Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

20 godina od smrti Jugoslavije (4): Tuča oko hrane

Makedonija je u dugovima do guše, a njen ukupan spoljni dug na kraju prvog kvartala ove godine beleži dramatičan rast od čak 22 odsto, što predstavlja 1,14 milijardi dolara više nego od kraja marta prošle godine, pa trenutno iznosi 6,3 milijarde dolara. Rast bruto spoljnog duga samo u prva tri meseca ove godine je iznosio rekordnih 869 miliona dolara.

Analitičari procenjuju da će se spoljni dug još više povećati u drugom kvartalu ove godine, jer će biti uključen i kredit MMF u iznosu od 220 miliona evra. On će još više porasti do kraja godine jer Vlada najesen ima nameru da izda nove evro obveznice.

Škola u selu Dihovo u jugozapadnoj Makedoniji

Ivan Stolković, lider Demokratske partije Srba, podseća na lične tragedije, izgubljena prijateljstva, rodbinske veze i poslove.
- Ako govorimo o politici, zadovoljna je samo nacionalna elita. Makedonija je dobila ono što je sanjala, a to je nacionalna država. Ali, to je jedna strana priče, građani zbog toga ne žive bolje - tvrdi Stolković.


Život se nije poboljšao, niti su se neke stvari naročito popravile.
- Raspad Jugoslavije je poprilično bolno primljen, jer se ona nije mirno raspala, a sa druge strane, proces ekonomskog razdajanja napravio je puno problema privrednim subjektima i novoformiranim ekonomijama. Kada su se rastale republike, krenulo se grlom u jagode - tvrdi Stolković.

Strpljenja je očigledno potrebno puno jer je Makedonija evropski šampion po rastu nezaposlenih. Samo u prvom tromesečju 2011. ta stopa je iznosila čak 33,6 odsto. Bez posla je polovina radno sposobnog mladog stanovništva. Oni danas mogu da putuju gde hoće, ali nemaju keš. Prosečan građanin je potpuno osiromašio.


Nedavno je u Skoplju održana manifestacija Doručak na mostu, koju već drugu godinu na Kamenom mostu organizuje lokalna samouprava. Ovog puta protekla je u svađi, guranju i otimanju oko besplatne hrane.

Među 2.000 gladnih Skopljanaca, za koje je celom dužinom mosta bilo postavljeno 600 stolova sa stolicama, mogle su da se vide i dame sa šeširima i naočarama za sunce kako se guraju da bi dobile još jedan lanč paket.

Nažalost, 2.000 paketa hrane nije bilo dovoljno za sve gladne Skopljance, koji su tu videli jedinstvenu šansu da bar jednom doručkuju kao ljudi.

Bajka iz prošlosti

 

Mladim Makedoncima ne znači puno priča o belom šengenu, jer novac presuđuje da li će putovati ili ne.


- Kada im govorite da ste u Jugoslaviji mogli da se probudite u Makedniji, da u istom danu odete na Jadransko more, pa do Ljubljane, da su roditelji bez problema puštali decu da putuju, to njima deluje kao bajka.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.09.2011. 12:04
Veoma cesto sam u Makedoniji, jer pravim biznis s Makedoncima. Ovde mogu reci da je privredna situacija u Skoplju, po meni, ipak mnogo bolja nego u Srbiji (bez Beograda). Plate u Makedoniji su takodje male, to je tacno - otprilike je sve na nivou grada Nisa - ali je u Skoplju sve i zacudjujuce jeftino. U Srbiji su plate male, ali je sve papreno skupo! To je sustinska razlika izmedju Srbije i Makedonije. I zelim reci jos da u Makedoniji poslujem sa vecim osecajem sigurnosti nego u Srbiji. Nazalost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online