Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 24.06.2012.
12:00
N. S. Preradović - Vesti A

Seoba balkanske radne snage (1): Školujemo menadžere, uvozimo drvoseče

U Srbiji zvanično ima 700.000 nezaposlenih, a nedostaje radna snaga u poljoprivredi! Nigde na vidiku pastira, sezonskih berača voća i povrća, a ovih dana masovno uvozimo drvoseče.

Budući bankari, ekonomisti i menadžeri

Niko se u srpskom školstvu nije setio da imamo šume i da neko ljude treba da obuči i za takav posao, koji je fizički težak, ali i vrlo opasan za neupućene. Profil stručno nazvan šumski sekači, uopšte ne postoji u našim školama. Zato neke privatne firme, koje se prijavljuju na tendere


Srbijašuma, sve češće angažuju drvoseče iz susedne Republike Srpske. Radeći mesec dana, drvoseče mogu zaraditi između 850 i 1.000 evra. Za gradnju dela olimpijskog kompleksa u Sočiju u Rusiji (univerzitetsko naselje i nekoliko hotela, ukupno 92.000 kvadrata), na osnovu nedavno ugovorenog posla vrednog oko 260 miliona dolara, građevinska firma Putevi Užice ima dodatne potrebe za radnom snagom.

Treba im još oko 2.000 radnika, uglavnom građevinske struke, da bi obavili posao u predviđenom roku od 14 meseci. Ta kompanija traži dobre majstore, ne samo u užičkom kraju nego i širom Srbije: zidare, stolare, fasadere, montere, tesare, varioce, keramičare. Nude solidnu platu i uslove rada, ali traže i građevinsko umeće i znanje. Međutim, teško je naći takve na tržištu rada. Nezaposleni se javljaju, ali je malo iskusnih i dobrih majstora. Izgleda da je veći problem naći pouzdane i umešne građevince nego u svetu ugovoriti veliki posao.

Miladin Ševarlić


Ispada da će Srbija za desetak godina morati da više profesija, jer se najveći deo školaraca u jednom istraživanju izjasnio da bi želeo da bude - menadžer! Hiljade pravnika, ekonomista i lekara čeka godinama na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja, jer je najviše fakulteta u Srbiji koji školuju menadžere, ekonomiste ili bankare.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić je ogorčen nezainteresovanošću državnog aparata da zaposli čitavu armiju nezaposlenih:


- Imamo pola miliona gladnih i polugladnih, a 400.000 hektara neobrađenih oranica. Srpska privreda je prepuštena na milost i nemilost stihijskom tržištu. Sjedinjene Države ili Evropska unija ni bankarski sektor ne prepuštaju stihiji, već upumpavaju novac - tvrdi Ševarlić.


Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da u Srbiju dolaze oni radnici koji će u Srbiji biti plaćeni bolje nego što bi bili u svojoj zemlji.


- Na crno se kod nas najviše angažuju radnici iz Bugarske, Makedonije, Rumunije i sa Kosova. Uglavnom se zapošljavaju tokom leta na radu u poljima, ali i u ugostiteljstvu i na građevinima. Posebno su angažovani u južnom i istočnom delu Srbije. Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 30.000 zanatlija, kod nas se ljudi školuju da bi završili u birou za zapošljavanje, a ne da rade. Jedan Amerikanac za vreme radnog veka promeni sedam zanimanja, a u Srbiji vlada mišljenje da čitav život treba raditi jedan posao - ocenjuje Knežević.


I susedna Bosna i Hercegovina ima sličan problem. Među 543.000 zvanično nezaposlenih u BiH gotovo je nemoguće pronaći radnike koji bi čuvajući ovce zarađivali do 700 konvertibilnih maraka (350 evra) mesečno uz plaćeni smeštaj, hranu, piće, odeću, pa i cigarete, tvrde vlasnici stada.

Oni kažu da je to plata koja je za 118 KM (59 evra) niža od prosečne, kao i da za znatno manje pare rade zaposleni u ribarstvu, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu i mnogim drugim delatnostima. Vlasnicima ovaca nije jasno to što u državi u kojoj se povećava broj građana koji gladuju niko neće da čuva ovce.


Crnoj Gori će tokom ove turističke sezone biti potrebno više od 15.000 sezonskih radnika, i to kuvara, konobara, sobarica, majstora za roštilj, procene su crnogorskog Zavoda za zapošljavanje. Sezonski gastarbajteri dolaze pre svega iz susednih država, a najviše ih ima iz Srbije. Ova potražnja za sezoncima nije nova, manjak radne snage tokom turističke sezone je već godinama evidentan. Sa druge strane, u Crnoj Gori ima zvanično oko 35.000 nezaposlenih, koji, navodno, ne odgovaraju profilu tražene radne snage.

Tako u Petrovcu na moru, gradiću od nekoliko hiljada stanovnika, nije moguće naći radnika da sprema po hotelima ili apartmanima. Dobri poznavaoci crnogorskih prilika kažu da neće niko, jer im je moto "neću da ga služim".


Fenomen slobodnog kretanja radne snage je jako važan i proklamovan je i od strane EU kao jedan od ciljeva, ali u pozadini se krije prosta činjenica: nedostatak radne snage za obavljanje manje složenih i plaćenih poslova u razvijenim zemljama.

Svedoci smo da je veliki broj Srba, Hrvata, Bosanaca godinama odlazio na Zapad u potrazi za poslom i zaradom. S druge strane, Srbija je uvozila Rumune da kopaju njive, rade na građevini ili, kao što je to slučaj danas u Hrvatskoj, da budu pastiri. Bugarska namerava da uvozi kvalifikovanu radnu snagu da bi, u uslovima manjka domaćih radnika, lakše izgradila energetske cevovode koji treba da prođu preko njene teritorije i nuklearnu elektranu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.06.2012. 18:06
Procitah samo naslov i dovoljno mi da ne moram citati ceo tekst. Zar je menadzer vredniji od drvosece ? Je li menadzer sa privatnog fakulteta nesto sto ne moze bilo ko da zavrsi ko ima para ? Od kada je to ekonomija nauka ? Nauke su egzaktne i prirodne, gde se sve zna i gde nema dva tacna resenja...Kad citam ekonomiste, koji su, uzgred budi receno, i doveli svet u krizu, citam toliko razlicitih 'resenja' koliko ima i 'ekonomista'. Drvoseca proizvodi i stvara a ekonomisti presipaju iz supljeg u prazno pa i to najcesce omase. Dok god bude u Srbiji sramota biti vredan radnik, ma kog zanimanja, do tada ce Srbija i propadati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online