Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 26.12.2010.
00:44
Politika A

Bogati Arapi i Izraelci glavni kupci organa otetih?

Podaci Tužilaštva za ratne zločine Srbije pokazuju da su organi izvađeni od otetih civila isporučivani u Nemačku, Skandinaviju, SAD, Izrael, Veliku Britaniju i druge bogate zemlje, piše "Politika".

U dokumentima tužilaštva pod oznakom "33-08” sa radnim nazivom "Trgovina ljudskim organima” navodi se da su u tu trgovinu, zapravo međunarodni kriminalni lanac, umešani doktori iz Izraela, Turske, Brazila i Filipina. Za njih se kaže da su "doktori koji pustoše Balkan u potrazi za ljudskim organima”.


Tužilaštvo za ratne zločine se u predmetu poziva na izveštaj o međunarodnoj trgovini organima koji je napravila grupa stručnjaka sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku poznatija pod nazivom "Belađo task fors”.

Pravac Bliski istok

Ova grupa je u svom izveštaju iznela podatke da su bogati Arapi i Izraelci glavni kupci ljudskih organa koji potiču iz jugoistočne Evrope.


Kako navodi list, Tužilaštvo se u predmetu poziva i na istraživanje koje je objavio "Amerikan kronikl”, a u kojem se kaže da se u Univerzitetskoj klinici u Jerusalimu samo tokom 2001. godine oporavljalo 60 pacijenata kojima je presađen bubreg od nepoznatog donora.


U istom istraživanju se navodi da zbog toga "mnogi Izraelci putuju u istočnu Evropu u pratnji izraelskih doktora”.


"Posetili su siromašnu Makedoniju, Bugarsku, Kosovo, SR Jugoslaviju da bi razgovarali sa lokalnim biznismenima i lekarima o osnivanju nekakvih klinika”, navodi se u istraživanju.


Kao dokaz za ovakve tvrdnje, srpsko tužilaštvo raspolaže podacima da je 15. novembra 2008. godine u Prištini uhapšen Izraelac Moše Harel, koji se tereti da je pregovarao i organizovao ilegalnu transplantaciju organa.


Harel je uhapšen u istrazi protiv grupe koja je u klinici "Medikus” u Prištini učestvovala u ilegalnoj transplantaciji bubrega. Kao glavni "mozgovi” trgovine organima tada su označeni upravo Moše Harel, ali i izraelski hirurg Zapi Šapira. Isti doktor Šapira je 1999. godine pojavio u Skoplju i tamošnjim lekarima nudio saradnju u presađivanju bubrega.

Navodno je taj posao kasnije realizovao u Estoniji, Moldaviji i Turskoj zajedno sa turskim hirurgom Jusufom Ercinom Sonmezom koji je u bekstvu, jer je označen kao "glavni hirurg za ilegalno presađivanje bubrega” u Prištini, navodi "Politika".


Među podacima o trgovini organima navodi se i jedan bankovni račun koji je u maju 2000. otvorio Ervin Ohri sa Kosova. On je tražio donora za transplantaciju bubrega u Milanu, pa je otvorio račun na ime Naime Ohri u albanskoj banci "Kursimeve".


Posebno poglavlje u predmetu srpskog tužilaštva zauzima slučaj "žuta kuća”. U njemu se nalazi izveštaj o forenzičkim ispitivanjima na ovoj lokaciji. Taj izveštaj je označen kao "ključni”, jer potvrđuje da su izvesna ispitivanja u "žutoj kući” obavljena uprkos negiranju albanskih vlasti i UNMIK-a.

"Žuta kuća" posebna priča

U tom izveštaju, za koji tužilaštvo kaže da ga je nabavilo "neformalnim putem”, navodi se čitav niz medikamenata i oprema koji ukazuju na mogućnost da su se tu izvodili hirurški zahvati.

Nađeno je ukupno sedam medikamenata i oprema interesantni za dalju istragu.

Takođe, tu se nabrajaju i sve osobe koje se učestvovale u uviđaju kod "žute kuće”.
Posebno važan u tom izveštaju jeste, kako navodi list, citat u kojem se iznosi podatak gde se sada nalaze dokazi za koje se zvanično tvrdi da ne postoje. Po izveštaju, dokazi su u forenzičkom centru u Orahovcu na Kosmetu.


U kratkoj retrospektivi ovog slučaja Tužilaštvo za ratne zločine Srbije navodi da je "iz veoma pouzdanih izvora” došlo do saznanja da nedostaje više stranica u ovom izveštaju i da su dva imena izbrisana belilom. Dodatnom istragom utvrđeno je da je reč o dve osobe koje su na mestu događaja bile u svojstvu "istražitelja”, iako one suštinski to nisu, prenosi "Politika".

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.12.2010. 02:36
Jevreji jos jednom pokazuju da su u najmanju ruku jednaki nacionalsocijalistima.
Nedelja 26.12.2010. 01:23
stase ovde radi cccccccc!
Nedelja 26.12.2010. 09:12
umesto da svi u gandijevskom hodu prosetamo pored ambasada ciji su drzavljani ucestvovali u ovom najmonstruoznijem zlocinu ikada ucinjenom , da skrenemo paznju da srbi nisu bica koja ce se koristiti za rezervne delove, idu dve tri izjave za lokalnu upotrebu i to je sve. sta su povodom ovoga uradili ,preduzeli predsednik,premijer,stranke,skupstina,crkva,sanu/koji vise lici na jugoslovensku akademiju znanosti i umetnosti/ ......... da li je moguce da su pojedini stranci vise zainteresovani za istinu oko ovog slucajeva nego oni koji bi trebali da nas predstavljaju. dokle ovako?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online