Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 17.11.2012.
12:01
Ekipa Vesti A

Ubili i proterali, a ispali heroji

Širom rasejanja neverica, zaprepašćenje, ogorčnje, razočaranje... posle skandalozne odluke Haškog tribunala koji je oslobodio krivice hrvatske generala Antu Gotovonu i Mladena Markača za stradanje i protericanje Srba u akciji "Oluja" 1995. godine.

Hag se nasmejao žrtvama u lice: Izbeglička kolona Srba proteranih u "Oluji"

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović smatra da je presuda sramna i da se Hag stavio na stranu Hrvatske.

- Ako je presuda oslobađajuća za hrvatske generale uz obrazloženje da je njihova borba bila oslobodilačka, onda moraju da ista pravila primene i za Mladića i Karadžića, kao i za ostale srpske optuženike i osuđenike, naglasio je Kapetanović.

Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji, smatra da je presuda još jedan dokaz dvostrukih aršina međunarodne zajednice.
- Zbog čega se haškim presudama kažnjavaju mahom Srbi - pita Aleksić.


Žarko Škapina iz Balingena u Nemačkoj kaže da "oni koji su ubijali i oterali narod ispadoše heroji, a oni koji su se branili zločinci".
 

Žarko Škapina

- Ja sam blizu Krajine i znam šta se dešavalo i šta su Hrvati samo u mojoj opštini Grahovo uradili. Ne samo da su srpske kuće zapaljene, već su i svi kokošinjci i pasje kuće uništene, a da ne pričamo koliko je naroda i stoke poubijano, a Gotovina je učestvovao u svemu tome - kaže Škapina koji očekuje "nove udarce" međunarodne zajednice Srbima.


Vlada Ninić iz Štutgarta smatra presudu licemernom.
 

Vlada Ninić

- Ispalo je da su zločini nad običnim ljudima koji su branili svoju imovinu opravdani. Mi koji smo izgubili puno, a pre svega naše drage, prenosićemo našoj deci kako je stvarno bilo. Od pravde, Haga i sveta se više ništa ne može očekivati. Neka je večna slava svima koji su nastradali od zločinaca koje je Hag oslobodio - kaže Ninić.


Branku Nikoliću iz Minhena jasno je da se politika umešala.
- Istoriju pišu pobednici, a sud u Hagu je pokazao da u njemu nije bilo ni prava ni pravde, pogotovo za Srbe - rekao je Nikolić.

Zoran Cikarski

Zoran Cikarski iz Ingolštata je ubeđen da je i ova presuda pokazala da je Hag bio blaži prema muslimanima i Hrvatima nego prema Srbima.
- Ovo je čisti bezobrazluk prema nevinim žrtvama stradalim u "Oluji". Kako Haški sud uskoro prestaje da radi, ova opresuda je došla kao "šlag na tortu" Hrvatima i pokazala da u njemu od početka rada nije bilo pravde - smatra Cikarski.


Miloš Janković iz Dransija u Francuskoj ukazuje na neke od posledica presude.
- Buduće generacije učiće istorijske neistine i prema njima će se ponašati. Žalosno je što se na isti način ne tretiraju žrtve, što je izbrisan bol srpske majke u odnosu na druge. Gotovina i Markač su heroji jer su branili svoj narod, a kapetan Dragan i drugi Srbi su zločinci - jer su takođe branili svoj narod - kaže Janković.


- Hag i dalje nastavlja da sudi samo Srbima. Kao na traci oslobađa Hrvate i Šiptare, a optužuje samo Srbe - smatra Dragan Petrović iz Viltanuza u Francuskoj.

Vladimir Pavlović

Vladimir Pavlović iz Hanovera doživeo je presudu kao povratak na tursko pravo "kadija te tuži, kadija ti sudi".
- Ova presuda pokazuje da je međunarodno pravo prestalo da postoji i da trenutno svetom vlada pravo jačeg - kaže Pavlović.

Njegov sugrađanin Goran Popadić smatra da je delovanje Haškog suda "u skladu sa viševekovnim nastojanjem Vatikana, Austrougarske i Nemačke da Hrvatsku očiste od pravoslavnih Srba".


- Obrazloženje presude je van svake logike. Trebaće još dosta vremena da prođe da svetom umesto sile počne da vlada pravo - misli Popadić.

