Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.11.2011.
08:05
Vestionline A

Kuda ide poljoprivreda (3): Motkom na vukove

Škola je delimično obnovljena, ali prokišnjava na više mesta. Ona ima samo jednog đaka, osmogodišnjeg Nikolu Ristića koji pohađa drugi razred. Njegov brat, trinaestogodišnji Aleksandar učenik je sedmog razreda u udaljenom selu Rataje.

 

Dočekuje nas glava kuće Miodrag Ristić sa suprugom Živkom, snajom Daliborkom. Sin Srboljub je umro prošle godine od visokog pritiska u 42. godini.


- Niko od nas nema školu, živimo od stoke, mleka i sira i sadimo krompir. Beremo i pečurke, ali ove godine nije ih bilo. Umre mi sin, ostavi siročiće, snaju, ostavi svima teret na srcu i duši - govori kroz suze Miodrag.


Njegova Živka, koja je stub kuće, uzdiše i briše maramom vrele suze.

- Muka je ovo. Selo ukleto, šta li? Nema ljudi, samo se sove gnezde u drveću. Paraju uši kreštanjem - kaže Živka.

Aleksandar ide u školu u selu Rataju koje je od njihove kuće udaljeno dva sata hoda. Majka Daliborka ga prati sa psom Sokolom svakog jutra.

Kuda ide poljoprivreda

 

- Nema prevoza, iako smo blizu Vranja autobus ne dolazi. Idemo pored reke i šume, pa preko polja spuštamo se u selo Aleksandrovac i potom u Rataje. Ustajemo u pola pet ujutru, Aca popije šolju kozjeg mleka, stavim mu u torbu komad hleba i krenemo. Ja se vratim, moram da radim oko stoke i gledam Nikolu, a Aleksandar se u podne vraća sam. Muka je ujutru, mrak, blizu je šuma, ima vukova. Ali, tu je naš Sokol, a nosimo i motke, al' dete se muči, kako da poraste i popravi se u kilaži, kad dnevno pešači do škole u dva pravca, četiri sata - priča Daliborka.

U kući, dve sobe, drveni kreveti, sve oskudno. Nemaju stvari, niti kuhinjskih elemenata. Nikad nisu imali novac za električan šporet, za veš-mašinu su čuli, nisu je ni videli kako izgleda. Sve je to u seoskoj srpskoj kući, na deset kilometara od Vranja, gde deca sede pored kompjutera i imaju mobilne telefone. Aleksandar i Nikola ne znaju šta je prodavnica jer je nema u selu. Ne znaju šta je to čokolada, znaju za kolače, gurabije i kruške kolačarke.

- Ja volim da stavi nana šećer u tacnu i da ližem, ali ne da - zbori mali Nikola i smeje se.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 10:16
Srbijooo , maceho. Dok se razna fukcionerska govna vozikaju skupim kolima, pipkaju sekretarice, jedu i piju na nas racun i trose nemilice pare uzete skupim kreditima, nasa deca nemaju ni za hleba. Srbijo moja zemljo pocela si da mi se gadis, zbog olosa koji si nakupila svuda na vlasti.
Utorak 29.11.2011. 17:04
Bagra i dodjosi pokradose Srbiju, a srpska deca se pate. Znajte da ce od ove dece postati pravi ljudi, a ne sljam i olos kao sto ste vi lopovcine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online