Utorak 29.11.2011.
08:05
Vestionline

Kuda ide poljoprivreda (3): Motkom na vukove

 

Dočekuje nas glava kuće Miodrag Ristić sa suprugom Živkom, snajom Daliborkom. Sin Srboljub je umro prošle godine od visokog pritiska u 42. godini.


- Niko od nas nema školu, živimo od stoke, mleka i sira i sadimo krompir. Beremo i pečurke, ali ove godine nije ih bilo. Umre mi sin, ostavi siročiće, snaju, ostavi svima teret na srcu i duši - govori kroz suze Miodrag.


Njegova Živka, koja je stub kuće, uzdiše i briše maramom vrele suze.

- Muka je ovo. Selo ukleto, šta li? Nema ljudi, samo se sove gnezde u drveću. Paraju uši kreštanjem - kaže Živka.

Aleksandar ide u školu u selu Rataju koje je od njihove kuće udaljeno dva sata hoda. Majka Daliborka ga prati sa psom Sokolom svakog jutra.

Kuda ide poljoprivreda

 

- Nema prevoza, iako smo blizu Vranja autobus ne dolazi. Idemo pored reke i šume, pa preko polja spuštamo se u selo Aleksandrovac i potom u Rataje. Ustajemo u pola pet ujutru, Aca popije šolju kozjeg mleka, stavim mu u torbu komad hleba i krenemo. Ja se vratim, moram da radim oko stoke i gledam Nikolu, a Aleksandar se u podne vraća sam. Muka je ujutru, mrak, blizu je šuma, ima vukova. Ali, tu je naš Sokol, a nosimo i motke, al' dete se muči, kako da poraste i popravi se u kilaži, kad dnevno pešači do škole u dva pravca, četiri sata - priča Daliborka.

U kući, dve sobe, drveni kreveti, sve oskudno. Nemaju stvari, niti kuhinjskih elemenata. Nikad nisu imali novac za električan šporet, za veš-mašinu su čuli, nisu je ni videli kako izgleda. Sve je to u seoskoj srpskoj kući, na deset kilometara od Vranja, gde deca sede pored kompjutera i imaju mobilne telefone. Aleksandar i Nikola ne znaju šta je prodavnica jer je nema u selu. Ne znaju šta je to čokolada, znaju za kolače, gurabije i kruške kolačarke.

- Ja volim da stavi nana šećer u tacnu i da ližem, ali ne da - zbori mali Nikola i smeje se.

2024 © - Vesti online