Miodrag Lukić: Američka presuda

- Jasno je svima onima koji ne žele da žive u zabludi da je Haški tribunal američki istrument za porobljavanje nepokornih naroda. Samim tim u Hagu ne mogu da osude svoje saborce osim onih koje su pustili niz vodu. Amerikanci su organizovali "Oluju". Njihovi oficiri su obučavali Hrvate, a njihovi avioni su bili vazdušna podrška celoj akciji - rekao je književnik Miodrag Lukić, iz Nojenhofa u Švajcarskoj.


Kao jedan od mogućih razloga ovako sramne presude, Dejan Senić iz Berlina vidi u činjenici što je Hrvatska pod kapom NATO i EU.
- Taj sud je sve vreme podržavao muslimane i Hrvate i uvek je radio protiv Srba, Republike Srpske, RSK i tadašnje SRJ - smatra Senić.

Prof. Jelena Mitrović iz Berna kaže da je Haški sud ovom presudom poručio da zločina nad Srbima u Krajini nije ni bilo.

Za dr Branislavu Đorđević iz Švajcarske presuda iz Haga je skandalozna i sramna.
- Ovo je dokaz da je Haški sud isključivo formiran za Srbe - smatra ona.
 

Više od nepravde

Đuro Kozić

- To je katastrofa za srpski narod. Znači, samo smo mi Srbi ratovali i ubijali. Na našoj strani ne pade nijedna nevina žrtva.

 

Ova presuda je više od nepravde - revoltiran je Đuro Kozić, rodom iz Jurkovice kod Nove Gradiške koji živi u mestu Au kod Sent Galena u Švajcarskoj.


Očistili Hrvatsku od mrlja

Stana Bilbija

Stana Bilbija iz Montenjija u Francuskoj podseća da su "Oluju" izrežirali Amerikanci.


- Neće valjda sami sebe proglasiti zločincem. A i Hrvatska ulazi u Evropu, ne može sa mrljama. Ogorčena sam i žalosna. Sada su mi sve naše priče i želje o ulasku u Evropu smešne - rekla je Bilbija.


"Pa, neće valjda zločinci u EU"

Ogorena: Gordana Milanović-Kovačević iz Berlina
 

Ma koliko da verujem u onu Isusovu: "Čuda onome ko u čuda veruje", ista se na žalost, ne može primeniti na odluke tzv. Haškog tribunala. Ova presuda je uvredljiva i ponižavajuća za sve nas i za svakog istinoljubivog i miroljubivog čoveka.

Činjenica je da posle svakog rata samo jedna strana može biti krivac, i da gubi uvek onaj ko nije na strani pobednika. I lako se dogodi da ako je na pravoj strani, zločinac postaje heroj, a žrtva zločinac.


Ova konstrukcija koja se naziva Haškim tribunalom ima jasnu političku opciju koju mora da sprovede. Neko mora da bude kriv za razaranje Jugoslavije, bombardovanja, paljevine, ubijanja. Tamo beka "Oluja" nije ni postojala. Šta li će tek biti sa "Milosrdnim anđelom"? Kako to funkcioniše, vidimo skoro više od 11 godina kod "Varvarinske tužbe". Osim toga, Hrvatska već stoji pred vratima EU. Ova presuda im je svima "skinula kamen sa srca". Pa neće valjda ovogodišnji dobitnik Nobela za mir u svojim redovima tolerisati ratne zločince?!

POVEZANE VESTI

Subota 17.11.2012. 12:20
Jučerašnja oslobadjaću presuda je ostavljanje zle krvi u budoćnosti Kome to treba ,istina je da su USA sudije to uradile sa ili bez blagoslova EU Zašto je to uradjeno ostaje da se analizira!
Subota 17.11.2012. 14:45
Ma to je sve smijurija! Mi SRBI trebamo uzdignute glave i sa visine gledati na te somove koji nas pokusavaju provocirati, i raditi na stvaranju buducnosti u kojoj ce takva bagra streptjeti od naseg pogleda!;)
Nedelja 18.11.2012. 16:00
pa da kako je to hrvatska imala muda obraniti se, mi ih napadnemo, a oni se brane, pa koji je to bezobrazluk. ma kazem vam da ih opet napadnete, koliko su ludi oni bi se opet branili, stvarno nije fer sa njihove strane
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online