želim da vidim, kako se vi toj kapitalističkoj konstrukciji suprotstavite. To je jedna privredna i kapitalistička konstrukcija koja vas gazi nogama i još očekuje, da ste zahvalni, ako budete bili njen ćlan. Recite joj jasno i glasno NEEE !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online