Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 04.03.2011.
12:04
D. Dekić - Vesti A

Srpska privreda se vraća u Libiju

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković ocenio je za "Vesti" da će se nemiri u Libiji samo kratkoročno odraziti na dobru privrednu saradnju sa Srbijom.

On je uveren da globalna ekonomija neće dozvoliti duže poromećaje na svetskom tržištu nafte.

Mian Janković
 


- Siguran sam da će se situacija brzo srediti i da sledi povratak svih naših radnika. Libijska kriza je dovela do oscilacija tržišta u momentu kada svet izlazi iz ekonomske krize, a cena energenata koja utiče na cenu hrane bila je razumna i to je i najvažniji razlog što će se na globalnom nivou tražiti brzo rešenje - objasnio je Janković.

Više od 1.000 srpskih radnika ostalo je bez posla u Libiji, je li to težak udarac za našu državu?


- Trenutno jeste, ali je značajnije i teže što je u Libiji i kroz tu državu srpska privreda u različitim delatnostima imala posao, i to plaćen. Ali, ne samo mi, već velike kompanije, od SAD do Kine. Oni, sada kao i srpski privrednici i političari, razmišljaju na koji način da zaštite poslove. Mislim da ćemo razmatrati u saradnji sa tim partnerima, kao što smo sarađivali sa Rusijom, Turskom i drugim zemljama pri evakuaciji radnika, od kojih

Kompanije diriguju krizom

 

Ko je dirigent krize na severu Afrike?


- Rekao bih da kriza jeste veštačka, a kako su odnosi u svetu sada zasnovani na ogromnom ekonomskom uticaju multinacionalnih kompanija, mislim da odgovor treba tražiti na toj adresi. Ne zaboravimo da su ove kompanije jače i od država i od njihovih ekonomija.

neki rade za kompanije iz tih država.


Kakve će biti posledice prekida predugovora o izgradnji vojne bolnice u Libiji?


- Rezolucija UN obavezna je za svaku zemlju članicu. Sve strane to moraju razumeti, pa ne bi trebalo da se odrazi na međusobne odnose. Međutim, čitavu međunarodnu ekonomsku zajednicu preskupo koštaju poslednja događanja u Libiji, a naročito je visok ceh u nafti, što se odražava na tržišne odnose. Zato ni Evropa, ni svet ne mogu dugo da trpe ovakvo stanje.

Da li će gubitke pretrpeti srpska farmaceutska industrija koja je izvoznik lekova u Libiju?


- Ta industrija je 90-ih godina prošlog veka izgubila mnogo tržišta, ali i mukotrpno uspela da povrati neka u protekloj deceniji. Iz dva razloga: dobra je i, uslovno rečeno,

konkurentna, ali i što je tradicionalni partneri sa kojima ima dobre odnose ponovo biraju za saradnju. Ni u toj oblasti se neće prekid odraziti dugoročnije, pošto su srpski proizvodi kvalitetni.


Kako tumačite predlog u Skupštini Srbije o ukidanju srpskih viza za libijske državljane?


- Siguran sam da se iza tog pitanja ne krije ništa drugo, naročito ne davanje političkog azila, već samo naš odnos prema tom narodu i takva mera, usvojili je poslanici ili ne, u skladu je sa srpskom politikom prema toj državi.

Uostalom, građanima Srbije na radu u Libiji je predhodnih dana omogućeno da napuste Libiju i bez pasoša i bez ograničenja neizmirenim poreskim obavezama, iako znamo da Libija o tome mnogo vodi računa.

Gadafi nije presudan


Da li će sudbina Gadafija imati uticaja na bilateralne odnose Srbije i Libije?


- Ne treba personalizovati međudržavne odnose i svoditi ih na lidersko ime, već na libijski narod s kojim je odnos dobar od Pokreta nesvrstanih, a sećamo se i da su podržali političke promene u Srbiji.


Je li moguća promena stava Libije prema priznavanju Kosova?


- To je politički deo priče, pa će srpski privrednici, poslovni ljudi i ekonomisti pratiti zvaničan stav Vlade Srbije, a to tako i treba da bude.

POVEZANE VESTI

Petak 04.03.2011. 12:20
Požurili NATOVCI sa odlukom o zamrzavanju, a Gadafi će izgleda da ostane. Svaka čast rezoluciji UN ali o njoj se ne izjašnjava svaka zemlja pojedinačno nego je članice prihvataju takvu kakva jeste. Sada treba da spreme dobru grejalicu da odmrznu svoju odluku, jer i druga strana ima zamrzivač.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online