Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 18.10.2011.
06:51
J. L. Petković - Vesti A

(Ne)kulturne svađe (3): Nacionalni čekić za Arsena Dedića

"Ako volite Baha, Betovena ili Lista, vi ih volite zato što je njihovo delo dobro, a ne zbog njihove nacionalnosti", kaže za "Vesti" muzički kritičar Peca Popović. Ipak, ni muzičari nisu pošteđeni multinacionalne otimačine.

Hrvatskog muzičara, kompozitora, pevača i pesnika Arsena Dedića svojataju i Srbi, navodeći da je rođen u srpskoj porodici u Šibeniku, od oca Jovana i majke Jelice, te da je ime dobio po Arseniju III Čarnojeviću.

Na balkanskom raskršću: Arsen Dedić

Sličnog svojatanja nije pošteđen ni još jedan muzičar Đorđe Novković, baš kao ni Branimir - Džoni Štulić, koji je svojim odlaskom i neprihvatanjem da se vrati u bivšu Jugu dao jasan odgovor na sva pitanja današnjih podela.


U želji da se posvoji rodoslov pod lupom se gleda i Oliveru Dragojeviću, Rajku Dujmiću, Nini Badrić, Doris Dragović.


- Svako bi da u svom dvorištu ima lep cvet - kaže muzički kritičar Peca Popović, ističući da umetnost ne može biti isključivo vezana i prepoznata po nacionalnoj osnovi.

- Mi pripadamo jednom jeziku, jednom duhovnom prostoru koji se ne može isparcelisati na nacionalne umetnosti. Ono što valja biće uvek prepoznato među ljudima koji govore istim jezikom, imaju isto duhovno nasleđe, suviše smo dugo zajedno da ne bismo osećali na isti način.

Srpsko poreklo: Nina Badrić

Ožiljak na muzičkoj sceni ostavile su godine rata.

Neki umetnici su duhovno bodrili narod, a neki se povukli i shvatili da u tom vihoru rata za njih nema mesta.

Bilo je i oni koji su se zaklinjali da nikada neće preće granicu one druge države, što im deo javnosti ni dan-danas ne zaboravlja.


- To su bila takva vremena, a mi ne možemo znati zašto su se oni zaklinjali da neće ići u druge države, gradove ili da će njihov rad biti ograničen samo na zavičaj.

Umetničko delo je kao voda, ono uvek nađe put. I ne može vaša umetnost da se odrekne da bude prepoznata van granica države u kojoj živite.

Ali, sramota je da istu umetnost, kad ode u Nemačku ili Švajcarsku, lakše prihvate ti isti Hrvati, Srbi, Slovenci, Makedonci nego u susednoj državi. Ako volite Baha, Betovena ili Lista, vi ih volite zato što je njihovo delo dobro, a ne zbog njihove nacionalnosti.


Otimati se i svađati se po svaku cenu šta je po naciji Selimović, Andrić, Kusturuca ili Tesla, tvrdi Popović, nije toliko važno koliko su važna njihova dela kojima su se duhovno obogatili i dičili se i Srbi, i Slovenci, i Makedonci i Hrvati.


- Za 50 godina nečije umestnosti ne možete uzeti nacionalni čekić i udariti njime po Arsenu Dediću, ne možete eliminisati Đorđa Balaševića ili Indekse. Ne možete osporiti Miroslava Krležu zato što je iz "drugog plemena", ili Lubardu i Peđu Milosavljevića.

Takođe, ne verujem da neko neće kupiti umetničko delo slovenačkog, hrvatskog ili srpskog umetnika samo zato što je tog porekla. Ili, možda živim u zabludi?

Kultura jača od politike

 

Peca Popović

- Neke rane su neizlečive. Živimo u realnom svetu, a tokom 90-ih su se dogodile razne tragedije. I računajući na to, deo medija insistira na nacionalnosti umetnika kada gostuje kod nas. Kad bi bilo drugačije, ne bi ličilo na nas.

 

Biće porebno vreme da se te rane zaleče. Ali, nisu umetnici ratovali, nego politika.

 

Ako ne možemo da živimo kao braća, moramo da živimo kao komšije, da poštujemo međusobnu blizinu. A ako komšija u bašti ima lep cvet koji volite da pomirišete, onda bi takav cvet i vi da imate u svojoj bašti. Ne zaboravimo da kultura može da uradi mnogo više nego politika - zaključuje Popović.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2011. 07:39
Није ми јасно шта је некога брига за Арсена .Дорис и сличне њима.ДАЛЕКО ИМ ЛЕПА КУЋА ИМАЈУ СВОЈУ ДРЖАВУ ПА НЕКА ПЕВАЈУ ПО ХРВАТСКОЈ НЕ ТРЕБАЈУ НАМММММММ
Utorak 18.10.2011. 10:58
"....Ja inace pevam na svom maternjem, hrvatskom jeziku. Ali, postoji jedan problem mali u svemu tome. Ja govorim jednu iskvarenu verziju hrvatskog takozvani srpski. Super se mi razumemo covece. Sta su te granice, nek male razdaljine medju ljudima. Di god da krenem na koju stranu ja sam za sat vremena kuci u Mariboru ili za tri sata u Novom Sadu svejedno je..." -na koncertu u Domasevcu Djordje Balasevic po svom dobrom, starom obicaju zacionio je svoju predstavu....... I od tad sto se mene tice, moze kuci u Zagreb.
Utorak 18.10.2011. 16:14
Хрвати (90 %) су покатоличени Срби, само правих Хрвата има у Загорју и мало у Далмацији. Они који говоре штокавским наречјем су управо то, покатоличени Срби, а таквих је већина данас у Хрватској. Само они са кајкавским и чакавским наречјем се могу назвати правим Хрватима. На жалост, гори је покатоличен Србин од правог Хрвата. Што рече онај у филму, ако је Турчин крвав до лаката, потурица мора бити до рамена. Тако је и са покатоличеним Србима. Морају да се докажу да су већи Хрвати од Хрвата, па не презају ни од чега.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online