Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 08.07.2011.
13:25
P. Arsić - Vesti A

Smeta im sećanje na ubijene Srbe

Zamenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković, po nalogu svojih sarajevskih šefova, pokušao je da zabrani održavanje memorijalne manifestacije "Petrovdanski dani Srebrenice" koja se svake godine održava u znak sećanja na Srbe stradale na ovom području.

Dom kulture u Srebrenici
 

Opasnost po bezbednost, prema rečima ministra bezbednosti BiH Sadika Ahmetovića, predstavljaju i knjige i film o stradanju srebreničkih i bratunačkih Srba!
 

Progon je počeo kada je direktorka srebreničkog Kulturnog centra Amila Efendić obavestila organizatore "Petrovdanskih dana Srebrenice" da im se zabranjuje ustupanje bilo kojeg prostora u toj ustanovi u periodu od 7. do 16. jula. U dopisu je navela da je takvu naredbu dobila od opštine, koja je osnivač Kulturnog centra.
 

Zamenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković priznao je na sednici lokalnog parlamenta da je naredio direktorki Efendić da zabrani sve sadržaje pripremljene za "Petrovdanske dane".

- To je odluka Operativnog štaba za bezbednost komemoracije bošnjačkim žrtvama u Srebrenici, koja se procenjuje kao skup najvišeg rizika u BiH. Pozvao me državni tužilac i naložio da, kao odgovorno lice, pozovem direktorku i da joj naredim da sve planirane aktivnosti zabrani - rekao je Duraković.

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović, inače Srebreničanin, izjavio da tokom obeležavanja srpskog stradanja u Srebrenici i Bratuncu 12. jula neće biti dozvoljene neke aktivnosti, kao što je promocija knjiga koje su, kako je naveo, ''zabranjene u Srbiji''.

Programom obeležavanja 19 godina od srpskog stradanja u Srebrenici i Bratuncu predviđena je promocija knjiga "Istinita Srebrenica" Ljiljane Bulatović i "Kako se stvarno zbilo" Zorana Jovanovića, kao i prikazivanje dokumentarnog filma o stradanju Srba sa ovog područja.

Ova nečuvena zabrana, koja predstavlja pokušaj zabrane sećanja na srpske stradalnike, izazvala je i burnu polemiku na sednici Skupštine opštine Srebrenica. Pre nego što su izrevoltirani srpski odbornici napustili sednicu, odbornik Miloš Milovanović, koji je i sekretar lokalne Boračke organizacije, poručio je da će "Petrovdanski dani" i njihovi sadržaji sigurno biti održani, ako ne u Kulturnom centru, onda na drugim lokacijama, jer istina o stradanju srpskog naroda Srebrenice mora biti jača od svake zabrane. 

 Đokić: Obeležavanja će biti

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS izjavio je da će Vlada RS provesti sve aktivnosti obeležavanja stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u srebreničkoj opštini.
- Mi ćemo u skladu sa programom Odbora za obeležavanje važnih događaja iz istorije srpskog naroda provesti sve planirane aktivnosti - rekao je Đokić.

POVEZANE VESTI

Petak 08.07.2011. 13:35
Srbima niko ne moze zabranjivati da odrze pomen i odaju pocast stradalim Srbima od muslimanske ruke.
Petak 08.07.2011. 13:55
ИСТИНА боли, смета, нарочито ако се на петровданској манифестацији помене истинити геноцид који траје још од првог и другог свјетс. рата, а у задњем је само настављен над цивилима, Србима.
Petak 08.07.2011. 18:29
Orao ne sme da brine sta zec zeli i misli..Orlovi koji pitaju da li smeju da ga pojedu su osudjeni na izumiranje i nestanak
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online