Petak 30.11.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti

Ubice Srba i dalje na slobodi

Hag im oprostio "Oluju": Ante Gotovina i Mladen Markač
 

Ova presuda je usledila samo dve nedelje pošto je isti sud, na opšte zaprepašćenje, prvostepene kazne od 24 i 18 godina zatvora za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača preimenovovao u oslobađajuće.

U podrugljivom spisku sličnih, apsurdnih, oslobađajućih, ili minimalnih kazni Haškog tribunala bez sumnje je na prvom mestu oslobađajuća presuda bivšem komandantu Srebrenice Naseru Oriću od 3. jula 2008. godine kojom je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu od svega dve godine zatvora.

Zverstva bez kazne

U ponovoljenom postupku, Haradinaju su stavljeni na teret isključivo zatvaranja i mučenja u logoru OVK-a u Jablanici, mada je on komandovo celom Operativnom zonom Dukađini.
U optužnici koju je još jula 2005. godine podiglo srpsko tužilaštvo za ratne zločine protiv Antona Limaja do tančina je opisan događaj iz juna 1999. godine kada su pripadnici OVK-a kod Đakovice zaustavili svatovsku kolonu Roma.
Zarobljenike su prebacili u podrum hotela Paštrik.
"U tom podrumu sledeća četiri dana i noći zarobljenici su svirepo mučeni. Pripadnici OVK-a su ih silovali, noževima im sekli delove tela, gasili cigarete na njima...", samo je deo iz opširnog svedočenja preživelih.


Odlukom ovog suda, 2005. godine je oslobođen svake odgovornosti još jedan visoki oficir OVK-a Fatmir Ljimaj, a prethodno je to učinjeno sa grupom hrvatskih i muslimanskih oficira optuženih za zločine tokom rata u Bosni.


Tako je 2007. godine oslobođen prvi načelnik Generalštaba Armije BiH Sefer Halilović, dok je drugi načelnik GŠ Armije BiH Rasim Delić osuđen na samo tri godine zatvora.
Zbog zločina u Lašvanskoj dolini, 2004. godine su na po godinu dana osuđeni Dario Kordić i Mario Čergez. Zbog zločina u centralnoj Bosni, smanjene su kazne sa pet i dve i po na tri i po i dve Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi.

2024 © - Vesti online