Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.11.2013.
17:02
Beta A

Popović: Nisam znao za streljanja

Svedok odbrane Vujadin Popović izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da u julu 1995. nije znao za streljanja hiljada zarobljenih Muslimana iz Srebrenice, iako je bio kod škola u kojima su oni bili zatočeni.

Radovan Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH
 

Tadašnji načelnik za bezbednost Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, Popović je nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog ratno zločina u Srebrenici. Na tu presudu, uložio je žalbu.

Optužnica mu na teret stavlja i progon desetina hiljada žena, dece i staraca. Potpukovnik Popović je - prema sažetku koji je Karadžić pročitao u sudnici - u svojoj pisanoj izjavi potvrdio da je 14. jula 1995. bio prisutan kod škola u selima Ročević, Orahovac i Petkovci kod Zvornika u kojima su bile zatvorene hiljade zarobljenih Muslimana iz Srebrenice.

Tvrdio je, međutim, da "nije video nikakva ubistva" i da "u to vreme nije znao za bilo kakav plan da se zarobljenici streljaju".

Svedok je izjavio da je o streljanju zarobljenika u Orahovcu, Petkovcima i Ročeviću saznao sutradan, 15. jula 1995. Kazao je i da je o masovnom ubistvu u Domu kulture u selu Pilica 16. jula bio obavešten istog dana, te da je odmah tu informaciju preneo komandantu Drinskog korpusa VRS Radislavu Krstiću. Krstića je Tribunal pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Po optužnici protiv Karadžića i prvostepenoj presudi Popoviću, VRS je 14. jula u Orahovcu, Petkovcima i Ročeviću streljala po 1.000 srebreničkih Muslimana. U piličkom Domu kulture, dva dana kasnije, srpske snage ubile su 500, a na obližnjoj farmi Branjevo oko 1.200 muslimanskih muškaraca.

Nepravosnažnom presudom, potpukovnik Popović označen je kao "zdušni učesnik" u tim masovnim ubistvima. Popović je izjavio i da je 13. jula uveče u prolazu video nekoliko desetina tela ubijenih Muslimana ispred skladišta zemljoradničke zadruge u selu Kravica kod Bratunca. Kako je rekao, pitao je jednog policajca šta se desilo, a odgovor je glasio: "Bio je incident".

Po optužnici, u Kravici je toga dana ubijeno 1.000 Muslimana. U izjavi Karadžićevoj odbrani, Popović je potvrdio i da je u selu Bišina kod Kladnja 22. jula 1995. video tela "tridesetak" streljanih Muslimana, napominjući da se "rasplakao" nad tim prizorom.

O svim tim zločinima, Popović, kako je posvedočio, "nikada nije izvestio" Karadžića, niti je o zlodelima video ijedan pisani izveštaj. "Niko nije sugerisao da je Karadžić znao ili odobrio streljanje zarobljenika", izjavio je svedok.

Popović je potvrdio i da je 14. jula 1995. učestvovao u transportu srebreničkih Muslimana iz Bratunca do škola u selima u okolini Zvornika gde su, po optužnici, potom bili ubijeni. Negirao je, međutim, da je dan posle zauzimanja Srebrenice 12. jula 1995. svom podređenom Momiru Nikoliću najavio da "sve balije treba pobiti", što je Nikolić tvrdio u više svedočenja na suđenjima oficirima VRS optuženim za genocid u Srebrenici. Popović je ponovio da u to vreme da "nije znao ni za kakav plan da zarobljenici budu ubijeni".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online